3. 3. 2015

Plastový novověk


Když se Ami vrátila do své bytové jednotky, unaveně dosedla do plastového křesla. Její pohled bloudil po místnosti a zastavoval se na jednotlivostech. Plastový konferenční stolek, nejmodernějšího designu, dokonale imitující bydlení začátku 21. století, vyváženě formovaná plastová křesla, též inspirovaná minulostí a vlastně vše, čeho se její pohled dotkl, bylo z různých druhů plastů, které 22.století dokázalo vyvinout.


Vždy jí to přišlo naprosto samozřejmé a dokonalé, ale od té doby, co začala pracovat v historickém muzeu, začala věci vidět poněkud jinak. Pracovala v utajené zóně zakázané historie, to znamenalo, že byla vázána slibem mlčenlivosti. Pokud někdo chtěl pracovat v této části muzea, musel projít bezpečnostními prověrkami a nekompromisně dodržovat pravidla standardu "přísně tajné".

Když Ami byla poprvé seznámena s exponáty, které měla ošetřovat a udržovat, byla velmi překvapená. Udiveně hleděla na předměty denní potřeby i bytové vybavení, o kterém sice věděla, na co slouží, ale zcela jí fascinovaly materiály, ze kterých byly tyto věci vyrobeny. Opatrně se dotýkala exponátů a jakoby pod rukama cítila jejich energii. Některé věci byly chladivé, jiné vyzařovaly teplo, z některých šla síla.. Nikdy nic takového neviděla, ba ani tyto materiály neuměla pojmenovat, neboť vůbec netušila, jak mohly vzniknout. Plastický svět, ve kterém žila, nikdy nic takového nenabízel. Vše, co lidé 22,století potřebovali k životu, bylo z různých druhů plastů. Technologie vývoje plastů byla celosvětovou prioritou. Plasty vypadaly přesně jako exponáty v muzeu, ale na dotek byly neosobní a mrtvé.

Zlehka přejela dlaní po historickém kousku tmavé komody, opatrně pootevřela jednu zásuvku a v ruce vnímala jakousi sílu, vycházející z onoho materiálu. Polekaně ucukla rukou. Měla pocit, že se dotkla něčeho živého, něčeho opravdového. Ten pocit byl tak intenzivní, že když odeznělo leknutí, začala se opatrně dotýkat dalších exponátů. Křeslo, potažené jakousi vrstvou, kterou také neuměla identifikovat, bylo díky ní příjemně hladké a měkoučké. Měla chuť si do něj okamžitě sednout a prožít pocity v něm sedícího člověka 21,století. Takové počínání bylo ale přísně zakázáno. Jen uvědomění si, že v celém objektu muzea je rozsáhlý kamerový systém, jí v poslední chvíli zarazilo.
Jenže Ami od té doby ztratila svůj vnitřní klid. Jak asi žili lidé v minulosti, do které teď díky své práci mohla nahlédnout? Co je to za různorodé materiály, ze kterých vyráběli všechny ty předměty denní potřeby? Ami netušila, jen věděla, že plasty to nejsou.

Jaký byl asi svět před tím? Kde lidé minulosti získaly technologie na výrobu něčeho takového? Jak se dozvědět víc?
Často proto sedávala ve své bytové jednotce v platickém křesle a přemýšlela. Kde a jak se dostat k nějakým informacím? Přes celkem vyspělý informační systém se o historii nikde nedozvěděla. Nikdy jí ani nenapadlo po ní nějak pátrat, protože pravidla plastového světa byla pevně nastavena. A potom jí napadlo to pravé. Historii musí hledat v historickém muzeu. Když člověk moderního světa uchovává, byť tajně zbytky starého světa, je velice pravděpodobné, že by se mohly najít i nějaké exponáty, ze kterých by se mohla leccos dozvědět.

Pokračování příště...

9 komentářů:

  1. To fakt miluju. Když se tak hezky rozečtu  ... a pokračování příště. To mi nedělej

    OdpovědětVymazat
  2. čarodějka, poustevnice4. března 2015 v 8:13

    Valin, to je krása. Proč nepíšeš knížky? Nebo je píšeš? Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  3. Poslouchej, potřebuješ za uši Čtu si, těším se na konec a hele ono nic
    Doufám, že máš pokračování v šuplíku  a dočkám se brzy.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Tak já ti to večer nějak povyprávím, ne? Teda až zítra, dnes jdu na volejbal...[2]: Díky. Knížky nepíšu, jenom tak trochu bloguju... [3]: V šuplíku pokračování nemám.  Mám ho tak nějak v hlavě.. snad to bude stačit..

    OdpovědětVymazat
  5. Je vidět, že se držíš hesla, že v nejlepším je třeba přestat. A to se Ti opravdu podařilo. Aniž jsem měla o Tvém povídání potuchy, něco z historie plastů jsem na svůj blog dala já. Prosím neopisovat! Těším se na další díl Tvé povídky.

    OdpovědětVymazat
  6. Fakt chválim nápad Pekne napísané, len ma zaskočilo, že to tak ráchlo skončilo
    Som zvedavá, čo také by mohla objaviť Šup, šup, do toho!

    OdpovědětVymazat
  7. Je v tom ukryta krásná myšlenka, jen vážně doufám, že takto nedopadneme. Jen tak dále!

    OdpovědětVymazat
  8. Jak volejbal ....píšu a tvořím     

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Je to poprvé, kdy jsem něco publikovala, aniž bych to měla dokončeno. A tak ani sama nevím, co se z toho vlastně vyvrbí...   [6]: I já jsem celkem zvědavá hihihihi, u mě inspirace přicházejí při psaní...[7]: Co nevidět to dosmolím...[8]: Musím se taky vyžít jinak, než psace...

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝