28. 1. 2013

Něco je jinak..pokračování


2.část
Petra nevycházela s překvapení, co se se to s Vikim stalo. Jeho reakce byly velice často prapodivné, čím dál tím víc v ní sílil pocit, že se chová, jako by spadl právě z Měsíce. Měla ho ale ráda a jeho chování jí nijak neohrožovalo a tak se s tím pozvolna vyrovnala. Vysvětlovala si všechno jeho podivínství jakousi ztrátou paměti, která se snoubí s jeho divokými fantazmagoriemi. Mnohdy naprosto nechápala, o čem mluví. Platební karty, čipy, DVDčka, Cdčka, Pcčka a všechna možná jiná ..čka neznala a děsilo jí to.. A někdy zase zažívala zcela opačné pocity, když pozorovala Vikiho, jak s údivem zírá na jejich televizi, rádio, a šeptá si pro sebe: "To snad není možný, co to je za krámy?" Důležité ale pro ni bylo, že když mu řekla, že nerozumí tomu, na co se ptá, už se nikdy na to samé nezeptal. Časem se ale i tyto věci srovnali a Petra s radostí zaznamenala, že její muž se stává klidnějším a vyrovnanějším člověkem a přisuzovala to tomu, že se mu vrací paměť a pomatené myšlenky se zvolna vytrácejí.

Viki skrýval své skutečné pocity zcela mistrně a zvolna se vyrovnával se současnou realitou. Nedokázal si sice vysvětlit, který z jeho životů byla pravda a který byl lež, nicméně byl natolik realistický, že teď je tady a jak to tak vypadá, už se nic nezmění. Čas ubíhal, Viki se musel přizpůsobit té době a naučit se žít podle té doby. Chodil do chudých samoobsluh, na prvomájové průvody, na spartakiády, chodil i na schůze a na svůj předchozí život, nebo jenom sen, ani sám už nevěděl, přestával myslet. Přišly děti a potom i vnoučata a on jim rád vyprávěl fantastické pohádky o kulatých placičkách, kde byly uloženy informace, které se daly přehrávat v kouzelné skřínce podobné televizi, o malých krabičkách, do kterých se mluví a ony odpovídají, hrají a ukazují obrázky a promítají filmy, o obchodech, kde se tyto kouzelné věci prodávají, ale místo penězi se platí podivnými kartičkami a o jiných obchodech, kde bylo spousta neznámého ovoce, zeleniny, všeho roztodivného jídla a květin a povídal jim o zemích s mořem a jinými krásami a děti naslouchaly a naslouchaly.

Život ubíhal a jak oba stárnuli, Petra byla velmi často šokována rychle se vyvíjející technikou a v hloubi duše prožívala děsy, jelikož si velice přesně uvědomovala, že podle ní tehdejší fantazmagorie jejího muže, se nyní realizují naprosto přesně, bez jakékoliv odchylky. Snažila se najít vysvětlení a chlácholila sama sebe, že její muž je prostě technicky nadaný a má velikou představivost.

O těžce nabytou rovnováhu ji připravily její vlastní děti, téměř na sklonku jejího života, v jeden krásný podvečer, kdy všichni seděli v rodičovském luxusním bytě v luxusním oblečení u krbu a povídali si. Byla ten večer tak šťastná, protože viděla, že je šťastný i její Viki, který si právě pořídil nejnovější model BMW, byť již v seniorském věku, ale splnil si po náročné moderní rekonstrukci jejich bytu další svůj životní sen. Vnitřně tušila, že nyní je konečně obklopen tím, po čem jeho srdce celý život toužilo.
Jejich dospělý syn děkoval otci za pomoc při instalaci jakéhosi hardwaru do počítače a ptal se: "Řekni táto, jak jsi ty věděl, co bude?

Viki se podivil: "Jak to myslíš, že jsem věděl, co bude? Jak tě taková hloupost napadla? Člověk přece nemůže vidět budoucnost." Snažil se neprozradit se poněkud třesoucím hlasem a zachovat klid. Velice cítil, že se dostává pro něj na horkou půdu.
"Jako malému klukovi jsi mi o tomhle všem", mávl kolem sebe rukou, "mnohokrát vyprávěl. Jaks věděl, že budou existovat osobní počítače a nahrávací rekordéry a mobilní telefony a všechna ta technika, které rozumíš daleko lépe než já?

Viki ale už našel svou ztracenou rovnováhu. Konečně se částečně ocitl v kdysi ztracené realitě. Byť na sklonku svého života, ale věděl, že by už nechtěl měnit. Ta doba, ve které dozrál, mu dala jiné hodnoty. Děti, vnuky a uvědomění si, jak má zcela odlišný vztah ke všem těm moderním věcem než kdysi v jeho horečném snu a nebo minulé skutečnosti. O tom ale už nechtěl přemýšlet. Věděl, že všechno, co má kolem sebe zdaleka již nepřijímá jako samozřejmost, ale naopak si toho všeho nesmírně váží.

Plně se už našel a s úsměvem lišáka odpověděl:
"Víš ty co, zvědavoune? Je to jednoduché, stačí, aby člověk měl své sny a snažil se je nějakým způsobem, aniž by ubližoval svému okolí, realizovat.

11 komentářů:

  1. Ha a co tedy byl sen a co skutečnost...
    pěkne sepsaná vize, nebo úlet

    OdpovědětVymazat
  2. Popsal bych vám tu přesně, co se bude dít za padesát let. Ale vy byste mi stejně nevěřili

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: No byl to prostě vizionář, ne?[2]: Schválně popiš, bohužel ale za 50 let budeme pravděpodobně ve stavu, kdy těžko budeme konfrontovat minulost ze současností..   

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Já nevím jak ty, ale já za 50 let už budu jen hnojivo bez možnosti cokoliv konfrontovat.
    U nás v rodině je sice dlouhověkost normální, ale přes stovku to nikdo nedotáhnul.   

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý konec .[2]: Já pevně doufám, že za padesát let už tady nebudu.

    OdpovědětVymazat
  6. Valin, je to krásné, strašně se mi líbí to pozvolné zmoudření. Moc moc pěkně jsi to napsala.

    OdpovědětVymazat
  7. Vskutku zajímavý závěr. [2]:   

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: No ono už potom ani asi není o co stát, to už člověk pravděpodobně neudrží ani lžíci, ani myšlenku, ani moč   
    [5]: To se ale potom nedovíme, jestli to Čerf trefil..   [6]: Děkuju Bev, je hodně zajímavé, že když jakoukoliv povídku nedopíšu hned najednou, napadají mi potom jiná a jiná rozuzlení.. ale tohle jsem tak opravdu chtěla vetknout, to zmoudření...[7]: Díky Heli   

    OdpovědětVymazat
  9. Líbí se mi závěr o realizaci snů. Možná to není smysl života, ale je to to nejbližší, na co jsem přišla. Mít sen a snažit se jej realizovat.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Smysl života to asi fakt není, ale někdy si člověk prostě musí udělat radost...   

    OdpovědětVymazat
  11. Perfektní
    Za 50 let tu rozhodně nebudu, ale budou tu moje děti (možná) a určitě Cibule, tak by mě stejně zajímalo, co bude.

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝