11. 12. 2019

Co s nenávistí?


"Nejhlouběj, chudý, nejhlouběj vidím nenávist."
Poslední verš z méně známé Wolkerovy básně U rentgenu, který vypovídá, že Wolker, ač tak mladý, o nenávisti také věděl své.


Nenávist je a vždy bude, co bude člověk člověkem.
Přichází k nám z mnoha důvodů, které přináší život jako takový. Jen na každém jedinci záleží, jak dalece se jí nechá opanovat.

V každé době, v každém místě na Zemi vládne.
Nenáviděný kontra nenávidějící.
Věčný vzorec, se kterým se můžeme, pokud máme oči otevřené, setkat na každém kroku.
Drobné, pomíjející nenávisti, až nenávist za hrob.
Ukázkový příklad vidíme v naší, jak říkají rádoby odborníci v naší rozdělené společnosti.

Proč to tak je a jak se to vlastně stalo se lidé ani moc nezamýšlí. Nikoho nezajímá, že pomalu, ale jistě se zcela nenápadně přepisuje historie, málokomu dojde, že se po nás chce, abychom místo černé viděli bílou.
Mnohdy je mi z toho smutno, ale tohle všechno dění ve mně naštěstí nevyvolává nenávist.

Včera byly dva zajímavé momenty. Střílení v nemocnici a demonstrace Milionu chvilek. Vlastně ten první moment byl spíš šílený, než zajímavý.

Když pominu žal pozůstalých, pro která nejsou slova útěchy, musím se také zamyslet nad osudem člověka, který byl neprávem označen jako podezřelý, že tento hrůzný čin spáchal. Jeho fotka byla zveřejněna, ačkoliv byl nevinný.
Co to pro něj bude mít za následky, nechci ani domyslet.
Nikdo mu už nesmyje stigma vraha, ačkoliv je nevinný.

Je velmi snadné člověka poplivat, pošlapat. To je také produkt nenávisti. Soudíme, ale nevíme.
Přece jen by měla platit jakási presumpce neviny.
Co se týče demonstrace Milion chvilek, bylo to spíš úsměvné.
Zajímalo by mě, zda-li se někdo z těch současných manifestantů zamyslel nad tím, jak se mohlo stát, že doba po revoluci dovolila vygenerovat Andreje Babiše, a co kdo z nich vlastně udělal pro to, aby se to nestalo.

Co všechno k tomu přispělo a proč je výslednice taková, jaká je.
Nechci se zastávat A.B. ,ale kdo si vlastně uvědomí, že on je produkt polistopadové doby. Že mu pomohly nemorálnosti jiných, dostat se tam, kam se dostal.

Každý má svého kostlivce ve skříni. Většího, nebo menšího.
A.B. má pořádného. Nemorálního. Protože využil příležitostí, které mu poskytly vlády před ním.

Zajímalo by mě, kolik dvaceti třiceti letých ví, co se vlastně opravdu stalo v říjnových a listopadových měsících roku 1939.
Zajímalo by mě toho opravdu dost. Vím, že nevím.

Vím ale, že nenávist nic nevyřeší.

26 komentářů:

  1. Vždy mě udivovalo, že opakem lásky není nenávist, ale strach. Spíš jen tuším že by to tak mohlo být, jen bych nedokázal vysvětlit proč. Láska a nenávist jsou silné emoce, jaksi patřící k sobě, nejsou v protipólu, spíš jsou jako sestry. Co je opakem nenávisti, netuším. Říká se, že od lásky je jen krůček k nenávisti. Je jako temná strana lásky. Jejich opakem by snad mohla být lhostejnost. Negativní emoce jsou nutné - protože hýbou světem a naším vývojem. Samotná láska bez negativních emocí by nestačila, znamenala by stagnaci ve stavu klidu. Nemohla by vzniknout rovnováha. ... Takže - díky Babišovi a EU, že mě fakt teda štvou!

    OdpovědětVymazat
  2. Babiše a jemu podobné vygenerovala jedna velká chyba Václava Havla. Lidskost a snaha nebýt jako oni. Smířlivost a naivní víra v dobro člověka.  Protože se postavil proti trestání STB a jejích členů, proti zrušení KSČ mohli se tyto  kreatury dostat tam kam se dostaly. Do vlády a do druhé nejvyšší státní funkce... A tak se kvůli jednomu nemorálnímu člověku rozděluje nejen republika ale i rodiny a kamarádi a přátelé. Čímž si může mnout ruce a těšit se na další vzestup preferencí ve volbách neb jak je známo, negativní reklama je taky reklama a zviditelní daný objekt snad ještě víc než ta pozitivní. Co se týče Chvilek, no ti mladí nemohou za to kdo je v čele státu, za to mohou jejich rodiče, že se nedokázalo v 89 a později dotáhnout do konce co mělo. Ale zas je pozitivní, že to chtějí napravit, byť se vážně obávám, že Babiše ze sedla nedostane absolutně nic. Nemá totiž žádnou sebereflexi ani sebeúctu. Kdyby jí měl, už dávno by si řekl jestli ten hnůj na hlavě má zapotřebí a odešel by sám nebo aspoň přistoupil na návrh aby odešel do doby než se všechno opravdu řádně a hlavně v klidu vyřeší...

    OdpovědětVymazat
  3. Nejhorší je, když je nenávist přikrmována závistí.
    ==================================
    AB je produkt StB.
    A já jsem třinácté převtělení kocůra seslané na zem, aby lidem působilo radost.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: No, tak přece se říká, že láska a nenávist jsou dvě sestry. Kde je jedna, tak přijde i druhá a potom spolu obě odcházejí.[2]:Myslím, že takhle jednoduché to taky není. Těch faktorů bylo mnohem víc, ale je to prostě tak, jak to je. [3]: Mám táda kocůry všeho druhu. Jsou to malé chytré lišky podšité a je s nimi legrace.   

    OdpovědětVymazat
  5. Nad tím co přináší tento čas mi rozum zůstává stát. Někdy cítím smutek ale nenávist ne. A.B. jsem ve vládě nechtěla, ale volili ho jiní tak tam je. A možná je tam právě proto abychom něco pochopili...

    OdpovědětVymazat
  6. Přestože momentálně řeším úplně jiné životní sračky, situace v Ostravě mě opravdu zasáhla. Vím, že se "údajnému vrahovi" omluvili a chystají s ním setkání. Nemyslím, že by z toho měl mít nějaké trauma, skutečný vrah je mrtvý, všichni to vědí, tak proč by se na něj někdo tak měl dívat... Nanejvýš z toho bude smutný střípek do vyprávění pro vnoučátka.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Mám to velmi podobně. A možná na tom něco je, že máme, co si zasloužíme.[6]: Ano, dnes se o tom již píše. Ale včera tomu člověku muselo být opravdu úzko. Jeho rodina a přátelé, muselo to být deprimující. Jsem ráda, že se veřejně omluvili a věc dali do pořádku.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem s tím přepisováním historie obezřetnější: Ve většině případů jen vylézají témata, která se někdo dlouho snažil - úplně nebo aspoň nějakou jejich podstatnou část - silou zadupat mimo lidskou paměť, a s více či méně předstíraným překvapením se zjišťuje, že to nejde. V souhře s mediálním principem "permanentního emocionálního šoku" to pak umí nadělat pořádnou paseku.Ale na jednu tvou otázku ti mohu dát jasnou odpověď: Jako jeden ze včerejších "manifestantů" totiž mohu potvrdit, že nad fenoménem Babiš přemýšlím celkem často a  dokonce si nemyslím, že by odpovědi byly v tomto případě nějak zvlášť komplikované, liší se ale pro oblast podnikatelskou a oblast politickou.Aktuální rozdělení společnosti, to je ovšem jiná káva; jeho původcem není ani Zeman ani Babiš, ti je jen dovedně využívají ve svůj prospěch a foukají do ohně, aby emoce hořely a lidé nestíhali chápat jeden druhého. Příčiny jsou mnohem hlubší, socioekonomické a mravní a souhlasím s tebou, že tak jednoduché, jako píše Vendy W. [2]: to opravdu není.

    OdpovědětVymazat
  9. Jiří Wolker, rodák z Prostějova, kde jsem se narodil i já...

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Co se týče přepisování historie, dám třeba jeden příklad.
    Co říkáš tomuto? "Vzhledem k tomu, že před 80 lety, dne 23. srpna 1939, podepsaly komunistický Sovětský svaz a nacistické Německo smlouvu o neútočení, známou jako pakt Molotov-Ribbentrop, a její tajné protokoly, které rozdělily Evropu a území nezávislých států mezi oba totalitní režimy a seskupily je do oblastí zájmu, což připravilo půdu pro vypuknutí druhé světové války.Tohle je vyjmutý kousek z "Dokumentu Evropského parlamentu o historické paměti.Já, kdybych neznala od mého táty, jak to bylo, z tohoto znění bych pochopila, že kdyby nebylo paktu Hitler Stalin, nebyla by 2.světová válka.
    No, možná si to špatně vysvětluji, ale možná také ne.
    Často mi poklesne čelist, co že to všechno papír snese.
    Fenomén AB veřejně skloubil, jak ty píšeš, obě oblasti tebou uvedené, dohromady. Nežádoucně, nemorálně, ale je to prostě tady. Co ho žene, je pro mě fakt otázka. Prachy, moc? Nebo něco jiného?
    A rozdělení společnosti? Toho využívá kdekdo může, ve svůj prospěch. Je to jednoduché, protože dnes lidé ani nestojí o to pochopit druhého, to si myslím já. když někdy náhodou slyším přenos ze sněmovny, mám dost...Hezky jsem se rozkecala, ne? A dokonce na parketě, kterou zrovinka často na  blog netahám.   

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Doufám, že tam má nějakou pamětní desku. Psal krásné básně.

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: /3
    Sice ti neumím odpovědět, to ne, to bych nechala na Tlusťjochovi ale děkuji za vzkaz. Napsala jsem ti, doufám, že máš pořád stejnou mail. adresu.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Milá Valin,
    to víš, že mám pořád stejnou adresu. Odepíšu zítra, už se chystám do postýlky - a nechci tě odbýt.
    Uvidíme, zda kocůr "upřede" nějakou odpověď.

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Samozřejmě, válka by vypukla dříve či později tak jako tak, ale stejně bych pakt Molotov-Ribbentrop jako poválečný sovětský propagandista vysvětlovat nechtěl, protože jeho veřejné znění i tajné dodatky v důsledku bezprostředně vedly k rozparcelování Polska. Oficiální verze o smlouvě jako o Stalinově účinném strategickém zdržovacím kroku vznikla po napadení SSSR v roce 1941, do té doby sovětská strana dost ochotně užívala teritoriálních výhod, které jí smlouva zajišťovala, o tom vědí své nejen v Polsku ale i ve Finsku, v Pobaltí nebo v částech Rumunska.No jo, ani já zrovna o něčem takovém na blogu nediskutuji často, lepší nechat případné spory historikům. Lidi stejně budou věřit tomu, čemu věřit chtějí, na tom žádná fakta nic nezmění .

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně zpracované TT...
    Co se týče toho neprávem podezřelého, souhlasím s Janinkou. Myslím, že to zvládne. Také teď situace vypadá trochu jinak, než při psaní článku...asi. stačí mu omluva, není to žádný zoufalec, co by chtěl prachy...

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Máš docela pravdu, lidé budou věřit tomu, čemu chtějí a já už zase politicky vychladla   [16]: Ještě že tak. To co se tam stalo, je obrovská, nepochopitelná tragedie.

    OdpovědětVymazat
  17. Náš stát je rozdělen padesát na padesát. Babiš/Antibabiš. Komunismus/Kapitalismus. Vždycky to tak bude. Stát je statický (má řád) a dynamický. (A. Comte) Dynamismus znamená pokrok.
    A dějiny píší vítězové.

    OdpovědětVymazat
  18. [12]: V Prostějově má svou sochu a to hned dvě. Jednu na podstavci a druhá sedí na náměstí na lavičce naproti rodnému domu J. Wolkera, kde má i pamětní desku a v muzeu má svou stálou expozici.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Kam asi povede ten pokrok, to by mi fakt zajímalo. I když možná je lepší nevědět...[19]: Tak to si ho město hezky uctilo.

    OdpovědětVymazat
  20. No, já mám spíš pocit, že nenávist se řeší, ale zároveň jí je opravdu dost. Každopádně si myslím, že jí není ani víc ani víc než v jiných dobách. Mám pocit, že pořád té nenávisti je tak nějak stejně, i tak šíleně moc. Je to taková lidská vlastnost, která se rychle šíří. Ano. Soudíme, ale nevíme.
    O tom, že ten pán na fotce byl nevinný, sem nevěděla, ani o té události tolik nevím, ale je mi jej strašně líto.
    Ze začátku ne moc nemilá slova o protestech milionu chvilek, ale nakonec souhlasím.
    Užasný článek, za který moc děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Tak nějak to bude, nenávist byla, je a bude.  Nenávist se nemění, ale mění se kulisy, ve kterých se odehrává. Tak, že někdy jí vnímáme méně, někdy více. Podle momentálního nastavení a dění.
    Myslím, žes chtěla napsat cituji ..ze začátku ne moc milá slova o protestu..
    ale jsem ráda, že se ti článek líbil.

    OdpovědětVymazat
  22. Vyčerpávající úvaha, klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
  23. Ovšem I ti z milioni chvilek, aspoň mnozí z nich, se nad tím zamyšleji,jenom docházejí k jiným záměrům.. Asi chce to spomudiskutovat  ez vzájemného snižování... Asi všichni máme sklon považovat t druhou stranu za tupé stádo...

    OdpovědětVymazat
  24. Ano,jednou kdysi kdosi moudrý řekl, že bez upřímnosti je jakákoliv diskuse pouhý žvást.

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝