18. 10. 2013

Jak na to...


"Tak dlouho se chodí se džbánkem pro vodu, až se jednou přinese pivo", říká se a určitě ne zcela marně.Čím déle ovšem tento okamžik oddalujeme, nebo-li prokarstinujeme, tím lépe pro nás. Jakmile se jednou napijeme piva, těžko se budeme vracet k vodě…


Možná by bylo řešení nechodit se džbánkem vůbec nikam. Prokrastinovávání tímto způsobem si odůvodníme faktem, že se nám alespoň na džbánku neutrhne ucho. A potom záleží jenom na nás, jak budeme chtít čas, který jsme získali vyfičenou prokrastinací využít. Někdo se napije z kohoutku, někdo si skákne do hospůdky a někdo nebude pít vůbec.

Třetí možnost upřímně řečeno moc nedoporučuju, protože prokrastinace dovolená ledvinám nebývá to pravé ořechové. Zde bych více dbala na plný záběr. Nebála bych se je zapojit do díla a nedopřála bych jim oddechu. Jim to nakonec dělá dobře a my …. ač ony makají na plné obrátky můžeme zcela nezávisle na nich, prokrastinovat, jak se nám chce. Není tak úplně marné si připomenout, že existují i elementy, které prostě musí být v zápřahu pořád, nebo-li furt.

Představme si, že by nám třeba začalo prokrastinovat srdce. To už by jsme si toho v životě zřejmě moc nenapředstavovali, samozřejmě by hlavně záleželo na tom, jak dlouho by srdce oddalovalo svůj úděl…..

Mno…Tak mě napadá, že prokrastinace je vlastně vhodná jen pro vybrané složky, dokonce bych si troufnula tvrdit, že někde je vyloženě nežádoucí. A toto poznání mě naplňuje opravdovým pocitem štěstí, že já patřím mezi elementy, kteří si mohou užívat výdobytků prokrastinace až do alelujá.

Tak, že prokrastinaci 3x sláva…

10. 10. 2013

Magická Praha


Bylo už hodně k půlnoci, když se vracela domů. Tiše sněžilo a noční město vyzařovalo sváteční náladu. Měla ráda tenhle předvánoční čas, milovala vyšňořenou Prahu, připravenou na nejkrásnější svátky v roce. Vychutnávala si noční cestu, šla pomaloučku a každým nádechem do sebe nasávala jakýsi magický náboj.


Teď už ale pomalu vcházela z osvícených ulic do té své tmavé a Bohem zapomenuté uličky, ve které se nikdy nesvítilo, jen občas prosvítalo světlo z výlohy jediného malého obchůdku s dětskými oděvy, který tam byl a to jedině v případě, když majitel zapomněl vypnout neon. Pronajatý byt, ve kterém bydlela, se nacházel právě nad tímto obchůdkem. Denně chodila kolem výlohy, ale po čase přestala ve výloze stojící malou figurínu mezi ostatními vystavenými oděvy naprosto vnímat.

Dnes to ale bylo nějaké jiné. Z výlohy se linula jakási podivná záře, která dodávala jinak setmělé uličce na tajemnosti. Nemusela ani hledat baterku, kterou sebou stále nosila pro případ, že v ulici bude naprostá tma.
Už si připravovala klíče, že odemkne vchodové dveře, když se za ní ozval dětský hlásek:
"Pojď si se mnou hrát."
Bála se otočit. Měla pocit, že jí šálí smysly. Ne, nebude se otáčet, nikdo tam určitě není, něco se jí zdálo.. dnes je tak zvláštní noc..
"Neslyšíš mě? Pojď si se mnou hrát, nikdy si se mnou nikdo nehraje, jsem pořád sama."
"Tak tady už jde legrace stranou, pomyslela si vyděšeně, ten hlas opravdu slyším.

Prudce se otočila. Před ní si poskakovala na jedné noze asi sedmiletá holčička s krásnými dlouhými vlásky a velkýma očima. S údivem zírala na její holé nožičky trčící z krátké sukénky, obuté do letních sandálků a bílé tričko s krátkým rukávkem.
Sípavě ze sebe začala sypat otázky:" Co tady děláš? Není ti zima? Vždyť mrzne, jak to, že jsi tak málo oblečená? Čí jsi, holčičko?"
"Pojď si hrát, prosím tě, moc tě prosím.."
"Ale to přece nejde, řekni, ztratila ses? Zavoláme na policii, pomůžou nám. Najdeme tvou maminku ano?
"Já nemám maminku, jsem jenom svá. Pojď budeme si hrát."
"Nemůžeme si hrát, někdo tě teď určitě hledá a má o tebe velkou starost."
"Ne, nikdo mě nehledá, já jsem jenom svoje, prosím, pojď si hrát, prosím, prosím, chtěla bych si hrát." Z jejích velikých očí se začaly koulet slzy.
"Proč si se mnou nechceš hrát? Jenom chvilku, nic ti to přece neudělá."

Musela se štípnout do tváře, aby se ujistila, že tohle všechno není jenom jakýsi podivný sen. Přes bolest, co si tak způsobila, se stejně neprobudila. Holčička stále stála proti ní, tvář mokrou od slz a neustále opakovala. "Prosím, nikdy si se mnou nikdo nehraje."
"A na co bys sis chtěla hrát?"
Její oči se rozzářily jako jasné hvězdy. "Chtěla bych skákat panáka. Namaluj panáka."

Jako ve snách začala hledat kolem sebe nějaký vhodný kámen, kterým by na dlažbu nakreslila skákacího panáka. Jedno kolo, druhé kolo, třetí kolo a nakonec veliká hlava rozdělená čárou na polovinu, pro otáčku. Holčička začala radostně skákat po jednotlivých okénkách toho namalovaného baňatce a nahlas se zvonivě smála. Její smích se něžně rozléhal po uličce a připomínal zvonění stříbrných zvonků.
"Teď skáčeš ty:"
"Já?"
"No ano, přece si hrajeme spolu, tak skákej už."
Odhodila kabelku na dlažbu a skočila na paňáka.
"Musíš po jedné noze, jenom po jedné, takhle to neplatí," smála se pořád holčička.
Měla co dělat, aby udržela rovnováhu, ale čím déle skákala, tím víc se jí to začínalo líbit. Bylo to jako vrátit se do dětství. Střídaly se ve skákání a jejich výskot a smích se rozléhal tichou ulicí. Ani nevěděla, jak dlouho tam pobyla, když holčička jí náhle řekla.
Krásně jsem si s tebou vyhrála, ale teď už musím jít."
"Kam, kam ale půjdeš?"
" Půjdu….už prostě musím!" a rázem jako by se propadla do země.

Vyděšeně se rozhlížela po ulici, a hledala tu podivnou holčičku. Zdálo se jí, že je v ulici náhle méně světla, než před chvílí. Podívala se do výlohy odkud vycházelo jediné, nyní slábnoucí světlo a nevěřila vlastním očím. Ve výloze stála figurína holčičky s dlouhými vlásky a velkýma očima, v bílém tričku a krátké sukýnce, obutá do letních sandálků. Zadívala se do těch očí a zdálo se jí, že v nich vidí zářící hvězdy a byla přesvědčená o tom, že figurína se na ni usmála…

5. 10. 2013

Introvert kontra extrovert


Po mém několikaletém soužití se zvířaty si dovoluji přijít do blogového světa s poznatkem, že i domácí mazlíčci by se dali rozdělit na introverty a extroverty. Podporou pro tuhle mojí teorii je pozorování našich současných dvou zvířátek, z nichž jeden je introvert a druhý extrovert s velmi exhibicionistickými sklony.


Kdo čte pravidelně můj blog, asi už pochopil, že řeč bude o introvertním morčeti Trumbelkovi a jeho současném spolubydlícím kocourovi Číčovi.
Těžce introvertní morče Trumbelín má pravděpodobně svou lepší část života již zcela nenávratně za sebou. Klidné a spokojené dny jeho morčecího života, kdy bezstarostně žil v láskyplné symbioze se svou psí přítelkyní Šerinou, jsou nenávratně pryč. Šerina odešla do psího ráje a morče zůstalo samo. Vzhledem k jeho povahovým vlastnostem, se s tímto odchodem vyrovnalo jaksi po svém. A vůbec ne špatně. Trávilo víc času pod křeslem a přestalo hledat misku s psími granulemi. Ale to vše se radikálně změnilo, když se naše domácnost obohatila zásluhou mého mladšího syna, o kocoura Číču, kterého někde potkal a nabídl mu nás trvalý pobyt i se stravováním. Nutno podotknout, že život se změnil nejen Trumbelínkovi… pravda…ale i nám.

Extrovert Číča, švihák, který má neustále touhu se předvádět a hlavně všude se motat.
Je neuvěřitelné, jak jeho zvědavost nemůže nikdy dopustit, aby se cokoliv kdekoliv šustlo bez něj. Pro mě to znamená, být nestále ve střehu, abych ho nezavřela ve skříni, ve špajzce, v troubě, na balkoně, anebo nedej bože, abych ho nevyprala v pračce. Někdy ho podezřívám, že se umí záhadně přemisťovat v prostoru. Možné to nakonec je, jelikož kočky jsou prý magická stvoření a poslové z jiného světa. Ať už to tak je a nebo ne, Číčova zvídavá, přespříliš společenská a divoká extrovertní povaha působí na Trumbelínkovu psychiku asi tak, jako ledová zmrzlina na obnažený zubní nerv. Jediné místo, kde je bezpečně ukryt před žhnoucími světýlky kocouřích očí, je místo pod křeslem. Nakonec tam to zase není až tak špatné, problém ovšem nastává, když projeví přání přejít do své klece za účelem uspokojení morčecího žaludku a zkracování hlodáků. V této fázi přesunu volí taktiku sobě nejbližší a to preventivní zastrašování cvakání zuby. Bohužel pro Číču je to signál, jako když zahlaholí polnice. I kdyby se momentálně vyskytoval kdekoliv, na tuhle nechtěnou pobídku se v mžiku s mnoha přískoky ocitá v zádech vyděšeného morčete. Trumbelín již snad dokonale pochopil, že nebezpečí útoku mu nehrozí, ale nikdy ve své morčecí důstojnosti neklesne na úroveň kočičích her. Raději se svižněji posnaží, aby co nejrychleji skočil do své drátěné ubikace a z bezpečí své dřevěné boudičky pokračoval ve zlostném cvakání, dokud se zklamaný Číča neodloudá jinam.

Ten, jako výrazná extrovertní osobnost to v naší rodině také nemá lehké. Dalo by se říct, že se může cítit být i šikanován. Zejména v případě, kdy by si chtěl vyjít na botanickou vycházku po parapetu s mými orchidejemi, neb když trénuje šplh po záclonách a nebo při vyjížďkách autem v uzavřené přepravce za nesmyslným účelem, aby mu jakýsi hrozný člověk v bílém plášti píchal do kožichu nějaké jehly. Sice posledně, když se tahle hrozná křivda odehrávala, se rozzuřil tak, že dokonce zlostí prskal, než se mu podařilo zdrhnout z toho mučícího stolu, bohužel ale i s injekční stříkačkou zabodnutou v kožichu. Jeho nenávistí zezelenalé původně žluté oči mě jasně upozorňovaly, že jestli si ještě jednou něco takového zkusím, tak budu litovat.. Marně jsem mu vysvětlovala, že to muselo být, kvůli jeho stále se opakujícímu abscesu, ale on nechtěl ani slyšet. Inu extrovert jako vyšitý, který má svou hlavu a svůj rozum a podle toho také koná.

Na to, že je ho všude plno, už jsem si celkem zvykla. Díky němu jsem přestala vnímat lecjaké šramocení, praskání nábytku či jiné podivné zvuky a přestala jsem si myslet, že u nás straší.. Nyní se vždycky jen snažím v případě, že jsem sama doma (tedy s Číčou sama doma) rozpomenout, zda-li mám zamčeno a mám-li pocit, že ano, nezačnu chodit po bytě a hledat, odkud že se podivné zvuky berou, jako to bylo dříve, ale všechno svedu na Číču. Je to celkem praktické a pohodlné. Někdy mě ovšem zarazí, když slyším z kuchyně jakési podivné klepání, a Číča se nachází zcela jinde, ale to přisuzuji jeho magickým schopnostem. A ty on věru má.

4. 10. 2013

Chtěla bych být introvert


Ovlivněna Malkielovým článkem "Jsem povahový hermafrodit" jsem i já propadla touze se někam společensky zařadit. Nemám na mysli to klasické společenské rozdělení, které se jednoznačně vyjadřuje atributy, jako kolik peněz mám na kontě, kolik stál můj nový klobouk a nebo zda-li moje nová kabelka je opravdu z krokodýlí kůže. Tam mám celkem jasno a myslím, že moje okolí také. Zde není možnost jakékoliv pochybnosti pro nikoho… těžký prachy nemám, klobouky nenosím a do kabelky se mi nedávno vychcal náš kocour..


Chtěla bych se zařadit tak nějak jinak, abych tak řekla, na jiné úrovni a to povahové..A tady už se povážlivě názory moje a mého okolí zajímavě různí. Já třeba jsem přesvědčená sama o sobě, že jsem osoba tichá, nemluvná, až zakřiknutá. Klasický introvert. Můj muž je ale zcela jiného názoru. Neustále mě přesvědčuje o tom, že nedokáže pochopit, jak je možné, že tak dlouho dokážu žvanit do telefonu s kamarádkou Evou. Většinou bývá dosti slušně nažhaven vzteky tím, že v ten okamžik, kdy já blaženě žvatlám, on mi chce v ten samý čas telefonicky úkolovat, abych nezapomněla koupit cibuli. Cibuli bych koupila i bez jeho rádoby připomínky, nakonec to tak stejně dopadne, jelikož se mě prostě nedovolá a já si na cibuli vzpomenu i bez něj. Marně mu vysvětluji, že to je zákon schválnosti, že si vždycky vzpomene udělovat mi direktivy, když telefonuji s Evou a dokonce tuhle jsem mu naznačila, že to vidím jako jakési znamení pro něj shora, aby mi, co se týče cibule, plně důvěřoval.
Nezabralo to. Tak že jsem 1) NEDŮVĚRYHODNÁ.

Ani moje mladší odnož se mnou nesdílí názor mé tichosti a nemluvnosti. Pokaždé, když se ze mě snaží vyrazit nějaké peníze, pravděpodobně na jeho gusto moc dlouho mluvím, než sáhnu pro peněženku. Tak, že jsem 2) UŽVANĚNÁ.

Můj bratr také o mé vrozené tichosti velmi pochybuje. Zřejmě nemůže pochopit, proč mu nechci každý třetí den kupovat láhev rumu. Vysvětlování, že ze něj nehodlám udělat alkoholika si vysvětluje tak, že jsem 3) LAKOMÁ

Ani v pracovním procesu se neslučuje moje přesvědčení o mě s přesvědčením s mými pracovními kolegy a kolegyněmi. Já sama mám v sebe víru, že jsem bezkonfliktní a tolerantní, drápy vystrkuju jen, když jsem opravdu zahnaná do kouta A přes to mi bylo řečeno, že jsem tvrdá ženská. Musím přiznat, že tohle mě překvapilo víc, než když jsem se dozvěděla, že jsem pěkná štěkna. Pro vysvětlení nutno podotknout, že obě pracovní diagnostiky mé špatné povahy spolu úzce souvisí. Z toho tedy plyne, že jsem 4)NESNÁŠENLIVÁ.

Moje kamarádky v mojí večerní skupině mě neustále taktně upozorňují, že všechno musím vědět přesně a dávají mi tak najevo, že jsem 5)ŠŤOURAVÁ.

Kocour, který u mě občas hostuje v posteli je opravdu jediný tvor, který má právo myslet si, že ve svém přesvědčení o sobě samotné se velice mýlím. Když na něj v půlnoci zařvu "Koukej vypadnout mizero!!" nemyslí si že jsem uječená, jak by měl plné právo,ale myslí si, že jsem 6)NEUROTICKÁ, když ho vyhodím skrz pár ťápanců po obličeji.

Moje morče o mě zřejmě nebude tak hluboce přemýšlet, nicméně po tom, co jsme mu nasadili do bytu predátora, zaujmulo zcela jistě stanovisko, že jsem 7)SADISTICKÁ.

A já bych tak chtěla být tichý, klidný, vyrovnaný introvert…

3. 10. 2013

Miluji tě lásko


Od malička byla jiná, než ostatní. Ať chtěla, a nebo nechtěla, vždycky dráždila okolí svým neobvyklým chováním. Ne, že by byla výstřední a nebo vulgární a hrubá. To nikdy. Jen měla svůj problém, o kterém ani sama neměla tušení. Vnímala svět trošku jinak, než většina lidí okolo ní. Velmi těžko se protloukala životem až do té doby, než po příbuzných ze zahraničí podědila obrovské množství peněz.


Nedokázala je však využít jako jiní lidé. Neustále prohlížela nákupní letáky, počítala výhodnost cen, škudlila stejně jako dřív. Navíc si nedopřála vůbec nic. Pár lidí vědělo, že se stala ohromně bohatá a mezi nimi byl i on. Nebylo jednoduché se jí vetřít do přízně. Její osamocenost, nedůvěřivost a povaha introverta byla celkem nepřekonatelnou překážkou. Ne však pro něho. Věděl o sobě, že je šaramantní střihák a sbalit jakoukoliv babu pro něj nebýval veliký problém. Ironií osudu je však to, že i tito leskem oplývající pardálové se mnohdy pro svůj nevázaný způsob života stanou pro své současné manželky nesnesitelnými a tak bývají často z manželství vyobcováni a vykopáni a ocitají se v nezáviděníhodné situaci, kdy mají taktřka krok, stát se bezdomovcem.Ne tak ale on. On začenichal kořist a šel po stopě jako ohař. Bylo to snadnější, než si myslel. Ani se nemusel snažit jako jindy a měl zajištěný nový trvalý pobyt.

Ač nebyla zjevem odpudivá, brzy ho začala odpuzovat svou zvláštní povahou introverta s pedantskými sklony a nutkavými obsedancemi. Na její neměnné a dlouhotrvající rituály všeho druhu nejprve hleděl s úžasem. Pozoroval, jak těžko se vyrovnává s jakýmikoliv změnami. Ráda si s ním povídala, ale bylo to spíš tak, že vedla sáhodlouhé monology, kdy neustále dokola opakovala svou myšlenku a naprosto nebyla schopna jakéhokoliv dialogu. Tak se naučil neposlouchat jí. Komické pro něj bylo, že ve svém takřka samomluvícím vystoupení ani nezaznamenala, že on vůbec neposlouchá.

Stačilo jí, že může brebentit o jedné a té samé věci třeba hodiny, stále opakujíc ta samá slova a ta samá gesta.
Chorobný pořádek, který udržovala, ho pozvolna začal dohánět k šílenství. Dlouhé přednášky o tom, že tužky na pracovním stole musí být všechny natočeny jedním směrem a seřazeny podle velikosti, letáky, které tak ráda po večerech četla a vypisovala si z nich zápisky o cenách, musejí zařezávat a být na pro ně vyhrazeném místě, jako všechno v téhle sterilní domácnosti Pro ležérního šviháka, kterým bezesporu byl, začalo peklo na zemi. Jeho volně poházené svršky byl nucen uklízet na vyhrazená místa, vše mělo přísný řád, nic nebylo ponecháno náhodě. Okamžitě vyhodnotila sebemenší odchylku. Každá věc měla stálé místo s přesností na milimetry.

Nebyl by pro něj problém najít jinou ženskou ochotnou nastěhovat si ho k sobě, ale lákadlem mu byly její miliony korun, prachy, které by mu do konce života zajistily bezstarostnost a ze kterých zatím neviděl ani korunu. A tak se rozhodl využít její, jak neomylně vycítil psychické poruchy a jednou pro vždy se jí zbavit. Věděl, jak neskonale trpí, když něco není tak, jak je zvyklá. Na tom postavil svůj ďábelský plán.
První fáze jeho plánu spočívala v tom, že se musí vzít. To bylo velmi jednoduché. Když jí požádal o ruku, vrněla radostí. Brzy bylo po svatbě a on mohl začít.
Začal jí schovávat osobní věci. Byla to hezká hra, pozorovat ji, jak zoufale hledá po celém bytě svoje doklady.

"Hledáš něco lásko?"
"Já jsem asi ztratila občanku, nerozumím tomu, měla jsem jí tady."
"Ale miláčku, uklidni se, pomůžu ti hledat, určitě ji najdeme. A když ne, nahlásíš ztrátu a udělají ti novou, no, to přece není žádný problém," sladce vrkal, on, mysleje si, že problém by to nebyl pro něj, ale pro ní s její povahou je to první pěkná rána do její psychiky.
"Drahoušku, už jsem jí našel, dala sis jí sem, do téhle zásuvky."
"To ale není možné, tam občanský průkaz nepatří, kde se tam vzal?"
S radostí pozoroval, jak ve tváři zesinala a znejistěla. Dobře věděl, že kombinace, že by ji tam snad dal zlomyslně on, není schopna.
"Ale miláčku, netrap se, dala sis jí tam zřejmě sama a prostě si to zapomněla."
"Tys přehodil ty hrnečky ve skříňce? Ten zelený má být napravo a modrý nalevo. Přece ti to říkám pořád."
"Ne, ne miláčku, na hrnečky jsem ani nesáhl, přece si to udělala sama, včera, vzpomeň si přece, řekla si, že takto to bude hezčí, snad jsi na to nezapomněla?"
"Ale já je pořád dávám takhle, nikdy nic neměním, jsem na to tak zvyklá.
"Je možné lásko, že by sis to nepamatovala? Měla si z toho takovou radost, přece si ještě řekla, teď budou obráceně, je to tak hezčí…"
Znejistěla. Je to možné, že bych si to nepamatovala? Že by on mohl lhát, jí ani nenapadlo.

"Cos vylil na koberec v obýváku? Je tam nějaký flek."
"Kde drahoušku?"
Vedla ho do obýváku a rozčileně mu ukazovala malý flíček vedle jejího křesla.
"Aha tenhle, ten je přece od tvého včerejšího nanuku."
"Já jsem včera měla nanuk?" byla už pěkně vyděšená.
Láskyplně jí objal a pravil: "Nic si z toho nedělej, to se může stát každému, prostě tě včera kousek upadl, sem, na koberec, vyčistíme to spolu, ano? Víš drahoušku, že tě miluju, ale nezdá se ti, že jsi poslední dobou nějaká roztržitá? Nejsi třeba nějak nemocná? Pokud ano, proč to přede mnou tajíš? Nechceš mi přidělávat starosti? Jsme ale manželé, měla bys mi říct, co tě trápí. Chováš se teď tak podivně. Svěř se mi lásko.."
"Nic mi není, jsem v pořádku."
"Tak to je moc dobře drahá, už jsem měl docela obavy, že bys snad měla nějakou duševní nemoc, já se o tebe tak bojím, co bych si bez tebe počal…Musíš na sebe dávat pozor, slib mi to."
Kývla jako ve snách.

"Tys vyměnil tohle na dveřích? Bylo to kovové a teď je to plastové."
"Co povídáš pusinko? O čem to mluvíš? Co bylo kde?"
"No tady na dveřích.. přece to bylo kovové, pamatuju si to dobře," zmatená ukazovala na štítky na dveřích.
"Drahoušku, vidím, že to začíná být vážné, ty si to asi neuvědomuješ, ale ty máš problém, ty trpíš halucinacemi. Ty štítky jsou pořád stejné. Nikdo s nimi nic nedělal. Možná bychom mohli spolu navštívit lékaře, co ty na to?"
"Nic mi není," stáhla se do sebe a tiše si sedla do kouta. Byla tak rozrušená, že zapomněla uklidit letáky na své místo.
Konečně klid, myslel si cynicky. Konečně přestane mlít ty svoje kraviny a bude zticha. Přemýšlel, co dál. Ne, nestačí mu, aby byla zticha, rozhodl se jí zbavit a to taky udělá.

Ráno jí slyšel nahlas plakat.
"Co se ti stalo lásko? Nevyspala ses dobře? Proč pláčeš? Bolí tě něco?"
Zoufale se na něj podívala, "Na záchodě je jiný toaletní papír, než jsem tam dala. Ten můj byl se žlutými kytičkami a teď je tam s hnědými lístky. Přece jsme spolu kupovali žluté kytičky. Kde se tam teda vzaly hnědé lístky?
"A kvůli tomu pláčeš drahoušku? Přece kytičky nebo lístečky, není to jedno? Ale já si vzpomínám, že jsme opravdu kupovali hnědé lístky, trošinku se ti to popletlo, nic si z toho nedělej, můžeme jít k nějaké paní doktorce a ona ti pomůže, dneska jsou léky na všechno, i na špatnou paměť, nebo halucinace.."

"Kde je moje rtěnka?
"Co povídáš, co hledáš?"
"Tady byla moje rtěnka jak se teď namaluji?"
"Co bys chtěla malovat miláčku? Ty ses přece nikdy nemalovala, vždyť, víš, že na tobě obdivuju právě nejvíc tu čistou přírodnost, bez jakéhokoliv makeupu. Nikdy se přece nemaluješ. Neeee, proboha snad si to nezapomněla? Uvědomuješ si vůbec, že se s tebou děje něco vážného? Musíme k lékaři, nedá se nic dělat, potřebuješ léky na paměť, drahá. Prosím, věř mi, miluju tě a bojím se o tebe."
Mlčky kývla.

Objednal jí promptně k psychiatrovi.
Naprosto zcela správně nezapochyboval, že až se u něj rozhovoří o svých rituálech a obsedantním chování, psychiatr jí už nějakou diagnozu najde. A potom nebude problém přesvědčit jí o tom, že čím rychleji léky využije, tím rychleji se jí vrátí paměť. Nejlepší bude, když je vezme všechny najednou.