15. 9. 2020

Moderní pohádka o Sněhurce

 

Za mnohými horami v dálavách, žil ovdovělý král se svou dcerkou Sněhurkou. Dcerka přicházela do puberty a král uznal za vhodné, najít jí novou matku, aby Sněhurku zasvětila do ženských záležitostí. Přivedl tedy na zámek ženu krásnou, ale velmi zlou. Neměla ona ráda Sněhurku, neb tušila, že dívka tato do veliké krásy se rozvine a ona bude zastíněna. Král o jedu v její duši neměl ani potuchy, přesně tak, jak se to mnohým mužům stává a neustále zahrnoval ji drahými dary a na svou dcerku pozapomínal. Byloť to líto Sněhurce, ale jelikož byla dívka skromná a cudná,  otce svého stále milovala a na macechu nezanevřela.

Macecha však jedu plná byla a snášenlivosti ke Sněhurce jí přinášelo pouze její kouzelné zrcadlo, které jí znovu a znovu ubezpečovalo o její kráse. Chodilať macecha denně do tajné komnaty, stoupnout si před kouzelné zrcadlo a tradičně se zeptat: „Řekni mi zrcadlo, kdo je na Zemi nejkrásnější?“

A v zrcadle se objevil text jako na monitoru počítače. „Už dvacet let tě stále opakuji, že ty královno, přestalas snad vidět na písmena? Ale pokud chceš změnu, brzy se dočkáš.“

Královna pobledla. :Co to má znamenat?“

Zrcadlo na ní vyplivlo text: „Dočkej času jako husa klasu, pro dnešek jsi svou odpověď dostala.“

Nazítří Sněhurka dovršila 18tý rok svého života. Od tatínka krále dostala pár Šmoulů, zakoupených v hypermarketu Albert, macecha však se tvářila, že nikdo žádné narozeniny nemá a upalovala, jako každý den do síně k zrcadlu, aby se opět ubezpečila o své kráse.

Zrcadlo však na ní vybalilo zbusu nový text červeným písmem a mnoha vykřičníky: „Jsi krásná královno, ale tvá nevlastní dcera Sněhurka je mnohem krásnější.“ Poté zrcadlo potemnělo a tím vyjádřilo svou nechuť s ohromenou královnou dál polemizovat. Královna poklesla v kolenou a okamžitě dostala ohromnou migrénu. Uchýlila se do svých komnat, kde mezi potupným zvracením a bodavou bolestí za levým okem snula pomstu.

Rozhodnuta použít všech ženských zbraní a využít svých fyzických předností, pověřila hned druhý den vrchního štolbu tajným příkazem, aby Sněhurku odvedl do lesa, zabil jí tam a její srdce přinesl jako důkaz o splněném úkolu. Štolba, který doslova slintal na přislíbenou odměnu, nelenil a pod průhlednou záminkou zachránit zajíčka ze želez, vylákal ubohou Sněhurku do lesa, kde plánoval uskutečnit ten hrůzný čin. Jelikož měl ale velikou slabost pro něžné pohlaví, zahleděv se na křivky spanilé Sněhurky, zželelo se mu jí díky její kráse, smiloval se a rozhodl se použít osvědčenou taktiku politiků a to slíbit a nesplnit. Odvedl tedy Sněhurku do hlubokého lesa vyňal srdce z tu se povalující mršiny a spolehajíc se na královninu neznalost zvířecí anatomie, jal se předhodit jí tohle srdce jako důkaz Sněhurčiny smrti.

Sněhurka zůstala osamělá. Šla, kam jí nohy vedly, až dorazila ke krásné malé chaloupce. Nesměle zaklepala a vstoupila dovniř. Chaloupka vypadala jako prázdná a všechno v miniprovedení. Sněhurku nejprve napadlo, že je to další dárek jejího královského otce, který k zakoupeným Šmoulům přihodil ještě domeček, ale potom pochopila, že pravda bude asi někde jinde, jelikož dostala od otce  pouze tři kousky a tady bylo přece sedm postýlek. Jelikož jí po dlouhé cestě vyhládlo, navařila kaše a slastně se zavrtala do největší postýlky.

Ani zbla netušila, že se dostala do chaloupky, kde bydlelo sedm trpaslíků, kteří nyní plnili plán těžení diamantů na 120 procent.

Když se trpaslíci po robotě vrátili domů, nevěřili vlastním očím. Prófova postýlka byla obsazená spanilou dívkou, nad jejíž krásou trpaslíci doslova lapali po dechu. Když se dokázali opět plynule nadechnout, Sněhurka se probudila a hodila na ně tak zářivý úsměv, že se jim všem div nezakamplovala aorta.

 

 

Zatím zlá macecha splácela štolbovi v naturáliích za jeho službu, což se nemohlo nepodepsat na její vizáži. Plna strachu se šla ujistit k zrcadlu, že i přes vzniknuvší překážky je nejkrásnější na celém širém světě. Zrcadlo však bylo krutě nemilosrdné. Na svou lesklou plochu vyprsklo opět červená písmena: „Dnes jsi jenom obyčejně krásná, ale tvá nevlastní dcera Sněhurka je ze všech nejkrásnější na celém širém světě.“

Královna se zapotácela a v tu chvíli byla přesvědčená, že to s ní musí seknout. Vzmužila se ale a rozhodla se jednat sama. Štolbovi to ještě spočítá, ale jedno po druhém.

Zapikolovala se do své kouzlící komnaty a vyčarovala smrtící jablko, navenek nádherně zbarvené, zevnitř prudce jedovaté.  Potom bylo nutno zjistit, kde Sněhurku hledat. Královna si ovšem věděla rady. Uvařila nápoj pravdy a jako že jde ještě splácet svůj dluh vůči štolbovi, omámila ho oním nápojem. Štolba odpovídal na královniny otázky jako největší šplhoun v první třídě a navíc na sebe pověděl i mnoho pikantností.

 

 Zatím Sněhurka hospodařila v chaloupce a protože byla šikovná dívka, rozdělila funkce i mezi trpaslíky. Trpaslíci pomalu začali reptat, že dřou v dolech a místo, aby si po náročné práci rozložili noviny a dali pivečko, museli zastat jim svěřené funkce. Nejvíc brblal Prófa, jelikož musel okopávat květák.

A tak se stalo, že krásná Sněhurka začala jít trpaslíkům na nervy. Její zaříkávadlo „Bez práce nejsou koláče“, se trpaslíkům brzy začalo zajídat. I když dělali přesčasy a plnili těžební plán na 135%. Sněhurka je nenechávala odpočinout to těžké práci, ale neúprosně trvala na dodržování ji pevně vytyčených domácích pracích.

Trpaslíci již sepsali chartu a připravovali převrat. Situace se však náhle vyřešila sama, inu tak, jak se to někdy v životě přinatrefí.

Zlá královna na sebe vzala podobu dobrosrdečné stařenky a vypravila se do míst, kde žila Sněhurka.

Nedalo moc práce jí přesvědčit, aby si od ní vzala otrávené jablko a tak se stalo, že když se vrátili trpaslíci ze skal, našli Sněhurku mrtvou.

Symbolicky uronili pár slz uložili Sněhurku pietně do skleněné rakve.

Shodou okolností jel na ohnivém tátošovi urozený princ, který se do dívky, která vypadala jako spící, bezhlavě zamiloval. Puzen mocnou touhou krásku alespoň políbit, seskočil z oře, aby nadzvedl skleněné víko. Snad osudem se mu podvrkla noha a on celou silou dopadl na rakev se Sněhurkou, která byla setrvačností vymrštěna z vypolstrovaného lože na tvrdou zem. Následkem tohoto rychlého dění Sněhurce vypadlo sousto otráveného jablka z plic a ožila. To bylo radosti, kterou snad kalil jen rychle otékající podvrtnutý kotník prince –záchranáře. Princ však nedbal na svou bolest, naložil oživlou Sněhurku na svého koně a odvezl ji do svého království, kde z ní udělal svou zákonitou manželku.

Zlá macecha při další komunikaci se zrcadlem dostala infarkt myokardu a zazvonil zvonec a pohádky byl konec..

27 komentářů:

  1. Milá Val,
    jsem v posteli, ale teď vlastně u PC. Co mě nejvíc zaujalo a pusu od ucha k uchu roztáhlo :-D:
    "Královna poklesla v kolenou a okamžitě dostala ohromnou migrénu."
    "...dárek jejího královského otce, který k zakoupeným Šmoulům přihodil ještě domeček,..."
    "že se jim všem div nezakamplovala aorta."

    TECHNICKÁ: "sousto otráveného jablka z plic". No, z plic asi ne, páč, když se zakuckáme, sousto nepadá rovnou do plicního parenchymu, tam vede cesta průdušnicí přes průdušku, nejčastěji pravou - vzhledem k anatomii. ;-) Ale stejně je Sněhurka nedomyšlená, protože jsem jí kuckat nikdy neviděla. :-D Ale takový natrávený (nechtěla jsem napsat přímo vyblitý) jablko by už nebylo tak in, že? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, asi ano, kdyby se Sněhurka před princem zblila, fakt by to nebylo IN. Lépe vypadá, když se něžně zakucká...

      Vymazat
  2. Ještě určitě časem přišla nějaká ta Sněhuráčata a zrcadlo si svou královskou poradenskou pozici uchovalo, prostě všeobjímající happy end! No a znáš to, štolbové jsou zapotřebí vždycky... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdu máš jako vždy. Akorát to zrcadlo mohlo mít lehce problém, znepřátelit mezi sebou Sněhuráčata, se třeba taky nemuselo vyplatit. Ale já také věřím v dobré konce a věřím i ve štolby...

      Vymazat
  3. Valin, super! :D Šmoulové z Alberta mě vážně dostali! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná byli koupení i za body... kdo ví...

      Vymazat
    2. Tak osm, devět let zpátky jsme ujížděli na šmoulích kartičkách z Alberta, byly plastové a krásně propracované, žádné odfláknutí. A protože jsou šmoulové naše srdcovka, doma máme dvě plná alba :D.

      Vymazat
  4. Krásná moderní pohádka, jen houšť a větší kapky! V dnešní době je tak málo legrace, díky za zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, legrace je jako šafránu a člověk se má denně alespoň jednou zasmát...

      Vymazat
  5. Ještě, že tu přihlášku do Klubu přátel žehu podal Prófa až později.

    OdpovědětVymazat
  6. Být to dnes, měl by Prófa sakra jiné možnosti, jak řešit svůj květákový problém...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš, že by založil odbory?

      Vymazat
    2. To v lepším případě, ale mohl by to řešit přes genderovou nevyrovnanost, rasizmus, či zneužívání nedorostlých. Se šikovným právníkem mohl na Sněhurce vysoudit hotový balík...

      Vymazat
  7. Tak tohle mi tu za tvé nepřítomnosti hodně chybělo. Ten tvůj smysl pro humor v psaní podobných perliček. Ovšem zblitý princ by to mohl ještě dokonale zvrátit (tedy dějově) tím že by Sněhurku poslal k šípku, protože by to byl metrosexuál. A něco takového, jako poblitý outfit kterým udával módu v království by prostě nerozdejchal....;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tos mě opravdu potěšila, že ti chyběly moje voloviny.
      Dnes by to Sněhurka měla fakt těžší. Metrosexuální princ, no to bych jí raději doporučila, aby zůstala buď napořád v rakvi a nebo se stala starou pannou.

      Vymazat
  8. Bezva moderní Sněhurka. Kdy bude další pohádka? Prosím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohádka pohádečka bude, až zase nějakou pohádku zpotvořím k obrazu mému, což nemusí trvat zas až tak dlouho. Zatím mám chuť psát. ♥♥

      Vymazat
  9. Ano, ano, přidávám se, KDY bude DALŠÍ pohádečka?? :-)

    OdpovědětVymazat
  10. No prosím, nebýt princ nemotora, žádnou manželku nemá.. Že by to byla nová superschopnost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco jako neohrabaností ke štěstí přijít? Inu proč ne, i tohle může být tah na branku...

      Vymazat
  11. Hezky zpracovaná a upravená pohádka. Já myslela, že trpaslíci pokrčí rameny a nechají Sněhurku ve stavu spánku, aby jim nelezla na nervy. 😀😁

    OdpovědětVymazat
  12. To jsem netušila, že do děvče bylo trpaslíkům tak přísnou hospodyní, o tom se nikdy nepsalo. No, teď se to aspoň provalilo. Díky za pobavení i za doplnění všeho, co v originálu bylo zamlčeno případně zamlženo. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem ti vyjasnila, jak to ve skutečnosti bylo... Pravda je někdy trpká..😀😁

      Vymazat
  13. Na pohádku o Sněhurce jsem dlouhou dobu nenatrefila a během posledních dní je to už druhá verze a obě mě pobavily :-)
    Jinak doporučuji poslechnout si zpracování Ivana Mládka, i když uznávám, není až tak propracované :-)

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝