3. 4. 2014

Zkáza přetechnizovaného světa


Když se v roce 2150 potýkalo lidstvo planety Tenox s nemocí rychlého stárnutí, hrozilo veškeré populaci prakticky vyhynutí. Noví lidé se sice rodili, ale jakýmsi neznámým vlivem většinou velmi rychle zestárnuli, aniž by se stačili reprodukovat. Klónování, jediný dovolený a možný způsob množení, byl prakticky vyloučen, jelikož nakažené buňky neměly potřebnou kvalitu, v důsledku zrychleného stárnutí byla vyloučena jakákoliv reprodukce.


Tohle zkázonosné dění bylo pravděpodobně zapříčiněno vesmírnou katastrofou, která se udála roku 2070, kdy Tenox byla odchýlena od své osy obrovským sopečným výbuchem, který otřásl celou planetou. Následky byly katastrofální, ale ti, co přežili, začala sužovat nová pohroma, nemoc předčasného stárnutí. Vědci se domnívali, že odklonem jejich planety do jiného rotačního úhlu se jaksi změnil i čas, tuto jejich teorii ale popíralo mnoho skupin lidí, žijících na okrajích této novodobé sterilní společnosti. Lidé, kteří žili společností zakázaným způsobem, úzce spjati s přírodou a neuznávající nastavené zákony vytvořené mocnými této společnosti, rodili zdravé děti a žili své dlouhé životy, zcela nedotknuti novodobou metlou lidstva.


Mocní nemocného světa propadali zoufalství, jelikož si velmi bolestivě uvědomovali, že stárnou 10x rychleji než vyděděnci okrajových skupin, pochopili, že moc, bohatství a všechny požitky, které pro ně byly prioritní, by rázem vyměnili za normální lidský život. Zoufale hleděli do zrcadel a s hrůzou nacházeli den co den další hrůzné projevy rychlého stárnutí. Nezbývalo, než navázat kontakt s dávno zavrženými společenstvími přírodních lidí.
Bylo ale těžké tyto lidi najít a ještě těžší bylo získat jejich důvěru. Vyslanci, kteří byli určeni najít a zjistit jejich tajemství přirozeného života a normálního stárnutí, se v přírodě neuměli pohybovat a často vlivem své nemoci zemřeli, než kohokoliv z přírodňáků vůbec objevili. Situace se jevila pro většinu lidstva přímo smrtonosná.
Více a více byly na cestu hledání posílány zbývající děti, které ve svém podivně měřeném věku byly schopné hrůznou situaci pochopit a tak jim byl dán relativně delší čas na hledání s předpokladem, že přírodní lidi najdou dříve, než stačí všichni vyhynout.

Robert, chlapec, který se narodil před nedávnem a již po velmi krátké době měl vzevření 25tiletého jinocha, byl vybrán na sólovou hledací expedici. Byl vysazen v divočině jako mnoho ostatních, z nichž se jich většina již nevrátila a nebo se vrátili jako neúspěšní starci.
S duší nedospělého hocha byl zcela ochromen strachem. Neznal, jak žít a pohybovat se v divočině, neznal nástrahy a divou zvěř, byl příliž nezkušený. Měl však něco, co převážná většina lidí v umělém světě ztratila. Měl instinkt divokého zvířete.

Sám nevěděl, proč najednou našlapuje velice opatrně, proč se začal chovat jinak, než v umělých městech a v celém novodobém světě. Bezpečně cítil že je sledován. Nevěděl kým, ale vnitřně měl jistotu, že bezprostřední nebezpečí mu nehrozí. Netušil, že se v něm naplno probudily doposud utajené instinkty jedinečného stopaře, jeho dávného praprapředka.
Koutkem oka zaregistroval nepatrný pohyb nedaleko něj. V duchu odhadl vzdálenost a vyrazil rychlostí vystřeleného šípu tímto směrem. Netrvalo dlouho a v ruce pevně držel hrst dívčích vlasů, které patřily lapené dívce. Dívka sebou házela ze strany na stranu, ale Robert držel svou kořist pevně. S údivem si jí prohlížel. Byla tak jiná, než byl zvyklý vídávat v civilizované společnosti. Celá zářila jakousi vnitřní čistotou, její pleť byla tak jiná, mnohem krásnější a zdravější, než znal z minulosti. A šaty, ve kterých byla oblečená, byly na hony vzdáleny módě, kterou uctívaly lidé jeho světa jako pevný status.


"Pusť mě," zaprosila dívka. "Nikam neuteču. Co tu vlastně pohledáváš? Ty sem nepatříš. Jsi odsouzen k zániku, jako všichni z moderních měst. Sama matka Příroda vás zavrhla."
Robert nechápal: "Matka Příroda? Kdo to je? Neznám žádnou matku Přírodu."
"Ty nevíš?" pravila ta podivná dívka.

"Lidé jako ty, ti, co bydlí v umělých přetechnizovaných domech, se zcela odtrhli od Přírody. Nesmyslně rabují přírodní bohatství, kácejí zbytečně lesy, znečišťují vodní toky, zamořují krajiny. Ve své honbě za ziskem neberou ohledy na zvěř, rostliny, stromy, nechápou, že stejně jako tohle všechno jsou i oni součástí živého celku, který svou chamtivou povahou boří a ničí. Svým povýšenectvím a svými pokusy berou přírodě její řád. Svou arogancí a nepokorou nevědomky ničí sami sebe. Jsou natolik hloupí, že tímto jednáním ubližují i sami sobě, aniž by to vůbec tušili. A tak se Příroda sama rozhodla, zachránit se. Vyříznout ze sebe tu zkaženou část a tím se vyléčit. Vy všichni, kteří jste zajatci techniky, musíte zemřít. Jen ten, kdo se spjat s přírodou, přežije. Opovrhovali jste námi a teď jste před vyhynutím. Nemoc rychlého stárnutí nemůžete zastavit. Během krátkého času zemřou poslední žijící lidé a příroda bude dlouho regenerovat. Musí to tak být, není jiné cesty. Ale potom bude jiný svět, zdravý krásný a čistý. Vše bude žít v dokonalé harmonii, bez mocenských zájmů. Bez válek a nemocí. Vše bude konečně jedním, tak jak to mělo být hned na počátku věků."

Robert byl příliž krátce na světě, než aby mohl rozumět tomu všemu, co slyšel.
Jasné mu bylo jenom jedno, pro něho už není cesta zpátky. Nebude se vracet zemřít tam, kde řádí nenasytná civilizace, když jsou i jiné možnosti, o kterých nikdy neměl ani tušení.
"Chtěl bych jít s tebou, do tvého světa, tam.. tam už se nechci vrátit. I kdybych přinesl svému světu tvoje poselství, neuvěřili by mu."
"Můžeš jít se mnou, pokud opravdu chceš a jsi rozhodnut vzdát se svého dosavadního života."
"A co moje nemoc? Nemohu vás nakazit?"
"Myslím, že nemůžeš, naopak máš obrovskou naději, že sám se u nás uzdravíš. Tak, pojď, technický člověče, buď vítán v našem přírodním světě."

28 komentářů:

  1. Tak to je parádní příběh a pokud to tak půjde dál i nedlouho od skutečnosti. Přežijí jen ti, co přírodu ctí a váží si ji. Krásně jsi to napsala.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš moc pěkný blog, ten článek se dal číst jako knížka. Dovoluji si Tě pozvat na moje stránky: humanlizards.blog.cz - budu ráda, když se dostavíš :)

    OdpovědětVymazat
  3. Valin, je to opravdu nádherná povídka. Ta myšlenka je trochu děsivá i když reakce přírody je naprosto oprávněná.
    Skvělý nápad, výborně napsané.

    OdpovědětVymazat
  4. Umíííííí! Četla jsem jedním dechem a dvakrát. Bezvadná sci-fi povídka a přitom tak současná

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo ví, jak to tu jednou bude!

    OdpovědětVymazat
  6. Já tak nějak nevím. Povídku je rozhodně moc hezky napsaná, ale příběh se mi zdá trošku naivní. I když, ona je ta naivnost někdy potřeba. Skvělý! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Rok 2150? Sakra kolik mi to vlastně bude? Děkuji ti Valin, že vím co mě čeká Připomnělo mi to písničku od skupiny Katapult: "Co děti, mají si kde hrát?"
      

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Ona nám to holka Příroda stejně jednou spočítá, až se opravdu porádně nakrkne.. no snad už tu nebudu..   [2]: Díky, už jsem k tobě nahlédla.[3]: Díky Bev, ona mě zase inspirovala Domovina, kdo by to byl řekl, že? Četla jsem teď její Šutr a už to bylo...     [4]: Myslím, že na všech planetách, pokud tam žijou tvorové jako pozemšťani, to musí být hodně podobné... [5]: To je svatá pravda, kdo ví... [6]: Já miluju naivní obrázky a možná i proto sem tam napíšu naivní povídku. Naivita je opak vych... a myslím, že s naivitou bychom byli často někde jinde, než s vych...     [7]: Nepočítej to Sugr, tohle bylo na jiné planetě, na Zemi to tak určitě nebude      

    OdpovědětVymazat
  9. Ali, tak tedy klobouk dolů, skvělé!

    OdpovědětVymazat
  10. Fuj tajbl vespolek, doufám, že je ta planeta hóódně moc světelných let daleko, aby jsme to taky nechytli . Co to tam mají za hloupé humanoidy? To by se u nás nikdy stát nemohlo

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Kuky kuk, jsem ráda, žes taky zavítala, díky [10]: Hihihihi, máš naprostou pravdu, u nás by se tohle stát nemohlo, my jsme na tyhle choroby naprosto imunní      Jsem ráda, že ses ukázala.. teď, když už Jitřenka nezáří na blogovém nebi..

    OdpovědětVymazat
  12. No jo, když ale z tou technikou je život o dost lehčí .....Nicméně můžeme se ptát co bylo příčinou zániku dřívějších vyspělých civilizací na této zemi.....

    OdpovědětVymazat
  13. [8]: No, já myslím, že už nám to sčítá a že je ještě hodně trpělivá a stále nám dává šanci. No, že bych o to teda stála být tady až ji totálně naštveme, radši ne

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný příběh
    Čert ví, jak jednou dopadneme

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Toť otázka, já si myslím, že většinou půjde o samozničení...[13]: Já tedy taky ne, ať až se příroda maximálně nakrkne a nebo druhý extrém až někomu prdne v kouli a spustí nukleární válku... [14]: Ani na to už nechci myslet...

    OdpovědětVymazat
  16. Hezké zamyšlení.
    Jen jestli i my tak nedopadneme...

    OdpovědětVymazat
  17. Myslím, že až se jednou matka Příroda opravdu na.ere, odnesou to jak ti techničtí maniaci, tak i přírodní lidé úplně stejně. V tomto funguje princip kolektivní viny.

    OdpovědětVymazat
  18. Hezký nápad a skvěle napsaná povídka.

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Koledujeme si o to dost a dost, ale snad ne...   [17]: Já jsem doufala, že princip kolektivní viny už je jaksi zařehnán, to je ale asi blbost, viď? [18]: Díky

    OdpovědětVymazat
  20. [17]:
    Ano, jednou Bůh zmáčkne u naší ikonky tlačítko <DELETE>...

    OdpovědětVymazat
  21. Vždy je to pouze otázkou volby!!!!....nedovedu si už třeba představit život bez elektřiny,když ji vypnou,je to romantika u svíček,která končí,když vyhazuji obsah mražáku nebo ledničky...   

    OdpovědětVymazat
  22. Souhlasím, že nám to Matka Příroda jednou spočítá! Nevážíme si mnoha věcí a ono se to vymstí. Když jsem viděla Avatar, tak jak mám ráda techniku, hned bych v takové zemi chtěla žít
    Hezká povídka

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Hihihihi, třeba můžeš zvolit v mrazáku nic nemít, ne? Pak zbývá jen ta romantika u svíček. [23]: Avatar byl nádherný film, možná opravdu existují planety, kde se takto žije, pokud tam ovšem nevstoupí člověk     

    OdpovědětVymazat
  24. Mně to tedy nepříjde naivní ani trochu. Není vůbec těžké si představit, že by to takto mohlo dopadnout i u nás a nemusí to být nutně až za tak dlouhou dobu. Už delší čas spěje lidstvo ke svojí záhubě, svým nelidstvím si tak nějak zasloužíme takový konec.

    OdpovědětVymazat
  25. Suprová povídka. Ještě štěstí, že je to v daleké budoucnosti - aspoň z toho nemusím mít těžkou hlavu   

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: No, hlavně aby ten konec nebyl ještě nepředstavitelně horší...   [26]: A hlavně že to bylo na jiný planetě, ne?

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: (26)      To už není tak podstatný ...

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝