25. 1. 2014

Naplněná láska

Oliver miloval. Ač si byl dobře vědom toho, že jeho vroucí láska nemůže mít nikdy odezvu, miloval oddaně a věrně. Sám si uvědomoval marnost svých citů, které nikdy nemohly být opětovány. S tímto faktem ale byl naprosto smířen.. Ta, kterou uctíval jako bohyni, měla srdce z kamene. Její ledový chlad však nemohl nikdy uhasit žár jeho vroucího srdce.
Oliver i přes to, byl velmi šťastný. Stačilo mu, když směl obdivovat její dokonalost. Byla opravdu mistrovsky vyvedená. Obdivuhodná klenba jejího čela ho nikdy nepřestávala fascinovat. Hluboce posazené a stále jakoby zasněné oči, často vídával ve svých snech. Nádherné ruce s dlouhými prsty, na které ve snění navlékal prsten. A rty…prostě nádherné.


To vše umocňovalo jeho vášeň pro ni. Aby u ní mohl být co nejvíc a být s ní sám, změnil naprosto běh svého života. V noci, kdy jiní lidé spí, on byl u ní a mohl se na ni dívat, obdivovat její ztichlou nádheru a když by chtěl, mohl by se jí i dotknout. Nedotýkal se jí ale příliš často, spíš velmi výjimečně, uvědomoval si, že jeho dotyk nikdy nebude opětován. Mramorový chlad její nádherné ruky mu rozpouštěl všechny jeho sny, sněné přes den při denním světle, jelikož jí patřily všechny jeho noci, které dobrovolně trávil v její společnosti.
Ráno ji velmi nerad opouštěl, ale zároveň doufal, že přes den, až ulehne po probdělé noci strávené s ní, denní světlo mu přinese pod zavřená víčka sen. Nádherný sen o ní. Uvidí její hluboké oči, uslyší její bijící srdce a ucítí její dokonalé tělo ve svém náručí. Jeho ruce budou hladit její hebkou, bezchybnou pokožku a její ústa mu budou medovým hlasem šeptat: "Miluji tě."

Dnes měl obzvlášť živý sen. V ruce svíral prsten , který mu podala jeho matka krátce před svou smrtí, se slovy:
"Až potkáš tu pravou ženu, tu, která tě bude milovat jako svůj život, daruj jí tenhle prsten. Není to obyčejný prsten, dědí se v našem rodě po staletí. Ta, které ho věnuješ, bude tě milovat do konce svého života. Prsten je opředen magickou mocí, přináší poznání a lásku. Jediná podmínka je, že musíš zajistit, aby prsten nikdy nebyl pohřben, proto, aby jeho kouzelnou moc mohli využívat další generace Já jsem ho kdysi dostala od tvého otce a přece víš, jaký jsme spolu prožili nádherný a šťastný život.."

Pomalu nastával večer a Oliver se probouzel ze svého prazvláštního snu. Byl zklamaný, že se mu nezdálo o ní, ale zároveň byl potěšen, že směl opět spatřit svou již zesnulou matku. Co mu to ale vyprávěla o jakémsi prstenu? Vždyť ona opravdu měla prsten, vzpomíná si teď naprosto jasně. Sen mu vnukl nápad, který jej samotného překvapil.
V okamžitém popudu vyskočil z lůžka a bosý rychle běžel do matčiny šperkovnice, stojící na toaletním stolku v jejím pokoji, který zůstával stále tak, jak matka odešla…
Oliver přiskočil ke šperkovnici a opatrně začal přebírat matčiny šperky. Od její smrti uběhlo už mnoho času, ale Oli záměrně nechával pokoj v původním stavu. Nyní, teď tedy poprvé, zde něco hledal. Jeho matka mnoho šperků neměla a tak snadno našel na dně krabičky prsten, který nosila většinu života a odložila ho až po smrti jeho otce. Právě sem, do šperkovnice, odkud ho Oli nyní po letech vyndal na světlo. Prohlížel si ho, jako by ho nyní viděl poprvé. Sice ho vídával na matčině ruce, ta byla ale vrásčitá a nedokonalá proti ruce jeho nádherné lásky. Až ho navlékne na její dokonalou ruku na jeden její štíhlý prst, přece udělá jen to, o čem se mu často zdá. Splní si sen a promění jej ve skutečnost. Co se ale potom stane? Co bude dál?




Večer pospíchal za svou láskou.
"Všechno v pořádku?" ptal se svého kolegy, který se po jeho příchodu připravoval jít domů.
"Jo Oli, všechno v pořádku, přeju ti klidnou službu a ráno ahoj.."
Oliver se rozloučil se svým pracovním kolegou a sotva za ním uzamkl dveře, šel se podívat na svou lásku.
Stála uprostřed galerie, jako největší klenot muzea.
"Tak sem zase u tebe, má nejkrásnější, budu tě celou noc hlídat, jako oko v hlavě, má milovaná. Jsi tak nádherná. Příroda by se od tebe mohla učit dokonalosti."

Socha však zůstávala k jeho vroucím vyznáním chladná, stejně jako mramorový katafalk, na kterém stála.
Dnes se Oli rozhodl dotknout se jí. Pohladil její dokonale vysochanou paži a nijak ho nebude neodrazovat její chlad.
"Máš krásné ruce, nikdy se toho pohledu nenabažím, má lásko. Dnes ale pro tebe něco mám, dnes navléknu na tvůj nádherný prst prsten
Oliver vzal sochu něžně za zápěstí a oparně jí na prsteníček levé ruky navlékl prsten od matky. Velmi se soustředil na to, aby vzácný exponát nepoškodil. Sotva prsten navlékl, zatočila se s Oliverem podlaha a vše kolem něj začalo divoce rotovat. V šíleném kvapíku letmo viděl kolem všechny exponáty a vitriny muzea, ve kterém pracoval jako noční hlídač, jak se pohybují v kruzích kolem obvodu galerie. Oliverův zrak však vnímal něco jiného. Nevěřícně hleděl na sochu, kterak sestupuje ze svého podstavce a jde k němu. Oživlá a přesně tak krásná, jak jí často vídával ve svých snech. Točící maratón pozvolna ustával, všechno podivné dění se uklidňovalo, až na ní, na sochu, která už v nastalém klidu šla k Olimu.

"Sním a nebo bdím?" Oli sám nevěděl…
"Teď budeš moci být každou noc, když budeš chtít, se mnou. Vím dávno, že mě miluješ a spolu se budeme vracet do té doby, kdy jsem byla živá a byla podle mě vysochána tato socha. Kouzlo tvého prstenu nám to umožní."
Oliver přestal přemýšlet, jestli je to opravdu skutečnost a nebo se dočista zbláznil. Jeho touha však mohla být naplněna až po okraj a on neváhal ani minutu. Uchopil oživlou sochu do náruče a cítil, jak jí bije srdce. Noc byla nádherná a plná vášně.
Když začalo svítat, řekla mu: "A teď se půjdu postavit na svůj podstavec a ty mi sundáš prsten, můj milý."
"A co dál? Co bude zítra v noci?"
"Přece máš prsten lásko moje, stačí navléci mi ho."

Když přišel ranní hlídač na svou směnu, Oliverovi dalo mnoho práce neprozradit své rozpoložení. Raději ani s kolegou nezaváděl žádnou řeč kromě pozdravu a pospíchal z muzea jako v mrákotách, aby se dosyta vyspal a mohl se těšit na další noc. Sám si nebyl jistý, jestli to všechno byl sen a nebo skutečnost. To ale pozná na příští službě.

Další noc se vše opakovalo. Oli uvěřil svému štěstí. Nevadilo mu, že jeho veškerý život se vtěsnal do galerie muzea. Každou noc, pokud mu stačily síly, oživoval sochu a miloval se s ní. Ona mu vyprávěla o životě, který žila před mnoha a mnoha lety a on poslouchal jako malé dítě poslouchá pohádku.
Pro mnohé lidi se stal podivínem, co žije pouze pro muzeum a nemá žádný soukromý život. On však žil. Žil naplno s tou, kterou miloval. Nesejde přece na tom, kde a kdy. Důležité bylo, že on cítil, jak její srdce bije jenom a jenom pro něj.

A tak šel čas. Oli zestárl a cítil, že se blíží čas jeho odchodu. Jeho naplněný život pozvolna končil a dnes, aniž by věděl jak, si byl jistl, že v noci nasadí prsten naposledy. Nemá už sílu ani na milování, ani na poslouchání.
Socha s prstenem na ruce hladila Olivera po šedivých skráních a šeptala mu: "Drahý, dnes zemřeš v mé náruči." Oli neměl strach, jen myslí mu proběhla vzpomínka na matku, kterak mu říkala, že prsten nesmí být pohřben a že on už nemá sílu stáhnout ho soše s prstu.
Smrt si pro něj přišla tiše a bezbolestně. Zemřel v náručí té, kterou miloval celý život.

Když přišel ranní hlídač, našel mrtvého Olivera ležícího na podlaze galerie mezi rozbitými kusy vzácné starobylé sochy spadlé z katafalku.
Pod vitrinou se zablýskl zakutálený prsten.













25 komentářů:

  1. To je úžasné! Přečetla jsem to jedním dechem. Krásný a originální příběh. Nemám slov!

    OdpovědětVymazat
  2. Co říct, abych se neopakovala....Taky by se mi líbila taková krásná socha, co ožije jen s prstenem. A když mě bude štvát, tak jí ho jednoduše sundám.

    OdpovědětVymazat
  3. Při mé smůle bych v muzeu hlídala vycpaného medvěda Ale vážně, zase pěkná povídka. Máš opravdu fůru fantazie.

    OdpovědětVymazat
  4. 1,2,3,4 5. Děkuju..     [6]: Vidíš, to mě ani nenapadlo, že by se to dalo aplikovat i na chlapy... [7]: No, vzhledem k tomu, že máš doma jednoho, víš jak s medvědem zacházet a možná bys ocenila výhody, co přináší prsten...   

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy, pěkná jednodechovka, fakt mnohem lepší než Golem. A s tím prstenem si necháváš prostor pro pokračování, že jo? Tedy normálně se to tak v Holyvůdu dělá. Ne? Tak to je vážně škoda. A v kterém že to bylo muzeu? Třeba bych zašla   

    OdpovědětVymazat
  6. Umíš, umíš, umíš!
    Skvělá povídka. Dobrý příběh a krásná pointa.

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Znám hlídače, kteří by za nějakou dobu hlídali sousoší...

    OdpovědětVymazat
  8. [11]: Což by ovšem mohlo být velmi vyčerpávající

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Vnuklas mi nápad.. v Holivůůdu by čuměli     [10]: Díky, díky   [11]: Prsten je jenom jeden, museli by si vybrat...kterou teď  kterou příště   [12]: Kort kdyby tam byli medvědí sochy a ne ženské...   

    OdpovědětVymazat
  10. překrásná povídka,jedním dechem přečtená,neminula ses povolání? moc jsem si to užila ♥

    OdpovědětVymazat
  11. To bylo úžasné.Láska jako trám.Nebo až za hrob?Už se těším na další příběhy

    OdpovědětVymazat
  12. Nádherná povídka. S napětím jsem čekala, koho to Oliver tak miluje, dokonce mě napadla mrtvá žena, takhle je to ještě lepší. Krásný závěr, při čtení o zakutáleném prstenu mě zamrazilo. Zvláštní láska a naprosto skvělá povídka.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Díky Radko..[15]: Věčná láska, ne?[16]: Nějak mě to psaní dostane od původní myšlenky naprosto jinam, vůbec si to nedokážu vysvětlit...

    OdpovědětVymazat
  14. [12]:[13]:
    Já to myslel tak, že z té sochy se stane sousoší...

    OdpovědětVymazat
  15. Ahaaaaaa, jako že by se rozmnožila vlivem hlídače.. i to by byl námět pro Holivůůůůd...   

    OdpovědětVymazat
  16. A byla to jen fantazie? Zapnout, vypnout. Pěkná analogie s virtuálnem a jeho láskami, osidly a vábničkami. Moc pěkně napsáno.

    OdpovědětVymazat
  17. Pěkná povídka , občas by se takový prsten jako vypínač drahé polovičky hodil .

    OdpovědětVymazat
  18. [20]: Tak trošku zapnout, vypnout jako televizi, ne? To věru není fantazie...[21]: A komu ne, viď? Já bych mohla mít na každým prstu jeden a všechny bych je využila hihihi   

    OdpovědětVymazat
  19. Úžasný. Tedy Valčo, ty fakt nemáš tu hlavu jen na kloubouky . Kam ty na to chodíš?

    OdpovědětVymazat
  20. Fantastický příběh.
    Začetla jsem se tak, až jsem připálila oběd

    OdpovědětVymazat
  21. [23]: Myslíš, že bych si měla koupit klobouk?[24]: Jestli vaříš guláš, tak je to dobrý. Někde jsem četla, že správnej guláš se má připálit aspoň dvakrát...   

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝