12. 2. 2016

Chraňte domov před čoklama

Tak vám teda musim řeknout, že já, kocour Pan Číča, sem dokázal takříkajíc nemožný. Jo vopravdu to tak je. Vychoval sem z nechutnýho čokla hodně schopnýho likvidátora, specializovanýho jak na materiálno, tak i na duševno. Aby to nebylo zase až tak moc vodborný, zkrátka a dobře čoklice Žolina mi docela sprostě trumfla v mým dokonalým umu, ničit jí psychiku. Ne teda Žolině, aby nevznikla ňáká mejlka, ale tý potvoře, co u ní bydlim.


Vona teda se čoklice vyprofilovala s mou skromnou pomocí k jistý specializaci, kerá je hodně úderná a kerou sem bohužel já nevymyslel a tudíž jí nemoh ani naučit. Ale to neznamená, že z toho taky nemůžu profitovat, že jo.
Věc se teda má takhlenct.

Žolina se asi zřejmě rozhodla pro jakýsi samovzdělávání. Mě se to teda moc nelíbilo, páč by se taky nakrásně mohlo stát, že by se stala chytřejší, než já a to nejni žádoucí. Ale zase na druhou stranu, dyž vidim, tak todle psí působení jí bere nervy i dech, čoklovi to ňák výrazně nerozmlouvam.
Žolina Jokerka totiž začala číst. Knížky, aby bylo jasno. A úzce se profiluje na knížky, kerý si vypučila vod někoho vona, naše dvounožka. A nejlepčejší na tom je, že to je takový vyprofilování na druhou, páč větčinou se jedná vo knížky, kerý nejsou v majetku ani toho zapujčovatele.
Byl sem teda hodně zvědavej, jakýmu žánru bude psice dávat přednost. Ale vona chce bejt asi vychytřená ve všech možnech voblastech.

Roboty a androidy přečetla dokonce dvakrát. A dost důkladně. Zubama. Nejlepčejší na tom bylo to, že vona si tudle knihu pučila vod někoho, kdo si jí kvůli ní pučil schválně v knihovně. Vona dyž přišla z práce domů a viděla na zemi rozervaný ty Roboty, u kerejch dočista chyběla celá přední část vazby a zadní bylo sotva polovina, byla tak zcepenělá, že sem myslel, že budeme všichní dědit.

Dyž se zmátořila, což vopravdu nebylo hned, začala hořekovat.
"Já tu Žolinu přetrhnu, Jana mi tuhle knížku půjčila z knihovny a ona jí takhle zničí."
Na to sedla k početní krabici a začala hledat, kde by sehnala jinou. Přišmrdolil sem se k ní a hezky na ní mňauknul:
"Vidíš, vidíš, to máš z toho, že sis nechala kvartýr zaneřádit psem. Já bych knížky nežral, to bych se leda tak poblil."
Její smůla, že mi nerozuměla, že jo.
Knížku nakonec sehnala a tadle psí studie jí vyšla na 350Kč. Sakum pikum, což zase nejni až taková řacha materiální, dyž vezmeme v potaz, že ta rozkousaná a poslepovaná jí zůstala. Mě by teda vůbec zajímalo, jak ten čokl vlasně čte. Ňák zubama nebo co. Písmen si moc nevšímá, líbí se mu jenom vršek. Tomu se věnuje s vehemencí vlastní. Kdo se ale nakonec v těch hloupatých čoklech má vůbec vyznat, že jo.

No a nejni to tak dávno, přinesla si domů zasejc ňákou pučenou knížku. Z toho plyne, že vona je naprosto nepoučitelná. Sice jí měla skovanou pod polštářem, páč jí četla před spaním, ale Žolina šla docela na jistotu pěkně po čuchu. Tentokrát to byla duchovní potrava. Úžasná, naprosto novotou vonící knížka v nádherný modrý vazbě. Dyž jí čokl vykutal zpod polštáře a hloubavě se začetnul, po ňáký tý minutě ležela tadle literatura smutně na zemi, s důkladně vožranym a proděravělým modrým plátnem,kerý zakrejvalo její před tím neponičený tvrdý desky.
Že vona šílela, dyž tu knižní zkázu našla, je slabý slovo.
"Žolino, já tě fakt už seřežu, cos to zase provedla? Tys zase zničila další knížku. A zase půjčenou. Vždyť už mi nikdo nikdy žádnou knížku nepůjčí. A to jsem chtěla zase chodit do knihovny, to by to asi vypadalo."
Jenomže Žolina na ní udělala psí voči a vona řeknula:
"Tohle je knížka tvé Kmotry, díky níž mám tebe, víš Žolinko? To jsem teda zvědavá, co tomu tvoje Kmotra bude říkat, když si jí ohlodala její zamilovanou knížku. No, každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán…"
Enomže to zdaleka nejni všecko. To nejlepšejší přišlo dneska ráno.
Její dvounožec jí povídá:
"Co budeš dělat s tou rozkousanou knihou?"
Vona na něj nechápavě civěla a potom řeknula: "No, tu jsem už včera s mnoha omluvami vrátila."
A na to von pravil: "No to asi těžko, když je u mě na stole."
Vopravducky těžko definovat jak její výraz a tak i barvu ve obličeji. Chvíli to fakt vypadalo, že neví, komu teda vlastně přeskočilo. Pak se rozběhla k tomu stolu a našla další zuboženou knížku na rozkousaný vobálce.
"Já jsem dostala balíček a vy jste mi to neřekli?" Jenom tak zasípala a nevěřícně kroutila hlavou.
Její kluk přiskotačil s vodpovědí: "A jak jsem ti to měl říct, když jsi nebyla doma? Dal jsem ti tu obálku k počítači a potom jsem jí našel na zemi roztrhanou a knížka ležela vedle."

Vona ta Žolina je faktys velká umělkyně. To musim uznat i já Číča.
Dyž sem viděl na vlastní kocouří voči, že se jí právě zakamplovala aorta, přišel sem taky se svou troškou do mlejna.
"No vidíš, furt ti řikam, žes mohla mít enom mě, hodnýho kocoura Číču, ale ty si chtěla eště čokla, tak tady máš výsledky. Teďkanct aby ses bála vo každou knížku, co tady máš a nebo budeš eště mít. A nemysli si, že psice najde v těch knížkách ňáký moudra, jí spíš šmakuje ten hadr, co je nalepenej na těch deskách. A to my kocouří nežereme, já bych ti nikdá žádnou knížku nezblajznul. A kdo ti to vlastně poslal?
Estli mi rozuměla nevim, ale řeknula: "Tuhle knížku mě poslala Vendy v rámci Klubu Konzumentů Knižního braku a já, dřív, než jsem jí stačila schovat, tak jí Žolina upravila fasádu. Vy jste oba takoví zvířecí záškodníci, jeden lepší, než druhý."

Tak todle si teda prosím pěkně vyprošuju. Já s ní po dobrym a vona mi nacpe s čoklem do jedný sorty. Vona vůbec nechápe, že já jsem na jemný a decentní práce a čokl je hrubýho zrna.. myslim, že voprášim svou myšlenku, že se ji vyčuram pod vanu.

36 komentářů:

  1. Čůrám Ale v její situaci bych to nedala, to bych čokla nakopla, až by zavyl...a pak bych řvala sebelítostí...Číčo, stejně vona má asi dlouhý vedení, ne? Přece knížky po první katastrofě má dát někam, kam čoklice nemůže!!!Nemáš to jednoduchý, Číčo.

    OdpovědětVymazat
  2. To bude tím, že hřbety knih jsou lepeny klihem. A klih se vyrábí z kostí (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Klih).
    A tak třeba Žolina ty kosti cítí.
    Buď ráda, že ty knížky nezahrabává na horší časy.

    OdpovědětVymazat
  3. Číčo, cítím s tebou tu nespravedlnost - házet tě do jednoho pytle s čoklem.
    To je do nebe volající!

    OdpovědětVymazat
  4. Mea culpa, mea maxima culpa že jsem ti nedala vědět mejlem že jí posílám. Aspoň bys byla připravená a ve střehu...

    OdpovědětVymazat
  5. Takový škody!
    Číčo, to mi normálně připomíná, jak jsem jednou našla taky takhle rozžvejkanou knížku. Akorát mi ji nesežral čokl, ale moje dítě. Usvědčily ho kousky knížky v plíně .

    OdpovědětVymazat
  6. Každý začátek je těžký! Až Velký likvidátor zaútočí podvacáté, nezbydou už po činu prakticky žádné stopy, takže ani nebude nad čím lamentovat .

    OdpovědětVymazat
  7. Čau Číčo
    Jak koukám koukám, tak u vás je pořád ňák veselo. Vona ta čoklice asi nebude tak úplně blbá, když umí číst. Ovšem po čoklovsku, čemuž vůbec nemůžou dvounožci rozumět.
    Možná těma zubama čte mezi řádky, jak se řiká. A nebo si tam těma zubama připisuje ňáký vlasní poznámky.
    Možná to bude něco podobnýho, jak měli dvounožci kdysivávejc takový ty děrnoštítkový počítače, nebo jak tomu řikali. To se do toho stroje strčily takový papírový kartičky a ten stroj v těch kartičkách nadělal dirky. Potom se to strčilo do jinýho stroje a ten ty kartičky podle těch direk zasejc přečet. Ale jen kočičert ví, na co to těm dvounožcům vlasně bylo.
    Ale řeknu tě Číčo, zaplať kočibůh, že to ta dvounožka nechtěla nakonec hodit na tebe, když je tak natvrdlá. To by byla zasejc taková velká nespravedlnost a dyskrymynace naší kočičácký menčiny.
    Tak se měj Číčo fajn a až tam ta čoklice zase něco vyvede, tak to hoď tady na sklo, ať se všickni pobavíme.
    Tvoje Zůza, mňau.

    OdpovědětVymazat
  8. [2]: To by mne fakt zajímalo, proč mi onehdá čuba rozkousala občanku? Že by ta laminovací fólie byla vyrobena z nějakého hovězího materiálu?
    No, je to možné, protože tenkrát občanky ještě vydávala policie.   

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Jestli ona ta její čuba nebude nějak příbuzná s páterem Koniášem?

    OdpovědětVymazat
  10. [1]:To je jasná věc, že vona je celá zpožděná. Enom štěstí, že to nehodila na mě...

    OdpovědětVymazat
  11. [2]:Já jsem si nejprve myslela, že Žolina z těch půjčených knížek cítí jí známé lidi.
    Ale není to tak, jak jsem se přesvědčila na tvém Edgarovi Wallacem. Naštěstí kniha není moc poničená, jenom jí chybí kousek pláténka. Zřejmě opravdu jde po vůni těch kostí. Brožované knihy si naprosto nevšimne.. [4]: No, bylo to veliké překvapení, ty buď ve střehu, v pondělí posílám Bílé růže...

    OdpovědětVymazat
  12. [3]:Viď? Já celkem nevinnej a vona to stejně smete na jednu haldu, je to potvora, to řikám porád...[5]: Tak to je vopravdu zajímavý, že by čoklové a děti měli stejný chutě? Eště že já sem kocour. Žrát plátno to faktys nikdá nebudu... [6]: Že by psice dokázala bejt až tak mazaná? Tak tady teda velkýho bacha, to by mě taky mohla přetrumfnout...

    OdpovědětVymazat
  13. [7]: S tou dyskrymymací máš ouplnou pravdu Zůzo, vona mě dyskrymynuje ouplně ve všem. Ať udělam, co udělam. Aby to eště nedošlo tak daleko, že mi dyskrymynačně nedá ani bonbonky. Páč já sem tady v ouplný menčině, to je nabíledni. Akorát teda nevim, estli si to tvý chytrý výrazivo "dyskrymynace naší kočičácký menčiny" dobře vysvětluju. Sem to teda slyšel v televízi, to jo, ale ňák mam pocit, že to nebylo vo kočkách. Kočibože, já snad budu taky muset začít číst...      

    OdpovědětVymazat
  14. [8]:/2
    Hihihihi, kdo ví, materiál mohl být i vepřový, na světě je mnoho věcí mezi nebem a materiály...[9]: /6 Že by fakt začala ty knížky zahrabávat

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Já si myslím, že jí ta laminovaná občanka připomínala petflašky, kterou moje čuby jako mladé milovaly, jak to při kousání krásně praskalo.
    Ta občanka však pro ni byla spíš jen taková jednohubka.

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: To tě teda řeknu Číčo, že voni sou ty dvounožci úplně děsný, s tou dyskrymynací. Voni se teda jako prej někdy dyskrymynujou i mezi sebou. Ale to vem kočičert, co si dělaj navzájem. Nejhorší ale je, jak děsně dyskrymynujou nás čtyřnožce, kerý sme na nich závislí, protože nás vytrhli z toho přirozenýho přírodního prostředí a zavřeli nás do svejch domovů. Potom nám strkaj ňáký ty taštičky, paštičky, granule a kočibůhví, jaký sajrajty. Místo aby nás nechaly nachytat si ňákou přírodní výživnou potravu, jako třeba myšky.
    Teda jako já se můžu myšek nabaštit dosytosti, když mně ten můj dvounožec sebou bere na tu chajdu, nebo jak tomu řiká.
    Ale kolik koček a kocourů takovou možnost má, z těch co žijou v těch betonovejch kostkách, ve kerejch jsou násilně zavřený těma dvounožcema? Ty se můžou na přírodu koukat tak nanejvejš z vokna nebo z balgónu. A vo myši si myslej, že to je to něco hadrovýho chlupatýho, co jim někdy ty dvounožci přinesou, aby jim jako udělali radost. Ale copak se dá hadr jíst?   

    OdpovědětVymazat
  17. Pobavilo Je patrný rozdíl mezi kočkou a psy....

    OdpovědětVymazat
  18. [11]: A lepené knížky by jí taky nemusely vonět, ty už jsou lepené disperzním lepidlem Ale teda fůůůůj, on ten klíh smrdí strašně...
    Jsem z fabriky sedmnáct let, ale ten smrad mě ještě občas zalechtá na patře...

    OdpovědětVymazat
  19. [15 Tak Žolina naštěstí ještě kouzlo praskajících PETlahví ještě neobjevila    Možná i tvoje psice se ti chtěla trošinku pomstít, sežraná občanka je taky trošičku nepříjemná hihihihi [17]: To bezesporu, je to rozdíl jako den a noc...   [18]: Zvířata mají asi zcela jistě odlišný názor od našeho na to, co voní a smrdí     

    OdpovědětVymazat
  20. [16]:Ahoj Zůzo.
    Vono je mi teda dočista fuk, jak voni to mají s tou dyskrymynací mezi sebou, že jo, já ale chci mít svoje jistý. Chci snídani a večeři. Ináč se vona může dyskrymynovat, jak chce. Já bych už ven ani nechtěl, páč by nikdo nikdá neviděl, jak sem kocour slušnej a vzdělanej. V tomhlenctom vohledu voželim i myši, páč kuřátka a kravičky sou taky docela šmakovní. Já dyž byl venku, byl sem jenom vobyčejnej urousanej kocour. Ale teď, teď sem Někdo. Sem Pan kocour a to je taky prima. Ty to ale máš na střídačku, což taky nejni marný, chvilku si vobyčejná kočka, co loví myši, ale chvilku si prostě velká dáma. Tak hlavně dávej bacha, aby tě ten tvuj dvounožec ňák nedyskrymynoval, to bysme potom museli packu v pacce vymyslet ňákou bezva pomstu.. Pac a pusu tvůj Číča

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Kdepak dáma, Číčo. To já nejsem nikdy. To je takový voznačení pro dvounožky. Já sem šelma. Mám v sobě totiž po ňákym dědečkovi krev divoký evropský kočky. A taky sem zrozená ve volný přírodě. A jak sem venku, tak se dycky ve mně probouzí ta šelma. To ty ovšem vůbec nemůžeš vědět, co to vobnáší, poněvač máš v sobě už po staletí jenom krev domácích koček.
    A tak ani nemůžeš vědět, jaký je to vzrůšo, bejt na lovu. Vono tam totiž ani tak nejde vo ty myši jako vo jídlo, ale právě vo ten lov.
    To si dycky takhle k večeru vylezu na větev stromu nebo na ňáký jiný vyvejšený místo a pěkně z vejšky pozoruju vokolí, kde se začnou hejbat ňáký myšové. A jak se někde pode mnou šustne ňáká myš, tak jako vopravdickej levhart skočim z tý větve rovnou na tu myš. A myš má utrum. Teda ne dycky. Vono se to pokaždý nepovede. Ale vo to víc mně to potom žene k dalšímu lovení.
    Je teda pravda, že sem někdy urousaná, když je mokro. Ale to vůbec nevadí, poněvač si potom zalezu do boudy toho svýho dvounožce, pěkně se tam volížu a je ze mně zase spořádaná domácí kočka.

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Mňauk, to musí bejt asi vopravdu vzrůšo, taklenct já skáču na čoklici z peřiňáku. Dycinky zavrčim a hopnu na ní a hezky jí ulovim. Akorát jí teda nesežeru, páč mi už přerostla. Lovu zdar...   

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Nojo, nemáš doma žádnou větev, tak holt skáčeš z peřiňáku. Jsi prostě taková peřiňáková šelma.

    OdpovědětVymazat
  24. Ha, tak to je něco! Náš psíček mně jenom pěkně označkoval zoubkama mobil a z poloviny přehlodal nohu u křesla (mimo jiné), až jsem měla podezření, jestli to není kříženec jezevčíka a bobra. Do knih se naštěstí nepouští.  
    Moc krásné čtení. Doufám, že aorta už zase funguje jak má.

    OdpovědětVymazat
  25. [23]:   [24]: O kvalitu mojí aorty se s láskou sobě vlastní nesnaží jen Žolina, takových dobrodějů mám kolem sebe víc. Třeba moje mladší odnož...a nakonec i drahý manžel směle přikvačí se svou troškou do mlýna...   

    OdpovědětVymazat
  26. Nemáme psa ani kočku, proto se tu vždy super pobavím, díky Val!

    OdpovědětVymazat
  27. Chacháááá!!! Vy jste dvojka, radost počíst
    Číst zubama!     
    Pejska jsem nikdy neměla, takže toto ani nezažila, ale jestlipak ty, Číčo, taky čteš, jako náš kocour? Lehne na otevřenou knížku a nechce se hnout. Asi tu literatůru vstřebává chlupama?

    OdpovědětVymazat
  28. [26]: Ale to Sugr přicházíš opravdu o hodně..hlavně o upevňování nervové soustavy hihihhi

    OdpovědětVymazat
  29. [27]: Já teda píšu, víš Meduňko? Si lehnu na klávesnici ale vona mi teda tam vodcaď dost vodstrkává, holt má nahnáno, abych toho moc nevyžvanil...   

    OdpovědětVymazat
  30. [25]:Jo, tak to dobře znám. Ono nakonec ti čtyřnozí ani nezvládnou to co kolikrát dvounožci.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj!
    Právě mi přišel balíček.
    Děkuji mohokráte.
    Silozpyt je úplně super.

    OdpovědětVymazat
  32. Milý Číčo,
    mám s tebou soucit a ani nevíš, jak moc chápu tvou jemnou a inteligentní kočičí duši. Čoklíci jsou od přírody zvěř žravá, takže sežerou všechno, na co přijdou - náš Richard třeba vybíral z odpadkového koše obaly od krabích tyčinek a nosil si je pod postel. Knihy tedy nechával naštěstí na pokoji, ale myslím, že kdybych mu je nechala někde u čumáku, určitě by nepohrdl. Zvládl sežrat kus dřevotřísky, tak proč ne kus papíru.
    Tak si myslím, že tvoje panička je dost nespravedlivá, když vznešený kočičí druh strká do jednoho pytle s tou přitroublou psí smečkou - nedivím se, že oprašuješ myšlenku na pomstu!
    Jinak - náš kocourek býval ( než odešel do kočičího nebe ) velký čtenář a většinou četl vleže přímo na knize.

    OdpovědětVymazat
  33. [30]: Zlatá písmena, ta by se měla vytesat do kamene..   [31]: Rádo se stalo, tvůj KKKb je přece prima.

    OdpovědětVymazat
  34. [32]: Vona teda jako je vopravdu nespravedlivá, to máš recht a estlipak už máš vyhlídnutýho ňákýho kocouřího fešáka?
    Že bych ho už začal taky vzdělávat...     

    OdpovědětVymazat
  35. [34]: Zatím ne, ale neboj, dočkáš se.

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝