5. 3. 2014

Jak jsem se stala rasistkou..věci, o kterých se nemluví


Asi před necelými třemi lety jsem s naší Felicií nějakým zvláštním nedopatřením skončila v kufru auta, které zákeřně zastavilo přede mnou a já neubrzdíla. V takových životních okamžicích se obvykle jako první pomoc volá manžel.


"Bourala jsem miláčku, přední část auta je poněkud zdeformovaná, takto nemohu jet dál, přijeď pro něj, dál pokračuji městskou hromadnou dopravou."


Jela jsem tehdy s kamarádkou, se kterou pracujeme v jednom podniku a tak jsme se vydali na trolejbusovou linku, abychom se dostali do práce, sice pozdě, ale přece.

Hned jak jsme nastoupily do trolejbusu, na příští stanici nastoupil cikán,asi tak 17tiletý. Sedl si dozadu na plošinu a zapálil si cigaretu. Moje kamarádka dala najevo nelibost a vysloužila si tolik zvučných nadávek, že se mi dělalo fyzicky zle. Na další zastávce přistoupil zadními dveřmi vzrostlý muž v nejlepších letech. Když uviděl hulícího cikána, hodně nahlas se podivil a zeptal se ho, jestli si uvědomuje, že ve veřejných dopravních prostředcích se nekouří. Cikán začal nadávat ještě sprostěji a tvářil se tak agresivně, že muž si ho raději přestal všímat a šel si sednout až dopředu k řidiči.

Celé tohle vystoupení bylo trapné a nechutné, ten cikán měl pro mě náboj takového zla, že jsem se celou cestu otřásala odporem a jenom jsem nedočkavě čekala, až budeme moci vystoupit. Obě jsme měly asi ty samé pocity, nechuť a hnus. Seděly jsme naproti němu a dívaly se na to odporné stvoření. Když jsme konečně mohly vystoupit, byly jsme takřka šťastné.


Tahle zkušenost s jedním cikánským občanem byla pro mě daleko depresivnější, než to, že jsem si rozflákala auto a tahle vzpomínka mi zůstane napořád vtištěná jako jedna z nejodpornějších z mého života. Je natolik silná, že mi stojí za to napsat o ní i po tolika letech...a zcela přehlušila fakt, že když jsem kdysi zůstala stát na křižovatce, protože auto mi zrovna tam vypovědělo své služby, byla to zrovna skupinka Romů, co mi pomohla ho odtlačit mimo křižovatku.

58 komentářů:

  1. A máš to porouchané auto ještě? Jestli si ti ochotní Romové to auto nakonec nedotlačili až do sběrny kovů?

    OdpovědětVymazat
  2. Tvrde! Odporny zazitok, jasne. Ale na druhej strane takyto prejav depresie, ktory prechadza do agresivity je uplne "ludsky" a najdes ho v kazdej rase. Ako aj ritaual "dospievania", ktore su vlastne vzdy spojene s urcitou davkou agresie. Ale chapem Tvoje rozhorcenie uplne!

    OdpovědětVymazat
  3. já mám tenhle odpor sdílím dodnes....na Smíchově jich bylo kvanta a byly strašně otravní. Do třídy s námi jeden chodil taky, ti patřili k těm "o něco lepším" nicméně byl stejně nechutný a otravný svými oplzlostmi jak ti ostatní. Nejvíc mne štve přístup státu, který nad nimi díky tomu že se jich bojí i úředníci a policie, drží ochrannou ruku a nabízí jim takové velkorysé finanční dary až se mi chce z toho brečet, když vidím spousty důchodců jak obrací každou korunu. Nebo i rodiny s dětmi které se zadlužují aby mohli alespoň dětem umožnit trochu hezčí dětství.....

    OdpovědětVymazat
  4. Pražský poděs5. března 2014 v 12:40

    Komické.... takový rožťomiloušký fialovoušký blogííísek s květinkama a u toho nápis: jak jsem se stala rasistkou.  Ach ten kontrast. Z toho by měl Áda radost! Takžě všichni cikáni do plynu? *Heil Hitla? Sieg heil i tobě?*
    A kolipak "slušných bílých pracujících" občanů se chová stejně jako ten "špinavej cikánskej hajzl" hm?

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Ne, ne, dotlačili ho jenom ke krajnici za křižovatku   [2]: Já vím, že ano, nakonec mám dva syny, ale tohle bylo prostě nezapomenutelné [3]: Tohle bude asi vždycky problém...[4]: Že by snad ty?   

    OdpovědětVymazat
  6. Pražský poděs5. března 2014 v 13:02

    [5]: Tak to bude určitě tim že nemam průzračně modré oči jako studánky a zlatavé vlasy né asi páč zasraný negři, žlutý, židi, arabáči a ostatní verbeš PATŘÍ PŘECE DO PLYNUUU!!! A HLAVNĚ ZASRANÝ ARABÁČI JAKO JÁ!
    ALLAH AKBAR BUM PRÁSK BBBVVVVŽŽŽTTTSSSS!!! A už ste všichni mrtvý...

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Hele jsou země, kde ti to, že si světlovlasý a modrooký či zelenooký vůbec nepomůže...spíše naopak...jako příklad uvedu Japonsko a z vlastní zkušenosti...Jinak chce to číst pozorně, pak si uvědomíš, že popisovaný den nemá s rasismem nic společného...Co je rasismus...viz strejda Google...to co popisuje autorka, je o tom, jak špatná zkušenost dokáže přebít dobrou zkušenost...Jinak bych tě poprosila, abys projev své víry nechával na příhodnější místa, protože takhle působíš, jako radikální muslim (radikálové v ja,kémkoliv směru jsou pošahaní a nedá se s nimi diskutovat a je jedno, zda jde o křesťanství nebo islám) a k těm mám velké výhrady jako žena...

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Asi byla sběrna moc daleko a oni se tím nechtěli dřít.

    OdpovědětVymazat
  9. [6]: Ty jsi fakt Arab? Mně spíš připadáš jako obyčejnej blbeček.

    OdpovědětVymazat
  10. Poměrně dobře tvé pocity chápu. Myslím, že se nejedná o rasismus, ale je to hnusná zkušenost, která ti uvízla v hlavě.
    Mám to nějak podobně. Na jedné straně jsem zaměstnala Cikánku jako uklizečku, protože byla šikovná a čistotná, na druhé straně znám Cikány, z kterých je mi na zvracení, protože se chovají jako hovada. Omlouvám se za výraz [6]: Souhlasím s Malkielem, moc rozumu jsi zřejmě nepobral. Ale zcela jistě se ti ulevilo, když ses mohl takhle pěkně anonymně vyřádit

    OdpovědětVymazat
  11. hmmm, jáobčas jezdím 2 zastávky domů s partou asi 7 45letých romů autobusem. neustále si mě měří pohledem, a něco si povídají rómským jazykem. vím že se jich nemusím bát, protože autobus bývá ty 2 zastávky plný. a navíc bydlím hned u té zastavky. ale stejně se jich bojím. jo a bílého opilce zhujence smradlavce potkávám skoro každých 14 dní. tak se neděs, mohlo to být horší☺

    OdpovědětVymazat
  12. Pražský poděs5. března 2014 v 13:46

    [7]: Jo takže já sem hned muslim a chlap k tomu Kdyby to slyšel můj křesťansko- arabáčskej tatíček tak by měl na jednu stranu radost z toho že mi byl přidělán penis a na druhou stranu by se posral z toho, že sem začala věřit v Allaha To by se pak modlil k pánu Ježíši ať ze mě zase udělá nihilistu!!!
    A teď tedy ke článku. Jistěže to nemá nic společného s rasismem ooooo to vůbec ne ježíškunaobrácenymkřížku a právě proto hned ten nadpis, žeano :) (a nejen ten abych byla přesná). Skoro mi to připomíná zaklínadlo "nejsem rasista...ale...

    OdpovědětVymazat
  13. s mozkem....?
    bez mozku....?

    OdpovědětVymazat
  14. [7]::[9]:: Ale kdeže, zde se jedná o dámu... [8]:: Vždyť když se to roztlačí, tak to setrvačností jede skoro samo..   [10]:: Byl to fakt nezapomenutelný zážiteček.. [11]:: Já vím, že to mohl být zrovna tak bílý, ale byl to cikán.. [13]:: Ne ne, ty máš do chlapa opravdu hodně daleko...

    OdpovědětVymazat
  15. Žasnu, jakou diskizi Tvůj dobře míněný článek vyvolal. Ale jak sama píšeš, nelze házet všechny lidičky do jednoho pytle.  A s tím bez výhrad souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: O to je to snad horší. U chlapů se taková tupost dá očekávat. Ale u žen člověk spíš předpokládá určitou přemýšlivost.
    V tomto případě se však jedná o typickou internetovou trollku. Žádná vlastní tvorba, žádné vlastní nápady. V podstatě se jedná o bezvýznamného člověka, který se na sebe snaží upozorňovat výkřiky. U mnoha z těchto lidí lze dokonce vypozorovat jisté duševní poruchy, jako je porucha osobnosti, bipolární porucha a podobně.

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: Tak se ti velmi omlouvám, že jsem tě přidala nádobíčko navíc...každopádně z příspěvku, který je psaný velmi hrubě...(hrubě se dá psát i bez urážek...) takže se nezlob, "dámu" jsem opravdu nepoznala...(znáš ten vtip, že jsou dvě kategorie žen... "dámy" a ty druhé) Je každého věc, čemu a v co věří, ale rozhodně to nikomu nevnucuju prostřednictvím internetové diskuze...Já ti taky nevnucuju, že by ses měla vyjadřovat jako člověk a ne jako člověk s psychickým onemocněním, tož tak...Tenhle článek má s rasismem společného, tak max. nadpis,...důležitá bude diskuze pod článkem...jinak otázečka, kdybych tohle napsala o Japoncích a žila v Japonsku, byl by to rasismus? Kdyby tohle napsali Rómové o Češích...byl by to rasismus?...nebyl! že? Pokud tě irituje nadpis, písni autorce uděláš líp, než se tady vypisovat s "Allah Akbar", protože to zase irituje dost mě...

    OdpovědětVymazat
  18. Zlo má různé podoby, tahle byla obzvláště vydařená, když se ti vryla tak hluboko do paměti. Zvláštní jak zlo plodí jen další zlo, šíří se jak sněť. Dokonce dokázalo prosáknout i do diskuze, řekla bych, že jsi narazila na jeho esenci. Asi bych se snažila nějak se toho zbavit a nenosit ten pocit v sobě , má opravdu dost destruktivní účinky.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj Valin,ten musel mít zvláštní vyzařování,a docela tě chápu,že je to pro tebe i po třech letech odporný zážitek.
    K diskuzi - to je úplně typické pro anonymy,které nějak nemůžu vystát.

    OdpovědětVymazat
  20. Já se ti ani nedivím, ačkoliv rasistka není zrovna příznačné slovo, spíše bych řekla rasově nesnášenlivá.
    Ani se ti nedivím, od té doby, co nám cikán, který proseděl dvě třetiny v kriminále, vyhrožoval, že nás zabije a co jsme dostali policejní ochtanu, mám podobné pocity.

    OdpovědětVymazat
  21. Taky nevnímám popsanou příhodu jako rasistickou. Ale odtud ten "rasismus" nakonec pramení. Kdyby se člověk potkával ve větší míře s Romy, kteří  pomohou tlačit auto a jen v minimu případů s agresivními hulváty, byla by asi situace jiná. Zkušenosti mám podobné, kladné i záporné, ostatně jako asi každý.

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Ono to u nás totiž vůbec není o nějakém rasismu. Je to pouze o slušném a neslušném chování. Většina lidí u nás nemá žádný problém s Romy, kteří jsou slušní. A nutno poznamenat, že i takoví jsou. Stejně jako lidé nemají problém třeba s Vietnamci, kteří kromě příslovečné pracovitosti jsou vesměs až velmi slušní.
    Ale pokud některé etnikum silně tíhne ke kriminalitě a k neslušnému chování, tak to bohužel dopadá na celé to etnikum.

    OdpovědětVymazat
  23. Ach jo, asi klesnu v očích všech zúčastněných, ale já rasistka jsem. Ale jen na některé rasy.
    Jenže i takový rasismus v mém případě záleží na člověku samotném. Není to tak v barvě kůže, i když ta tomu rozlišení HODNĚ pomůže, ale hlavně je to o člověku jako takovém. Co se třeba týká cikánů, znám tak prima chytrýho kluka cikána, se kterým se vždycky ráda potkám a zastavím na kus řeči. Jenže pak vidím houf dalších cikánů, o které bych si neopřela ani kolo a nejde o to, že by mi pak z kola nezbyl ani ventilek. Prostě jsou ksindl. Ale znám taky bílý ksindly a o ty bych si to kolo neopřela taky. Takže zase, jsem rasistka, ale beru člověka od člověka...Jinak, Valin, já bych se nechvěla hrůzou, já bych rudla a začala funět vztekem a bezmocí. Ale, jako správná sralbotka, držela bych hubu a dýchala cikánskej kouř. A ve mně by vřela nenávist - na toho danýho zmrda. Nemohu si odpustit ten výraz. Pak se diví, že je lidi nemají rádi, když nedodržují ani tak jednoduché pravidlo...Už se v tom motám.(Mimochodem, u komentářů jsem se docela nasmála)

    OdpovědětVymazat
  24. [16]: Tak co celkem nejsi sama    ale zase každý má nárok na svůj názor, ne? [17]: No, já myslím, že celkem hezky píše, četla jsem některé její věci, ale taky celkem umí být hodně sprostá.. asi to tak prostě má, co naděláme...   [18]: Spíš nechutný, ba odporný.. [19]: Ty žiješ v Japonsku? Já bych asi nikde v cizině žít nemohla... [20]: Bylo to fakt hodně silné, cítila jsem se opravdu hnusně... [21]: Ona není anonymní, lze se bez problému dostat z její ikonky na její blog..[22]: No tak to je teda taky síla.. to je potom opravdová hrůza, protože nevíš, co kdy jakýho magora napadne...

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: [25]: Ano, tak to přesně je. Taky jsem osobně znala pár slušných. Ale když už jsme u toho, jejich valná část se nechová zrovna moc výběrově...[26]: No víš, v tom to asi byl pro mě největší problém, ta bezmoc, to bylo pro mě asi to nejhorší...

    OdpovědětVymazat
  26. jak mam Valin a jeji blog rad, tak tentokrat nepochvalim."problem" s tim clankem je, ze ac treba nechtene, ustredni motiv te prihody je ne to, ze v dopravnim prostredku byl (zly, socialne neprizpusobivy, vulgarni) hruby clovek, ale ze to byl cikan.pokud clovek tuhle hodnotu vubec ma potrebu do toho pribehu takto vlozit, BOHUZEL uz to znaci, ze tam je to podhoubi pro to, vnimat lidi a prisuzovat jim nejake hodnoty/kvality pouze na zaklade barvy jejich kuze.Co kdyby to byl zrzek? Nebo tlustoch? Nebo holandan? Nebo krasavec? Nebo tehotna zenska?Vzbudilo by to v cloveku tak dlouhou a silnou asociaci, ze by k te skupine lidi   "naveky" citil tak negativni pocity? presto ze mu skupina jinych tehotnych tlustych holandskych zrzek pomuze roztlacit nejedouci auto?Pochybuju. Ostatne dosadte si tam misto slova cikan "zrzek" a prectete si ten clanek znova. Nepusobi smesne? Proc? Proc s cikanem pusobi jinak?Ten atribut rasove prislusnosti zde ma moc velky vyznam (ale autorka si je toho vedoma, to je fajn) .... a komentare navazujici na to jak je to pochopitelne a jak maji podobne historky/asociace me desi.Jako asi kazdy na svete mam nejakou negativni zkusenost s prislusnikem urcite skupiny. Ale velmi tvrde si stojim za tim, ze ciny jednotlivce nedefinuji kvalitativne skupinu ke ktere jednotlivec prislusi na zaklade kriterii ktera si sam ten clovek nevybral.Tedy napriklad cinim rozdil mez "nackem" (postoj a prislusnost ke skupine jez si clovek sam vybral) a "zrzkem/gayem/cikanem", a prislusnosti ke skupine ke ktere patrim "narozenim".Tudiz samotny fakt, ze k ni prislusim by nemel slouzit k bezuzdym generalizacim a to bez ohledu na to jestli je to pozitivni nebo negativni konotace.Napr: "vsechny/vetsina zrzek sou vasnive", "vsichni/vetsina gau se dobre oblikaji", "vsichni/vetsina cikanu sou neprizpusobivych".A to presto, ze sem treba ja sam mohl poznat jednotlivce, nebo i skupiny takovych jednotlivcu, kteri mi opakovane toto (casto pouze zdanlive) potvrzuji.a posledni myslenka na zaver: co bylo driv, cikan, co huli a nadava v tramvaji, nebo spolecnost, co to od nej od malicka skrze ostatni ocekava a nejakym zpusobem ho tedy do te role sama pasuje?

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Pozorně jsem si pročetla tvůj názor a zamyslela se. Kdyby nastoupil kdokoliv jiný jakékoliv rasy, a vyvolal ve mě tyto pocity, vždy bych pro takto chovajícího se a vystupujícího jedince hledala ty nejhanlivější označení. Bílý černý žlutý, bylo by mi to jedno, jen ten odpor a hnus by byly naprosto stejný. proto ta konfrontace cikán versus skupina Romů.
    Možná jsem udělala chybu s tím, jak jsem článek nazvala, ale psala jsem na téma týdne a to je: "Téma, o kterém se nemluví."
    Tohle je téma, na které by se dalo diskutovat hodiny, myslím ale, že většina soudných lidí posuzuje okolí prioritně podle jeho chování, až později dává nálepku. A ta nálepka může mít jakýkoliv název, v podstatě už to není důležité.

    OdpovědětVymazat
  28. [30]: Ale už bys to nenapsala. Nepsala bys - v tramvaji kouřil bílý drzý a hnusný kluk, nebo tlustý kluk... Prostě problém je to barevné odlišení. Stejně tak, jako tu Mengano píše o tom, že uklízečka, kterou zaměstnala, byla Cikánka (čistotná), ale zná další, kteří se chovají jako hovada. Já znám spoustu lidí, co se chovají jako hovada i spoustu těch slušných, jenže by se při tom posuzování nemělo koukat na barvu kůže. Nedávno jsem byla svědkem toho, jak k nám do obchodu přišla rodinka a prodavačky si hned začaly dávat signál zvonkem. Pán přišel za jednou z nich a řekl jí, že mu vadí, když ho automaticky považuje za zloděje, že je to ponižující. Představila jsem si sebe, jak by mi bylo a docela jsem se zhrozila.

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: Ano, pravděpodobně bych napsala "hnusnej šmejd", kdy by to byl běloch. Kdyby to byl černoch, napsala bych "černá huba", kdyby to byl vietnamec, napsala bych "šikmovokej rákosník", a tak dále.
    Je zajímavé, jak to každý vidí z jiného úhlu, že? Mě třeba zase nevadí v obchodě, že mě hlídají, jak kamerami, o kterých vím, že sledují kupující, nebo tou ostrahou, co stojí u pokladen, nebo potulujícími se hlídači v civilu..prostě to tak je.

    OdpovědětVymazat
  30. Možná sis nedala moc dobrý pozor při volbě slov, ale my, co jsme zažili něco podobného, moc dobře rozumíme.
    Kdyby se tak choval "bílý", nebála bych se reagovat a řekla mu svoje. Ale u nich člověk neví. Může jen tušit, že nemají žádné zábrany a že si klidně člověka mohou najít, až jich bude více.
    Vím o tom své. Bohužel.
    Tím nechci křivdit všem slušným lidem napříč všemi národnostmi.

    OdpovědětVymazat
  31. [32]: k odlehceni: tady v USA je treba v kabinkach na prevlekani (v obchodech) cedulka: "na kamere vas sleduje prislusnik stejneho pohlavi".To bych se poblil. Daleko radsi bych aby me sledovala nejaka kocka

    OdpovědětVymazat
  32. [32]: Jenže u nás nejsou kamery, ani ochranka, takže prodavačky sledují jen "vybrané typy".

    OdpovědětVymazat
  33. [27]: Ano, žiju v Japonsku, takže vím přesně, co je to, žít jako minorita...A tak vím, že to co tu, označujete jako rasismus, by v Japonsku označili jako naprosto normální, protože v Japanu to funguje trošku jinak: Chceš tu žít, tak se přizpůsob našim pravidlům, děláš tu bordel? Tak padej...nemáme zájem...V Japonsku mají pouze dvě skupiny obyvatel Japonce a ty ostatní...prostor pro diskriminaci a rasismus? Samozřejmě, stačí si projet moje články hlavně ty, o tom jak mě nevzali do nemocnice, protože jsem cizinka...nebo z práce...Díky zkušenosti v Japonsku vím, že v ČR rasismus je...je to problém celosvětový (blbci, kteří posuzují hodnotu člověka na základě toho, kde se narodil a podle barvy pleti, jsou na celém světě a tedy najdou se i v ČR), ale že se v ČR dost často jedná o rasismus naruby...

    OdpovědětVymazat
  34. [33]: Víš, já jsem na něj tak koukala a hlavou mi šly děsivý věci. Jak asi musí být obětem znásilnění, když jsou pošpiněny takovýmhle individuem, obětem vraždy a tak. Proto to pro mě bylo tak silné a nezapomenutelné. Tohle bylo o typu člověka a vůbec ne o rase...[34]: To chceš jako naznačit, že sledují člověka přímo v kabince? Třeba když si kupuje spodní prádlo? Inu USA je země neomezených možností.. řečí detektiva Cartera..I když kdoví, jak je to u nás... [35]: Aha, no tak to bych potom jako vybraný typ šla chodit nakupovat jinam a nebo bych se nad to musela povznést.. jiná možnost totiž zřejmě není... [36]: Už jsem na tvém blogu leccos pročetla, ale ještě ne všechno, moc se mi líbila slavnost panenek...

    OdpovědětVymazat
  35. Zažívám podobné situace denně v naší městské dopravě,denně se normální občané bojí,denně revizoři s policí posbírají i dvacet tmavých občanů bez platné jízdenky,denně se válejí naši tmaví spoluobčané zfetovaní na mraky...co my ...jedeme jako trubky plnit povinnosti daňových poplatníků,aby bylo na dávky!

    OdpovědětVymazat
  36. Lidé jsou opravdu různí a nezáleží na barvě pleti ani ničem jiném. Myslím, že nepříjemné týpky je možné najít v jakékoli skupině lidí, dokonce i mezi filatelisty nebo chovateli králíků.
    Žádnou osobní zkušenost s romy nemám a tak si netroufám soudit.
    Odvážně jsi popsala svůj zážitek a za to máš můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  37. [38]:Někdo na ty dávky prostě vydělat musí, to je produkt naší civilizace     [39]: To určitě ano, nepříjemné týpky lze najít všude a řekla bych že se s nimi poslední dobou celkem roztrhl pytel...
    To, že s nimi nemáš žádnou zkušenost, to ti docela závidím...

    OdpovědětVymazat
  38. Rád bych napjatou atmosféru, takhle při pátku, trošku odlehčil
    http://www.youtube.com/watch?v=2jMmVDesPic

    OdpovědětVymazat
  39. [41]: Tak jsem si takhle při sobotě pěkně u videa zařehtala   

    OdpovědětVymazat
  40. Alenko věřím že takové zážitky zůstanou,ale nejhorší je že jsou stále diskrimovaní.Je pravda ne všichni cikáni jsou stejní,tak jak bílí nejsou všichni stejní,ale proč těm prevítům vše prochází a trpí tím právě těch pár super lidiček     

    OdpovědětVymazat
  41. Toto vypadá na ještě poměrně "lehký" zážitek s naším romským spoluobčanem. Já udělala více než před rokem osudovou chybu, že jsem se vrhla na toho, s prominutím, smrada, který si dovoloval trousit poznámky k mému pozadí. Otravoval mě s tím snad každý den a tak mi ruply nervy. Dostal jednu po papuli, ale to se mi vymstilo. Později na mě začala útočit celá garda romů až to došlo na policii. Samozřejmě uznali ve prospěch jim a já se musela omluvit. Z toho je mi zle ještě dnes!!!! Neuvěřitelné!

    OdpovědětVymazat
  42. [43]: No to je to hodně zajímavý, hodně jim toho projde.. je to až s podivem, a ještě víc, když čtu komentář pod tebou...[44]: To snad ani neni možný, to je opravdu neuvěřitelný.. co všechno se dneska u nás může stát...

    OdpovědětVymazat
  43. Dost dobře si dokáži představit tvé pocity. Sama takové situace nesnáším a pokud se k něčemu takovému přimotám, cítím kolem žaludku takový ten divný pocit (něco mezi strachem a mírným zvedáním žaludku, těžko to popsat). Nicméně, musím říct, že mám podobných zážitků vícero a víc hlavních aktérů bylo bílých (a to podotýkám, že se dost často pohybuji v oblasti Cejlu a Bratislavské v Brně, kde je těch tmavších převaha). Takže cikán, necíkán, když je se člověk chová jako hovado (pardon), je úplně jedno, jakou má pleť a jestli dostává nějaké příspěvky od státu či ne..

    OdpovědětVymazat
  44. [46]: Jo. to je svatá pravda, mnohdy se člověk přichomejtne k různým nechutnostem. A v tu chvíli je jedno, kdo je kdo, když je to hovado...

    OdpovědětVymazat
  45. [6]:Ale Valin nehlásala, že by měli jít do plynu, tos řek ty. Valin jen psala, že z toho byla hodně špatná a že ta vlna nenávisti ji rozhodila.
    Takže buď tak laskav(a) a nepřekrucuj.
    Taky je s podivem, jak dáváš dohromady text a design. Asi by měla mít Valin šedé stránky s bílým písmem, nebo bílé stránky s šedým písmem, po vzoru minimalismu.? Co takhle trocha tolerance? Další slovo, které je ti asi vzdáleno.
    Jinak souhlasím s tím, že jako hovado se dokáže chovat i bílej. Tedy, ne-Rom.

    OdpovědětVymazat
  46. [29]:Nojo, jenže zrzkovi, tlusťochovi nebo ženský by se člověk nebál říct, ať tu cigaretu zahasí, nemyslíš? Takže problém je skutečně v tom, že ten dotyčnej byl cikán. Teda, pardon, Rom. Že to byl navíc hulvát a hovado, to je něco jako bonus. Protože kdyby nehulil a kdyby nebyl agresivní, tak Valin ani nikdo jiný nemá jediný slovo námitky a ani tíživej pocit z agresivního slovního útoku.

    OdpovědětVymazat
  47. [49]: pockej ale kdyby se zrzek nebo tlustoch choval uplne stejne jako ten cikan v te historce (tedy vulgarne nadaval, tvaril se agresivne atd) tak preci dava najevo uplne stejne ze je hulvat/hovado a ze se je mozna na miste ho bat. To ze si k tomu "cikan" automaticky nekdi dosazuje "jeste nebezpecnejsi" je pouze spolecensky pridana hodnota. A podle me samozrejme chybne a vede k utuzovani rasismu, jeste navic s pocitem "racionalniho opodstatneni".Opodstatnenejsi strach by byl kdyby se takhle choval treba nacek. Kde je jasne ze ten clovek provedl nejakou vedomou volbu a ta jednoznacne ukazuje na jeho osobnost a postoje.Tedy nad ramec prirozene reakce "strachu" z cloveka co vulgarne nadava a tvari se agresivne by bylo pochopitelne bat se este jaksi "navic" (intenzivneji) individua, ktery (svou vlastni volbou) dava najevo podporu masovemu vrazdeni atd...

    OdpovědětVymazat
  48. [49]: zenskou do toho vyctu vubec nezahrnuju, protoze tam je logicke, ze se clovek nemusi bat i kdyby to byly zrzave heilujici obtloustle romky. Furt sou to jen zensky.  A co ty zmuzou proti chlapum. Zacnou vyhruzne brecet, s obzvlast agresivnima vycitkama? Sevrou pesticky a zatrepou bradickou? No tak vystoupim z drama-tramvaje, no. Zen je treba se bat jen kdyz maji v ruce tehotensky test a chteji cloveku "neco oznamit"

    OdpovědětVymazat
  49. [51]: Teda tobě to otcovství dalo ale na frak...   

    OdpovědětVymazat
  50. Opatrně, ať si to nějaký cigán nepřečte.

    OdpovědětVymazat
  51. payday loans com <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> express cash advance <a href=https://cashadvanceloan.us.com>advance cash</a>

    OdpovědětVymazat
  52. online payday loans no faxing <a href="https://cashloans.us.com">cash now</a> loans in athens ga <a href=https://cashloans.us.com>cash lenders</a>

    OdpovědětVymazat
  53. persuasive and argumentative writing <a href="https://writemypaperforme.us.com">best custom paper writing service</a> write my paper for me <a href=https://writemypaperforme.us.com>best research paper writing service reviews</a>

    OdpovědětVymazat
  54. online payday advance <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> cash advance loan <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝