10. 1. 2016

Poslední den

Věděla, že již nemůže nic odkládat. Ani o minutu. Čas pracuje proti ní a její malé dcerce. Vše již měla mnoho dní do detailu promyšlené. Jen si nebyla jistá jednou věcí, jestli to opravdu dokáže. Ale musí. Nervózně si pohrávala s přívěskem na svém štíhlém krku, který měl tvar křížku. Její dcerka seděla na koberci se stavebnicí a plně se věnovala tvoření jakési obrovské stavby. Vlastně ji už měla vystavěnou, když se na matku obrátila s otázkou:
"Mami, chtěla bych dát Josefínka dovnitř, ale nemůžu, nejdou mu zout botičky. A v botičkách on tam nesmí, víš?"


Vší silou na tváři vykouzlila klidný úsměv, nechtíc dítě děsit a nekazit mu tu poslední chvíli klidu, odpověděla: "Tak tam Josefínka nedávej, on je určitě raději vedle tebe, víš drahoušku? Tam uvnitř by se mohl bát toto uzavřeného prostoru."
Už musím, musím. Věděla, že ona a její dcera jsou určeny pro něj. Proto ještě nyní mohly užívat relativního klidu. Ale také věděla, že možná dnes a nebo zítra přijdou a odvlečou je. Od popravy jejího manžela věděla, že brzy přijde konec. Že byla ona a její dcerka prozatím ušetřena, vděčily obě svým krásným plavým vlasům a andělským tvářím.


Zamyšleně míchala nápoj, do kterého rozpustila silné léky na spaní. Znovu si v hlavě srovnávala svůj plán. Doufala, že Bůh jí odpustí, že zhřešila právě v pátém přikázání. Ale ať tak, a nebo tak, jiné cesty, jak ochránit svou malou krásnou dcerku od toho, co by jí čekalo, kdyby žila dál, neviděla.

Věděla, že pud sebezáchovy je mnohdy tak silný, že by ve finálním okamžiku mohl zhatit její plány a z ní by se stala jen vražedkyně svého dítěte. Musela mít jistou a bezpečnou pojistku, že se to nestane. Nechce a nemůže přijmout hrůznou budoucnost , jak pro sebe, tak pro svého malého andílka. V celém kontinentu už nebylo místo, kam by se dalo utéci, protože všude vládli oni. Nemilosrdní, zabíjející, násilničtí, ti, co popravili jejího muže.
"Pojď se napít miláčku." S nejklidnější m úsměvem, jaký jenom dokázala vytvořit na své krásné tváři, podávala dítěti sklenici s léky. Malá po ní vztáhla ruce a naráz vypila celý obsah. Usmála se na matku: "Děkuji maminko."
Už musí, teď už musí. A musí si pospíšit, vše musí být hotové, než se malá probudí. Pokud dobře uvažovala, dcerka bude spát asi dvě, nejvíc tři hodiny, za tu dobu to musí stačit.

Dcerce se začaly již klížit očka a matka k ní chlácholivě promlouvala: "Pojď zlato, půjdeme si chvíli odpočinout ano? Vidím, že na tebe padá nějaká únava. Dohraješ si s Josefínem, až se prospíš, ano?"
Holčička si vlezla k již ležící matce na postel a sladce se k ní přitulila. Matka na ni hleděla s očima plnýma slz, v nichž se zračila hluboká mateřská láska. "Ach jen Bože, proč?" Chtělo se jí křičet, ale nemohla. Opatrně se od malé odtáhla a pospíchala do koupelny. Tam měla připravenou gumovou hadičku, rychlostí blesku si zaškrtila levou ruku nad zápěstím a napustila do umyvadla teplou vodu. Jako robot zatápala pod umyvadlem, kde měla uschovanou ostrou žiletku, strčila zaškrcenou ruku do vody a pravou rukou si ostře jedním hlubokým tahem přeřízla tepnu. Řez byl dost hluboký a kdyby neměla ruku zaškrcenou, zřejmě by nestačila svůj plán dotáhnout do konce. To nejhorší má ale za sebou, věděla, že tímto krokem zvítězila nad pudem sebezáchovy. Vlezla si zpátky k dcerce, a rychlým tahem i jí otevřela tepnu na zápěstí. Malá se probudila, zřejmě vzniklou bolestí, ale matka jí konejšila: "To nic miláčku, vletěla sem vosa s štípla tě. Spinkej, jsem u tebe, jsme tu spolu, za chvilku ti to přestane bolet, spinkej zlato."

Dítě pod vlivem prášků a konejšivých matčiných slov znovu usnulo a matka smutně hleděla, jak z něj odchází život. Naposledy svou dcerku s láskou políbila na tvář a sama pozvolna slábnoucí, povolila škrtidlo na své paži. Z hluboké rány se jí začala valit krev. Jednou rukou chytila ručku své dcerky a druhou zatápala na krku, hledajíc svůj přívěsek.

25 komentářů:

  1. Vzpomínky na dobu kolem války? Matka neunesla manželov smrt a zabila se i s dětmi..., to je tak smutné Na blogu, kde je krédem legrace, velmi nezvyklé, byť napsané moc hezky, myslím literárně.

    OdpovědětVymazat
  2. Spíš obava z toho, na co se nechce ani pomyslet. Jinak pěkně a citlivě napsané.

    OdpovědětVymazat
  3. Mrazivé, velmi dobře napsané.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Spíš jakési vzpomínky na budoucnost, než na minulost, řekla bych spíš, ale každý si věci vysvětluje jinak... [2]: Já vím...[3]: Asi tak, jenomže já pomyslela. Nějak mi to samo vlezlo do hlavy... [4]: Díky, Bev.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]:
    Piš veseleji.
    Je rok Mochomůrky.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Asi ano...[7]: /5 Sláva roku Mochomůrky, on se zase bude vykecávat Číča s Žolinou. Ty snad nikdy smutní nejsou hihihihi.   

    OdpovědětVymazat
  7. Je to na mne hrozně smutné, to já tůze nerada. Obzvláště v dnešní době.

    OdpovědětVymazat
  8. Takovýhle depresívní články by se měly zakázat. A nebo je servírovat současně s antidepresivy.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Co máš proti dnešní době? Vždyť je taková veselá a obohacená. To je všude samý "welcome", mávátka a slzy radosti i štěstí v očích.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Na mě celkem taky, ale ta myšlenka se mi prostě dostala do hlavy a tak jsem jí zlikvidovala na papíru, teda na blogu...[10]: No jo, no, není svátek každý pátek, někdy přichází ke svému i odvrácená strana Měsíce...[11]: /9 Dnešní doba je opravdu obohacená, já bych byla raději chudá, dobou i duchem...     

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Tohle mi spíš připadá jako přivrácená strana prdele.   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Proč já všechno vidím z té horší stránky, tvoje podání je mnohem zábavnější!

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Víš co se říká Malki, ne? Prdel je velká dáma...[14]: /11 Že bys byla krapet pesimistka?     

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Musíš se na věci vždycky dívat z té lepší stránky. A tu kladnou stránku má každá situace. Když třeba ztratíš peníze, tak tím získáš jistotu, že je nemůžeš zbytečně utratit za nějaké blbiny.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Tak to neznám. Asi nějaká lidová moudrost z Plzeňska, která k nám do metropole ještě nedorazila.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: /15 No vy jste holt v tý metropoli 100 let za opicema      Dovolila bych si ti to tedy osvětlit. Toto staré rčení vysvětluje, že když si prdel vzpomene, všechno ostatní se musí přizpůsobit. Ale to jen tak pro formu, ty bys to řekl ještě trošku jinak...       

    OdpovědětVymazat
  17. Jak vy to děláte, začne to sebevraždou a zase to končí u prdele!

    OdpovědětVymazat
  18. Tím chci  říci, že i diskuze na vážné téma mnohdy skončí diskuzí o tématech zcela nečekaných.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]:[20]: Hihihihi,to se tak prostě někdy přinatrefí, že jeden ani neví jak...   

    OdpovědětVymazat
  20. Ajajaj, z toho mě mrazí, tohle není dobré číst před spaním, ale dobře napsáno to je. Až moc dobře, brrrr

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Už zase budu psát jenom srandovně...teda aspoň se budu snažit...   

    OdpovědětVymazat
  22. " Já poslední cigáro vyhulil ...
    ... následně vypil jsem  či-ku-li
    ( to byl kdys čistící prostředek )... jdu k oknu... chci upadnout na předek !
    ... ještě si podřežu žíly !
    zdali mám na to dost síly ? "Řízl  a skočil ! ... v tom pochmurném ránu
    vidějí lidé  Frantischka  Kráwu,
    jež řízl se omylem do rukávu
    a dolů  se   řítíci  v ulici !Muž do cecků  dopadl  babici,
    jež před domem  sněhu tam vymetala
    Bože !  ta ňádra jak pérovala !Muž utéct chce !" Počkej !!  nejsem tak stará !"Marně muž  snaží vyvlíct se !
    ... dvěstěkilová  babice
    pevně jej drží v tlustých svých spárech !"Budeme ku sobě výborným párem !
    řádně mne  propleskni do řiti !"Muž marně řve : " Nechci se pářiti !"" Nechceš-li ??  nuž, - budeš  nucený !!"... z marného boje  je zpocený... z jizby se ozývá  chroptění ....

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: To měl teda Kráwa pech,
    až mu z toho došel dech,
    když se v ňadrech dusil,
    co ten chudák zkusil.     

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝