23. 9. 2013

Vesnické zvelebování


Někdo propadne alkoholu, drogám nebo sexu, náš drahý óópapá propadl budovatelskému úsilí. S tímto jeho současným počínáním se jevilo jako naprosto zbytečné moje vysněné přání konečně si již koupit vytouženou markýzu a v jejím stínu rozestavět nový zahradní nábyteček. Můj sen byl vytěsněn organizací naprosto obřích rozměrů a rozsáhlostí akcí, u kterých jsem usoudila, že opravdu nemusím být.


V důsledku následujícího dění na chatě vznikl tak neorganizovaný chaos, že já ač cvičená na různé zátěžové situace, jsem naprosto přestala tuto zvelebovanou část vsi, kde stála naše chata, navštěvovat. Hlavním důvodem mého rozhořčení byl fakt, že kam moje oko pohlédlo, byly rozpoloženy všude jenom samé stavební prvky, jako zámková dlažba a tvárnice, které svoji tíhou nemilosrdně likvidovaly mé záhony s květinami, poloprázdné palety s čímsi mě naprosto neznámým a v neposlední řadě i trosky z rozbourané boudy, ke které jsem měla velice nostalgický vztah. Vždyť to byla naše první stavba na pozemku, který jsme zakoupili jako bonitu "A". Dnes už není důležité, že se jednalo o půdu, která je z 80ti procent složena z kamení a pro její jakousi uměle vytvořenou pěstovací schopnost se musely navážet tuny zeminy.

V současnosti se na této zvelebené planině potupně krčily jak krámy, tak i trámy z nebohé zlikvidované úložny nářadí. K této první monumentální stavbě jsem měla velice nostalgický vztah nejen já, ale i hejno sršňů, kteří si tam se železnou pravidelností budovali svoje baňatá obydlí. Nu, máme po žížalkách oba. Chápu, že život vyžaduje pokrok, vždyť už dávno před tím byla vystavěna nová, plechová prostorná bouda, která měla dokonce i okénko a zabezpečená byla tak, že sršni měli naprosto utrum.

Jenomže já ten pokrok jaksi nedokážu rozdýchat. Po zkušenosti, kdy jsem přijela na chatu na jedno krásné odpoledne všedního dne a neměla si ani kam sednout, ba ani postavit talíř s jídlem, rozhodla jsem se nic nerozdýchávat a namluvit si, že žádná chata neexistuje. S podivem jsem zjistila, že tato moje zcela soukromá blamáž funguje skvěle a již s menším podivem jsem zjistila, že mě nechybí ani můj drahý manžel, který se zřejmě rozhodl, že se svou zvýšenou aktivitou rubání kamene na zmíněné bonitě "A" urve k smrti.

V duchu jeho budovatelského úsilí, kdy trávil všechen volný čas a dovolenou v kamenolomu přešlo jaro i léto. Při mých zhruba asi tak třech letmých návštěvách jsem konstatovala, že na to, aby svůj velikášský plán "vydláždit celou zadní část parcely s vytvořením speciálního obloženého ohniště" by potřeboval žít ještě aspoň 200let. Nu, každému, co jeho jest. On v tom byl šťastný a já nikomu ve štěstí nebráním. Přišel ale čas, kdy se potřeboval o své štěstí s někým podělit, neboť na něj už sám fyzicky nestačil. Povolal tedy do díla oba syny.

Upřímně řečeno, byla jsem mile překvapena, že nastoupili bez vážnějšího protestu, neb i oni sdílejí můj názor, že otcův projekt je zbytečně velikášský a obtížný. Protože i já jsem chtěla přijít alespoň s malou troškou do mlýna, slíbila jsem klukům, že pro ně přijedu, aby se nemuseli po té stavěcí rachotě zpátky trmácet vlakem. A tak jsem se po splnění svých pečovatelských povinností rozjela směr chata. V autě jsem měla puštěné rádio ale i přes zpěv Petra Koláře jsem bezomylně v blízkosti naší chaty zaslechla kvílivý řev brusky. To musí být místní obyvatelstvo celé nadšené, napadlo mě hned.

Přes ten úděsný zvuk nikdo nezaznamenal, že jsem přijela. Chvíli jsem pozorovala pracovní trio v jeho budovatelském úsilí, ale záhy jsem zjistila, že nejsem sama, kdo se obírá touto činností. Za plotem stál soused s flaškou piva a věnoval se témuž počínání jako já. Ten, ovšem na rozdíl od členů mé rodiny, mě zaregistroval hned a zahlaholil na mě:
"Nazdar, ty ještě žiješ? Tebe je skoro zázrak vidět…"
Tím jaksi bohužel prasklo to, že jsem přítomná, poněkud dřív, než jsem si přála, neb jsem se chtěla ještě kochat pohledem na své dva pracující a v montérkách oděné chlapce, jelikož takovýto pohled mi nebývá dopřán často.
Nejen ale oči se popásly, ale i sluchu se dostalo několik hřejivých vět.
"Počítej s tím, že když ho neumlátí lidi z okolí za ten kravál co tu produkuje," pokývl soused směrem k mého pachtícímu se manželovi, "tak ho umlátím já sám, dřív než se tu dočista voddělá. V každým případě se smiřuj s tím, že až jednou nepřijede domů, leží tu mezi vokurkama dočista mrtvej." Jelikož jsem tak nějak podobného názoru, nijak jsem to nekomentovala, popravdě řečeno na to nebylo ani co říct. Tak jsem jenom pokrčila rameny, myslíc si, no kdo chce kam, pomozme mu tam. Já ho nenutila ani omylem k tak velkolepé tvořivosti, dokonce jsem se i rozloučila se svým malým snem o markýze.

Nakonec jsem si pro klid své duše vzpomněla na čísi výrok, který je úlitbou pro mé svědomí, že jsem odmítla se tohoto šílenství zúčastnit….a to… "že mužský potřebuje vypracovat," aby s ním byl pokoj. A to neřekl věru žádný blbec.…

14 komentářů:

  1. Za a) chválím nový kabátek který je jak je tvým zvykem moc pěkný. Za b) budovatelské nadšení se nikdy a v žádném případě nesmí brzdit. Je to sice někdy o nervy ale zase bývá pak dlouho klid....a někdy zmizí díky němu i problém starý víc jak deset let. Mluvím z vlastní momentální zkušenosti s úklidem dílny tady u nás na chatě

    OdpovědětVymazat
  2. Muže je nutné v jejich tvořivosti neustále podporovat a povzbuzovat častým chválením a šimráním za ouškem Medvěd je ještě poněkud nebezpečnější než tvůj drahý óópapá, jelikož nejenže neustále něco boří, staví, rozkopavá, zahrabává..., ale jde mu to poměrně dost svižně od ruky, takže leckdy ani nestíhám zaregistrovat probíhající změny. Docela se děsím, co vymyslel a zrealizoval za poslední 2 týdny, kdy jsem ho neměla na očích

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s VendyW i mengano, muže je třeba v tvořivosti podporovat, i když tě někdy děsí to, co vytváří . Mému muži jsem již před třemi lety naplánovala na zahradě stavbu malého grilovacího domku. Zatím bohužel nevím, do které pětiletky si stavbu zařadil, protože zatím na zahradě stojí pouze rázek starých cihel, který začíná úspešně padat .

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle komentáře se tak hezky čtou děvčata. Oáza klidu domáciho workokutila. Já tady snad začnu bydlet

    OdpovědětVymazat
  5. Záleží na tom, kterého muže v tvořivosti podporovat. Mého rozhodně ne!
    Já zas bych za kámen byla vděčná. Můj muž uznává jedině asfalt a s tatíkem mi přivodili skoro infarkt když krásnou kamennou dlažbu ve dvoře přelili asfaltem a zasypali štěrkem. I tak může vypadat tvořivost

    OdpovědětVymazat
  6. Nestěžuj si děvče a nech se překvapit výsledkem. Kdybych se v tom frmolu ocitla já,asi bych zavírala oči. Co všechno může způsobit malá markýza.   

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: Díky za pochvalu na kabátek, tentokrát jsem se fakt vyvztekala, vůbec mi to nešlo...Budovatelské nadšení nebrzdím, jen se ho už odmítám zúčastnit.[2]: Třeba budeš příjemně překvapená, že dveře do baráku jsou porád na svým místě...   [3]: Nemysli si, že tohle u nás není, náš taťka si vybírá pečlivě, do čeho vloží tvořivou sílu. Mě by třeba stačilo spravit dveře od komory, nebo vyšroubovat a vyčistit sifony od umyvadla. [4]: Tobě snad zakazují tvoření? Tak tady jsi potom správně, jak vidíš, je tu spolek žen plných pochopení.. když musíš tak musíš... [5]: A sakra, tak to je nový náhled na věc... [6]: Ale čert vem markýzu, ale moje květiny v záhonech dokvetly. Moje nádherná srdcovka je v háji a ještě mnoho dalších... Tohle než se dá do pořádku, budu v penzi...

    OdpovědětVymazat
  8. Je vidět, milé dámy, že máte vedle sebe muže zručné a nápadité. Kdybyste znaly mou manuální zručnost, nejsem si jistý, zda byste nadále zastávaly názor, že muže je třeba v jejich tvořivosti podporovat .

    OdpovědětVymazat
  9. Můj choť mi způsobuje pravidelné srdeční zástavy svým pracovním nasazením na zahradě. Nejhorší varianta nastane, když co by zahradník kopyto amatér popadne zahradnické nůžky, léta jsem si lámala hlavu, proč mi neroste zlatý déšť a on mi ho naprosto nezištně a pravidelně zastříhával dvacet centimetrů nad zemí. Jednou jsem naštvaně poschovávala všechny stříhací a řezací nástroje, co jich máme. Půlku jsem už nikdy nenalezla , až teď po letech, zastlala jsem je pod peřiny pro hosty . Ach ta skleróza, teď máme víc nářadí než Béda Trávníček

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Já prosím tu tvořivost zase až tak moc nepodporuju, ale pravda je, že jí ani nesabotuju...ono by to nakonec bylo stejně čočku platný, povězme si to upřímně   [9]: Ale zase ho určitě máte jako nový, ne? Musíš mít pocit, že jsi vlastně ušetřila...    Peřiny pro hosty je celkem dobrá schovka, škoda, že mi žádnou takovou nemáme.. taky bych šetřila..

    OdpovědětVymazat
  11. Upřímně nezávidím, ale většinou, když si chlap vezme něco do hlavy...
    Když jsme se před sedmi lety stěhovali do, teď již skoro exbytu, dělali jsme si všechno sami. A teď, když jsme zjistili, co všechno se musí udělat v tom novém tuším že naprosto všechno, shodli jsme se, že tohle vyhrává firma. Nemáme na to ani čas, ani sílu a v některých případech ani zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  12. Zase je ale pravda, jak pravil major Terazkin, že: "Na fšetko je nam treba odbornikof..."   

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud se takto nerealizuje přímo doma, tak ho podporuj co nejvíc! Oni chlapi mají rádi, když mají co plánovat a co stavět. Sice se někdy stavění a opravy nemístně protáhnou, ale ten požitek!
    A myslím že jsi z toho taky nakonec profitovala, několik klidnějších víkendů doma, ne?   
    I když sousedů v oné vsi je mi též líto, když si představím, že bych ten kvílivý zvuk musela poslouchat každý víkend, asi bych ho taky zabila.

    OdpovědětVymazat
  14. Ale vždyť já ani nedutám, jenom mi to tak nějak přišlo komický.. jinak ať pracuje co nejvíc, a s těmi víkendy jsi to odhadla velmi přesně...

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝