12. 2. 2013

Vzpomínky, jak k potkanům jsme přišli

Vždycky jsem se snažila své dva synky vychovávat k lásce k přírodě a ke zvířatům. Tento aspekt mojí výchovy byl velice snadný, protože mí synové mají lásku ke zvířatům ve své genetické výbavě. Potud tedy moje výchova byla bezchybná.

V tomto duchu jsem dost dobře nemohla odmítnout mladšího synka, když se jednou večer ke mě přiloudal s informací: "Mami, já jsem venku našel bílého potkana." Prozřetelně jsem se podívala na jeho obě ruce, byly prázdné. Naivně jsem se uklidnila, že potkan s námi není v naší domácnosti a opáčila jsem: "No a komu jsi ho dal?"

Synek se začal ošívat a to bylo zlé znamení. Po mnoha peripetiích a oklikách z něj vylezlo, že ho nedal nikomu a po delší přednášce, že by venku brzy zašel, mu z rukávu vylezl bílý potkan s červenýma očima. Myslela jsem, že padnu do mdlob.
Nemohla jsem ho ale s potkanem vyhodit, vždyť lásku ke zvířatům cítí prakticky částí i díky mě. A tak jsme si tu bílou potvoru nechali. Děti ho dali do akvária a ironií osudu bylo, že onen potkan naprosto uchvátil mého staršího syna, který ho takříkajíc adoptoval. Potkan byl samice a dostal jméno Mišule. Starší syn se opravdu staral, nějak instinktivně pochopil, že by u nás neprobíhal stejný scénář jako vždycky, to znamená, já pořídím zvíře, ty se o něj starej matko.

V té době začal už sem tam vydělávat na brigádách nějaké ty peníze, koupil tedy Mišuli obrovskou klec,
za 1 000Kč a jal se jí zařizovat. Zařídit takovou klec není žádná jednoduchá věc, alespoň mě se to tak jevilo, podle toho, že jsem doma zakopávala o samé trubice, roury a žebříčky. A taky to bylo velice časově náročné, neboť než syn stačil Mišuli vytvořit nový domov, ona v tom starém s láskou povila 7 dalších potkáňat. Ano, každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán.

Stěhování tedy momentálně nebylo možné, dle direktivy staršího syna jsme museli počkat, až vyvede svoje děti. Já tedy doufala, že je nevyvede, doufala jsem v to, že někdy se stane, že matka své prvorozené zabije a sežere, ale naše Mišule byla vzorná matka. Spolu s osudem se postarala o to, aby všechna její dítka dospěla u nás. Jakmile potkánci trochu vyrostli, usneslo se, že je nabídneme do dobrých rukou. Syn mezi svými kamarádkami objevil jednu zvlášť fundovanou odbornici, která rozpoznala, že naše rodina vlastní 5 chlapečků a 2 holčičky. V tomto poměru pohlaví jsme dali nabídku na internet. Zájem byl, potkani byli opravdu hezcí, bílí s černou malbou na hřbetě a s černýma očima. No co to ale bylo platné, když ona pohlavní poradkyně potkany diagnostikovala úplně obráceně.

Bylo to 5 holek a 2 kluci. A tak nám řízením osudu zbyli všichni.
Koupila se tedy další klec za 1 000Kč a po zralé úvaze děti přišly na to, že by bylo dobré dát dvě na sebe, aby tam těm potvorám mohly zbudovat parádní prolejzačky. Po další zralé úvaze děti bystře přišly na to, že se musí koupit další klec za 1 000 Kč, jelikož se musí rozdělit samci od samic. Dál už to šlo splavně. Odstřihnout dno od jedné, přidělat jí na druhou. Marně mladší odnož radila té starší: "Uřízni to pilkou vole!" Ne to by nebylo správné a tak se koupily pákové kleště za 1000Kč

Vybavení různými hamaky, tunýlky a kolotočem troufnu si typnout vyšlo na nějaké 4 000Kč.
A vrcholem bylo zakoupení skartovačky za další 1 000Kč, protože potkánci potřebovali natrhaný papír. To že se pro ně skartoval můj bílý křídový papír jsem už ani nekomentovala. Moje ironické poznámky jako: "Za to, co jsi nacpal do těch potkanů, už bys měl auto, a nebo kupuj jim raději zrní, než textilní hamaky za 350Kč", zůstávaly nevyslyšeny.

Vím, čím jsou rodiče povinováni dětem a tak jsem si na ty mrchy zvykla. Bylo opravdu zajímavé je pozorovat. Musím říct, že jsou to silně sociální zvířata a lidé by se od nich mohli lecčemus přiučit. Tak jsme žili pospolitě lidi a potkani, až do té doby, než začali děti naší Mišule umírat. Jelikož Mišule se zřejmě dopustila incestu a proto se asi ocitla bezprizorní na mrazu, u všech jejích potomků se vyskytly nádory a boule. Ona zasloužilá matka je přežila všechny ještě o dobrý rok. Ač byla z našich domácích zvířat nejmenší, dokázala si zjednat respekt.
Bál se jí pes i morče. V závěru svého plodného života se jí podařilo přehlodat jakousi šňůru, vyhodit pojistky v celém bytě a navzdory tomu všemu, přežít.

Nevím, jestli to bylo vlivem elektrického proudu, ale je fakt, že poslední půlrok svého života měla jakousi nadýchanou srst. Když umírala, brečela jsem. Vnesla nám do života chaos, který trval po celý její život a změnil životy i nás všech.

25 komentářů:

  1. Pěkné, pěkné....zvířátka dokáží neustále člověka překvapovat, ať to jsou psi, kočky nebo potkani. Jednou se nám v domě v sudě na dřevo vyskytla malá myška, abych byla přesnější ne malá domácí myška ale malá myšice lesní. Nejdřív bylo rozhodnuto o tom že jí necháme ulovit kočkami aby zhejčkané domácím živobytím a granulemi také jednou okusily kouzlo lovu myší. Postupně jsme do sudu naházeli pět našioch koček, které ovšem vzápětí ze sudu vyskákaly a prchly. Jestli hrůzou před tou malou myškou nebo z toho že by měly jíst SYROVOU myš to nevím. Myšku jsem nakonec za ocásek ze sudu vytáhla, dostala jméno Jerry a děti jí měli v akvárku v pokoji. Pod přísným zákazem jí z akvárka tahat. měli povoleno jen jí krmit a dávat vodu. I čištění jsem z bezpečnostních důvodů dělala já. Samozřejmě jednou neposlechli, myš z akvárka pod záminkou toho že už pěkně to akvárko smrdí, vytáhli, myš začenichala šanci a zdrhla jim pod podlahu pokoje. Tam pak zřejmě povila celou armádu myší které spořádaně pod tou podlahou běhaly a my dole měli dojem že tam pořádají vojenské přehlídky a učí se parádemarš jak to tam dusalo....

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Tak to je taky dobrý, my jsme jednou objevili malinkatou polní myšku zamotanou do niti kabátu, který chroustala na chatě v pracovní boudě. Měla tu nit omotanou kolem krku a byla dost přidušená. Já se musela posnažit jí vysvobodit, a bylo by to dopadlo stejně jako u tebe, museli bychom si jí už nechat. No naštěstí pro mě a naneštěstí pro ni nepřežila, ale ted díky tvýmu komentu se mi to úplně vybavilo...   

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsané, se smutným, leč jakým si pozitivním koncem ... mimochodem máš zajímavý vzhled blogu

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné vzpomínky,s dětmi se člověk dočká někdy překvapení. Ale víš co mě dojalo nejvíc,a ono to tak skutečně funguje - ty finance na pořizování klecí atd...Ale holt hobby je hobby.My měli kdysi křečka a ten nám utekl přes šachtici k soudedům o patro níž.Ségra od souseda se nás přišla zeptat,zda máme doma potkany.Tak jsme si naši Zuzanu zase přinesli domů.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký příběh leč se smutným koncem, ale takový je někdy život....

    OdpovědětVymazat
  6. Je zvláštní, že člověk bývá obyčejně ochotný se kvůli zvířeti lecčeho vzdát - třeba i pohody a klidu. Jsme jim ochotni poskytnout víc než jinému člověku :). A ten smutný konec mě opravdu mrzí. Ale je to příležitost.. jsem zvědavá co ještě děti domů přinesou :)

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Kluci oplakali opravdu každého jednotlivce..[4]: Já se jim v tomto směru taky ani nedivila, viděli to u mě, kdysi dávno přinesl mladší kluk domů morče a my pro něj doma neměli naprosto nic, strčili jsme ho do oranžové neprůhledné bedny a přikryli sklem. On  se chudák v noci snažil vyskočit ven a narážel na to sklo. Byla to první a poslední ošklivá noc, co u nás strávil. Druhý den jsem mu koupila krásnou klec, domeček a ty věci, co mají morčata ráda. On tedy v kleci stejně moc nepobyl, protože se porád potuloval po bytě a prakticky se nastěhoval pod radiátor. My jsme prostě taková demokratická rodina, naše zvířata mají co nejvíce svobody pohybu..[5]: No jo, je s podivem, že si lze oblíbit i potkana. Musím ale uznat, že  morče je výrazně inteligenčně ochablé proti potkanovi.   [6]: Spravedlivě musím uznat, že i já jsem taky domů už leccos přinesla   

    OdpovědětVymazat
  8. Potkani jsou velmi chytří a vynalézaví.
    Ale doma bych je nechtěl.

    OdpovědětVymazat
  9. Opravdu moc pěkný článek. U nás doma se to také hemží zvířectvem. K morčatům, pejskovi, kočičce a rybičkám brzy přibude agama fousatá. Už má nachystané terárium, které vyráběl tatínek s dětmi. Lásku ke zvířatům zřejmě děti zdědily také po mně. Já domů jako malá holka donesla i mládě kosa, ze kterého vyrostla kosice reagující na pískání, které si ač je to přes třicet let pamatuji dodnes.
    Děti a zvířátka k sobě patří

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Já je taky nechtěla, to mi věř, ale rozdejchala jsem je celkem snadno, protože až na jejich olysalé ocasy mě uchvacovali svou inteligencí a naprostou důvěrou ke člověku.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Já si už život bez zvířete nedovedu vůbec představit, momentálně jsme vlastíky jenom morčete Trumbelínka, ale snad není ještě všem dnům konec...

    OdpovědětVymazat
  12. Uznávám, že potkani jsou velmi inteligentní, přesto odolám a nebudu je doma mučit svojí "péčí"

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Ale doufám, že si uvědomuješ, že přicházíš vskutku o moc...?     

    OdpovědětVymazat
  14. My jsem kdysi měli doma ježka a jemu se také líbilo pod radiátorem. Soužití s ním bylo ale těžké, protože byl v noci dost hlučný a dupal po podlaze jako slůně.
    Nakonec jsme ho za teplého počasí vypustili v parku.

    OdpovědětVymazat
  15. Jo jo potkani jsou opravdu inteligentní. Jeden se mnou bydlel na kolejích. Tedy byl kamarádčin. Ale okousal kde co. A moc mu chutnal můj index. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Hm, já mám v práci myšky, lekáme se navzájem a zdrháme taky, doma jsme měli 8 let andulku (bydlíme v paneláku a trápit psa nebo kočku v paneláku z lásky ke zvířátkům fakt nehodlám). Když andulka onemocněla s játry a odešla moc jsem to oplakala. Těžko pochopí ten, kdo nemá rád zvířátka!

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: ježky jsme měli 3x na přezimování. Koncem dubna bylo vždycky slavnostní vypouštění do přírody. Ježkové jsou krásní smardlové..   [15]: Asi jsi to v indexu měla moc dobrý... [16]: Já měla anduláka Ferdu, taky jsem ho ořvala, když též po osmi letech umřel..   

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Jsem chtěla napsat smradlové hihihihi

    OdpovědětVymazat
  19. Mám zvířata ráda, mme psy, rybičky, měli jsme pavouky, křečky... ale potkana fakt NE. I kdyby to byl sám převtělený Einstein, tak ne Jsem ze vsi, tak není celkem problém v chalupě narazit na normálního potkana a to mi opravdu bohatě stačí. Já se jich prostě bojím A pak, ty olysalý ocásky, no nic moc. To už bych si radši asi pořídila hada.

    OdpovědětVymazat
  20. To je tak kouzelné povídání, já podle vzhledu potkany fakt nemusím, ale to jsem o hadech říkala taky, ale stačilo je jednou pohladit a rázem mě odpor přešel.
    Trochu mi tvůj příběh připomíná mého samečka křečíka, kterého jsem si koupila jako mláďátko. Tedy alespoň tak mi to ve Zverimexu tvrdili. Za tři týdny jsem jich doma měla šest a z Kubíka byla Kubinka .

    OdpovědětVymazat
  21. [19]:: Na olysalý ocásky jsem si musela zvyknout, pravda, ale další části jejich těl byly roztomilé..[20]:: No to byla úrodička, tos musela mít podobné pocity jako já hihihihi, já když jsem si kupovala morče Trumbelínka, tak jsem čerpala ze zkušenosti z potkany a koupila samečka, i když jsem spíš chtěla samičku. Při představě, že by se mi doma narodilo 7 dalších morčátek se mi dělalo nervové nevolno   

    OdpovědětVymazat
  22. To bylo tak krásné čtení. Nasmála jsem se a na konci mi zvlhly oči.. Pořád si představuju ty klece nastavené na sobě a všechno to vybavení. Věřím tomu, že potkánci jsou okouzlující. Doma jsme měli jen bílou myšku, křečka, morčata a vodní želvy, potkana nikdy. Ale nevadil by mi, mě děsí jen hmyz. Krásné to bylo!

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Hmyz bych taky nechtěla pěstovat a když kolikrát vidím, jak ho prodávají ve Zverimexu v krabičkách, nějak mi z toho je vždycky blivno...

    OdpovědětVymazat
  24. Velmi pěkné. Zařazeno do výběru.

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝