30. 5. 2013

Chřest trochu jinak


Přiznávám se bez mučení, že ve věci chřest jsem úplně zaostalá a nevzdělaná.
Nicméně toto téma týdne přece jen vzbudilo mou zvědavost a tak jsem zagůůglila, co, že, jako a proč…aby se mi rozšířily chřestí obzory. Ne, že bych bez chřestu nemohla žít, ale mám zřejmě jakousi slabou chvilku a chci být alespoň na moment in, když je ta chřestí sezóna.


A tak jsem zjistila, že chřest je poněkud noblesní výraz pro asparágus. Zřejmě se bude jednat o nějaký spešl, to asi jo, nicméně mě silně asociuje s tím, co pěstuju na chatě na záhoně, aniž bych měla ponětí, že je to chřest…pro mě to byl závojíček do kytic a hotovo.

Moc ráda dělám vazby se suchých květin a často v tomto ohledu experimentuju. Když jsem hledala v zahradě inspirace, co bych mohla ještě použít, padl můj zrak právě na onen závojíček, který jsem vždycky používala pouze do kytic se živých květin a nevím kdo mi napískal, že bych ho mohla zkusit usušit a potom vydatně nastříkat lakem na vlasy, který zajistí jakousi neopadavost.

Myšlenka mě přišla v pravdě jako geniální a jen jsem se sama v sobě divila, proč až tak pozdě. Přece na ten zelený zázrak koukám už mnoho let. Puzená reformátorskou vidinou jsem ostříhala, co jsem mohla a svázala do snůpků a zabudovala na strop mého chatového pokojíčku, aby v mé nepřítomnosti byl proces sušení nenarušován vnějšími vlivy, tedy jako mnou.

Vlivem událostí, které se na mě valily, jsem se bohužel na chatu dostala až za hodně dlouhý čas a tak se stalo, že ten vzácný chřest nejen dokonale uschnul, ale i částečně opadal. V duchu jsem tedy nad ním udělala kříž, ale nijak jsem nezoufala, jelikož i výzkumný pracovník musí počítat s jistým procentem neúspěchu. Katastrofa ale nastala, když jsem se jala trosky přesušeného asparágusu odmontovávat od stropu. Zřejmě v pocitu té jeho osobní chřestí pomsty za to, že jsem nevyužila jeho sezónního času, začal na mě sypat zbytky přesušením vzniklých teď už bodlinek, které se mi nemilosrdně zapichovaly, kam se dalo.

Pěkné výsledky docílil v mých ponožkách, skrz legíny se propracoval na holou kůži a dokonce si našel bez větších problémů i cestu do mé podprsenky. V tomto nerovném boji jsem se mohla bránit jediným a takřka bezúčelným konáním a to tím, že jsem klela jako pohan. Chřest si ale chřestil dál, do poslední chvilky se do mě mstivě zabodával kam se dalo. Když jsem ho konečně servala se stropu, snažila jsem se pomstychtivě ho narvat do roztopených kamen, abych ho za trest spálila. Jeho poslední pomsta byla, že než jsem ho stačila do kamen nacpat celý, zespoda začal hořet a rychlostí blesku vzplál, než jsem stačila zavřít dvířka. Výslednicí toho bylo, že mě ještě jako bonus ohořely vlasy.

Zpocená, ohořelá a popíchaná jsem si šla dát frťana vsedě. I to byla kardinální chyba, jelikož ty svinský jehličky jsem měla i v kalhotkách.

Nikdy, už nikdy nebudu chřest nutit proti jeho přirozenosti. To se raději přinutím k tomu, abych ho zkonzumovala, ovšem nesušený. Sice asi nemám tu správnou kulinářskou odrůdu, ale jedovaté to asi nebude.

25. 5. 2013

Zákeřné brýle


Všechno souvisí se vším a hlavně s mými orchidejemi.
V sobotu dopoledne mám obvykle jednobrdý, celkem nudný program. Vařím, uklízím, peru a hlavně každou druhou sobotu dopřávám pocachtání mým květinkám orchidejovým ve vodě odstáté, dešťové. Navláčet mnoho litrů dešťové vody z chaty není zase až tak jednoduchý úkol, nicméně v tomto ohledu dostal plnou důvěru můj drahý choť, nebo on tak činí rád a kupodivu bez poučování a hlavně i nad plán…



Já se potom mezi jednotlivými sobotně-dopoledními činnostmi mazlím se svými exotickými miláčky a podrobuji je důkladné, ba předůkladné prohlídce. Samozřejmě že v brýlích, které mám nejsilnější na blízko, aby mi neunikl žádný potencionální vetřelec a cizopasníci, kteří by mohli začít škodit na mých rostlinných láskách. Kytkám mé brýle pravděpodobně svědčí, jelikož už dlouho se žádný potencionální nepřítel neosmělil na moji botanickou pýchu ani pohledět, ovšem zcela opačně se výsledky mého hledění přes zvětšovací skla odrážejí na mé psychice. Pokud se dívám jenom na zelená lupena a nebo barevné květy, je všechno v dokonalém pořádku. Ovšem, stočí-li se můj zrak třeba na knoflíky u sporáku, mám nutkavý pocit, že ten sporák někdo vyměnil, jelikož knoflíky jsou tak nějak zaprasené, včera přece ještě nebyly a od tý doby nikdo nevařil.

Záhada. Můj zrak padne na madlo ledničky, ne to není možné…jak je možné… to je nemožné…kde se tam vzala ta špína? Propadám panice. K sobotním dopoledním radovánkách přidávám další činnosti, mytí ledničky, mytí sporáku, ještě že dnes peču v troubě zapečené brambory a jsem rozhodnutá, do trouby koukat bez brýlí. Jednak proto, že se děsím, co bych tam viděla, ale zase na druhou stranu bych mohla být klidná, protože brýle by se mi pravděpodobně po otevření trouby hned zamlží, tak že bych neviděla nic. Snažím se moc se kolem sebe nerozhlížet. Nefunguje to. Objevuji další a další ohniska dekadentní špíny.

Nevím, co mám dělat dřív, měnit orchideje ve dřezu, nebo měnit prádlo v pračce? Čistit dlaždičky, neb i tam omylem zabloudil můj obrýlovaný pohled a nebo mýt podlahu? Moje sobotní honička se začíná podobat důmyslné šachové patrii, kdy mám rozehráno na všech a ještě více frontách a závěr musí být úderný a čistý.

Moje přelety z místnosti do místnosti bedlivě sleduje Číča. Pravděpodobně si řekl, že se také zapojí do mého čilého dění. Stoupne si tedy k balkonovým dveřím a mňouká na mě, abych ho pustila na čerstvý vzduch. Myslím ekonomicky tak, aby každá minuta mého sobotního dopoledního času byla efektivně využitá a tak vyndávám z pračky první várku prádla, s tím, že pustím kocoura na balkon a prádlo hned pověsím. Chyba lávky. Číčovi se zřejmě zdálo, že mi to nějak dlouho trvá a jelikož je hodný kocourek a nikdy netrvá paličatě na svém, pružně si našel jinou zábavu. Než jsem vyndala prádlo z pračky, po zácloně se vyšplhal na okno a jednu z mých naštěstí nekvetoucích orchidejí bezohledně shodil na zem. Bohužel už tu zalitou.

No nejsem detailistka a jelikož nedávno jsem naši rodinu obohatila koupí nového výkonného vysavače, až tak moc jsem nezoufala. Luxovat jsem sice chtěla až na závěr, ale ani já, stejně jako Číča nemusím za každou cenu trvat na svém a dovedu změnit názor. Vysavač máme nový pár dní a já s úžasem zírala, jaký má obrovský tah. Uklidila jsem tedy pozůstatky z květináče a opět ekonomicky jsem dospěla k názoru, že když je již přístroj v činnosti, přeluxuji celý pokoj. Pro kocoura nastala nuda, vyskočil na opěrku křesla a jal se mě pozorovat svýma žlutozelenýma očima.

"Miele mezi vysavači znamená asi tolik, jako Mercedes mezi obyčejnými auty", vzpomínala jsem s láskou na slogan, kterým mě prodavačka počastovala, když jsem stála bezradná před nabídkou a nevěděla, který pořídit. V této nostalgicky-luxující chvilce jsem ovšem zapomněla na Trumbelínka, spokojeně chrnícího pod mým křeslem a zcela nezúčastněného mého sobotního šílenství. Jakmile jsem se přiblížila hubicí ke křeslu, vystřelil jak namydlený blesk. Ani Číča by ho nedokázal povzbudit k takové rychlosti. Trumbela pravděpodobně velice rychle rozpoznal rozdíl mezi obyčejným autem a Mercedesem a pochopil, že před obyčejným autem není třeba prchat, ale před Mercedesem ano. Mercedes by ho mohl snad i přicucnout.

Využívám tedy morčecí nepřítomnosti v jeho království pod mým křeslem, měním mu jeho jednorázovou podložku za čistou a uklidím i jeho klec. Sice vůbec nevím, kde se nyní nachází, ale stačí párkrát otevřít ledničku, nakrájet mu do misky okurku a zabouchat na mříže klece. To zabírá. Přiběhne jako na zavolanou, hupsne do klece, spásne okurku a vleze si zase spokojeně pod křeslo.

Já pozvolna ukončuji všechny své rozdělané činnosti a s duši mám pocit vítěze, jelikož jsem završila svou uklízecí partii brilantní koncovkou, která spojila všechno moje dílčí úsilí v hotový celek. Sice jsem uřícená jako závodní chrt, ale stačila jsem toho hodně nad běžný rámec. A protože orchideje jsou již opět na svém místě a krásně promáčené, já odkládám své depresivně zákeřné brýle a vše v kuchyni náhle vidím čisté a úhledné..Záhadu, proč tomu tak je, neřeším a taky neřeším, jak to vidí moji spolubydlící, kteří brýle nemají. Dospěla jsem již do takových výšin, že když se někomu něco nelíbí, není to můj problém. A muži kolem mě si problémy zásadně nedělají.

Za14 dní bude další akce orchideje. Mám tedy dva týdny relativního klidu od hloubkového čištění kuchyně. Dřív tam totiž s brýlemi na očích nevkročím…

23. 5. 2013

Láska kvete v každém věku


Zamilovat se v mém věku je na pováženou. Člověk míní, pán Bůh mění.. a tak se ke mně vkrádá láska. Je těžké si to přiznat, když člověk sám v sobě bojuje o svobodu a nezávislost..Do mého srdce vstupuje takřka mílovými kroky ON, Číča. Mí pravidelní čtenáři tuší, kdo se skrývá za tímto exotickým jménem. Ano, je to nalezený kocour, který ohromil mého mladšího syna v jeden podvečer u jedné benzínky tak, že jej neodkladně přinesl domů a s nenuceností sobě vlastní mi ho láskyplně ve 23,00 představil, těsně po tom, co mi bouřlivě vyburcoval z klidného spánku.



Chápu, že po smrti naší fenky Šerinky synkovi chyběl kontakt s nějakým chlupatým stvořením, a rozumím i tomu, že můj morčecí blbeček Trumbelín mu toto citové strádání nedokázal zasuplovat, neboť se jedná o velmi nedůtklivé morče, které ovládá chroustání, kvíkání, pískání, potulování po bytě a v poslední době zlostné cvakání zuby, ale výraznou náklonností ke člověku věru netrpí. Když je dobře naladěn, dovolí nám velkomyslně občas poškrábat ho na hlavičce a nebo pod bradou. Tím je ale veškerá náklonnost ke člověku vyčerpána. Ta, kterou považoval za svou přerostlou manželku už s námi není a na to aby se přeorientoval na lidskou společnost, je už příliž starý. Uvítal však příchod Číči. Snad v naději, že se vrátí staré dobré časy, kdy se Šerinou jako jeden pevně semknutý tandem byly nerozlučná dvojka. Morče míní pán Bůh mění..Chudák netušil, že vše bude jinak, že to, do čeho vkládal morčecí naděje v další krásné soužití s chlupatým čtyřnohým tvorem nebude až tak klidná idylka.

Číča se u nás pozvolna zabydloval a já ho ráda pozorovala, jak jako okázalý turista chodí lehounce a opatrně po bytě a pozorně se seznamuje s okolím. Jako čerstvě zamilovávaná žena jsem ho úzkostlivě pozorovala s obavou o jeho zdraví. A pozvolna se učím své nové lásce porozumět. City přece potřebují porozumění, ne? Alespoň se to tak píše v literatuře...Ovšem můj necitlivý synek se porozuměním tak do hloubky nezatěžoval a Číču potupně potrestal za takovou maličkost, jako byl bobek v posteli.

Přišla jsem domů a vidím, že Číča je nějaký neradostný, ba přímo schlíplý. Vezmu ho tedy do náručí, abych ho ujistila, že v tomto slzavém údolí není sám a krve by se ve mně nedořezal. Číča přímo sálal horkem. Zařvala jsem: "Ten kocour má horečku, je nemocný." Vždycky budu tvrdit, že oba moji milí chlapci mají v sobě prvek cynismu. Synkovo odpovědí se mi toto moje přesvědčení potvrdilo.
"Nic mu není, jenom je uraženej!"
"Jak uraženej?", nechápala jsem.

Synek se ani nenamáhal mi odpovědět, pouze mávl rukou. To mě naprosto neuspokojilo. V případech své nejistoty se obracím s důvěrou na strejdu Googla. Vždy pro mě má nějaké útěšlivé vysvětlení. Tentokrát se mi dostalo ujištění, že prožije-li kočka hlubší nervový otřes, dostane horečku a jelikož normální kočičí teplota je o hodně vyšší než u člověka, kočičí horečka potom zcela logicky vyvolává na dotek termopaniku. A že hlubší nervový otřes synek dokáže vyvolat, o tom není pochyb. Ovšem, já, na rozdíl od Číči jsem už celkem zvyklá, tak, že já horečku obvykle nedostanu.

Bylo to opravdu tak, druhý den už byl zase Číča smířen s Bohem a lidmi kolem něj, tedy i se synkem. Jenomže ve mně nastal zlom. Začala jsem kocoura víc pozorovat, vědoma si toho, že zřejmě není proočkován a odčerven. Zdálo se, mi, že navzdory té nejlepší stravě pomalu hubne. Když jsem svou obavu přednesla svému cynickému chlapci, odpověděl bezstarostně: "Já nevím, co porád máš, vyčesal jsem ho, tak se trochu zmenšil, no."
Ale já věděla své. Jedno krásné odpoledne jsem milého Číču popadla a vydala direktivu: "Jedeme na veterinu!" Synátor kupodivu neodporoval, neboť zřejmě i on došel k přesvědčení, že Číča se zmenšuje neúměrně rychle. Nejsme majitelem přepravky pro kočky, ale Číča umí jezdit v autě i bez tohoto potupného zařízení. Spokojeně se díval z okna a ani nezlobil. Zrovna tak vzorně se choval i v čekárně. Paní doktorová veterinářová našeho kocourka prohlédla, pravila že je krásný a zdravý, dala prášek na odčervení a řádně proočkovala. S pocitem, jak máme hodného a skvělého kocourka a o 650 Kč lehčí jsme vyrazili k domovu. Je pravda a to uznal i můj neuznalý syn, že kocour je od té doby o hodně živější a čipernější a trošku se zaobalil. Zřejmě ho opravdu trápili nějací paraziti.

Tichému našlapování je naprosto konec, nikdy bych nevěřila, že kočky umí dusat jako stádo slonů. Pravděpodobně by tomu nevěřil ani Trumbelík, kdyby nebyl očitým svědkem, co svědkem, ale přímým zúčastněným. Někdy máme oba pocit, tedy já i morče, že se na nás blíží hurikán, to když Číča vydává nadbytečnou energii lítáním z místnosti do místnosti. Na to, že mě, sedící v křesle využívá jako odrazový můstek pro své další skoky, jsem si celkem už zvykla. V tomto ohledu jsem o mnoho adaptabilnější než nebohé morče, před kterým občas Číča v návalu rozmařilosti přistane. Trumbelínek není bojácný, ani lekavý, ale co je moc, je moc. Vždycky začne rozčileně cvakat zuby, a já poznám, že je nasratý na nejvyšší možnou míru. Ale Číča to neví a nebo nechce vědět a nebo ví a nic si z toho nedělá. Inu pošetilost mládí. Bezstarostně odběhne dělat zase jinou neplechu a Trumbelín mu odpustí, protože kočičí granulky jsou dobré a Číča není věru lakomý kocourek. Když jsem je spolu viděla poprvé u jedné misky, nevěřila jsem vlastním očím. Ne, že by se z nich stali přátelé, ale dnes vím, že o morče se už nemusím bát, sice mu čičoun provede sem tam nějakou malou lotrovinku, ale nic nebezpečeného a tak Číčovi odpustím i časté výpady na okno, kdy nenuceně shodí některou z mých krásných orchidejí.

Inu láska hory přenáší...

16. 5. 2013

Marjána pro důchodce


Onehdy jsem po ránu,
mocně šluknul marjánu,
tvář hned celá bílá byla,
hlava se mi zatočila.


To já, když tuhle po ránu,
s chutí šluknul marjánu,
svět se mi překrásný zdál,
celý se hned na mě rozesmál.

To jáááá hulím marjánu,
hned, jak vlezu za bránu,
v penzi bych si býti přál,
stále musím makat dál,
Mých sedmdesát let,
je k odpočinku věk.
Naštěstí to vzácný bejlí
bolest kloubů vždycky zmejlí.

14. 5. 2013

Marihuana - dobro i zlo.


Byli tak spjati s přírodou, příroda jim dala vše, co potřebovali k životu. Znali tajemství každé květiny, z každé si vybrali jenom to nejlepší. Příroda jim poskytovala lék na všechny nemoci, jen vědět, kam pro jakou květinu natáhnout ruku. Jejich kmen si předával informace o léčivých bylinách po mnoho generací. Jak šel čas, stále se v bylinkářství zdokonalovali.


Dokázali vyrobit léčivé tinktury, léčivé masti, vývary i výluhy a při zvláštních příležitostech kouřili cannabis. Tyto rituální obřady s marihuanou dávaly většině členů kmene možnost nahlédnout na svět trochu jinak. Někteří byli ale z těchto rituálů vyloučeni, jelikož jejich reakce na konopí byla negativní a vyvolávala řadu psychických problémů. Celkově odříznutí od světa v zapadlém koutku Asie, který by se mohl jmenovat "Poslední čistý svět" si žili v symbioze se zákony přírody po mnoho a mnoho let.

To, co se stalo, považovali za zázrak. Nedokázali si nijak uspokojivě vysvětlit, kde se vzala ta podivně vypadající bytost ve zvláštním létajícím obydlí, které bylo tak odlišné od jejich domovů. Najednou se snesla z nebes a oni byli přesvědčeni, že je to nejvyšší z jejich Bohů. Zahrnuli ho vším, co měli ve svých skromných životech k dispozici. Jako dary mu přinášeli vše, co jim poskytovala příroda a pro ně bylo důležité pro jejich přežití. Kůže, ručně tkané látky, hliněné zdobené nádoby, semena léčivých bylin, mimo jiné i marihuanu. On přijímal se samozřejmostí a když měl dost darů zmizel se svým létajícím domem s mlhavým příslibem, že se vrátí.

Svůj slib splnil a vrátil se. Jeho létající dům byl nyní mnohem větší a nesl další Bohy. Přiletěli také s mnoha dary. Krásná barevná sklíčka, ve kterých domorodci viděli své tváře, dříve je znaje pouze z odrazu ve vodě, pestré barevné kameny navlečené na pružných šňůrkách, tak lesklé a hodící se na ozdobu a spoustu jiných vzácných darů. Zvláštní pozornost zasluhovala podivně zabarvená tekutina, kterou jim Bohové nabídli. Když se jí napili, někteří chtěli ještě a víc, protože v nich vyvolávala pocit, který neznali. Pocit síly a moci, pocit, že kdo tuto tekutinu nemá, je méněcenný. Ten pocit pro ně byl opojný a tak chtěli více a více toho kouzelného nápoje, aniž by věděli, že pijí pálenku toho nejhrubšího zrna pocházející z takzvaného civilizovaného světa. Byli ochotni za ní platit vším, co pro ně mělo dříve hodnotu. Stávali se z nich trosky, které se sebou nechali smýkat pro pár hltů. A údajní "Bohové" jim dopřávali.

Pravidelně k nim létali ve svých strojích, aby zásobovali již závislé jedince na "elixíru moci a síly", jak nápoji začali zpití domorodci říkat. Jejich malé společenství se rozpadalo, přírodní řád byl porušen a nastával chaos. Alkohol si vybíral svou daň. Totální rozklad kmene zaplatili všemi svými přírodními bohatstvími získanými nastřádanými zkušenostmi. Rabující lidé, o kterých si domorodci mysleli, že jsou Bozi, získali veškeré po staletí nastřádané receptury na výrobu přírodních léčiv.

Neodkázali je ale využít ke prospěchu všech, jelikož i oni trpěli syndromem nadřazenosti a tak se o své nečestně nabité vědomosti nechtěli dělit, chtěli si je využívat jen pro sebe. Proto umřelo mnoho lidí, kteří by mohli žít, kdyby receptury vešly ve známost do širšího povědomí. To se ale nestalo, údajní Bohové přiznali z "Posledního čistého světa" jen jednu věc pocházející z rituálních obřadů. Bylo to kouření marihuany. Hodili tajně nemocné civilizaci další návod na samozkázu. Byli si dobře vědomi, že stejně, jako mnoho domorodých neodolalo alkoholu, mnoho lidí neodolá trávě. Nepřiznali, jaké tráva má mocné léčivé schopnosti, protože to nebylo žádoucí. Proč by se lidé měli léčit tak levným lékem, když jsou jiné, mnohem dražší.

Vše je zneužitelné, informace, léky, alkohol, marihuana…Záleží na každém z nás, jak s tím naložíme..

Tato povídka je moje malé soukromé zamyšlení nad tím, co je větší zlo, zda alkohol a nebo tráva. A podobnost s farmaceutickým průmyslem je čistě účelová…

9. 5. 2013

Já a čas



Čas je velice relativní, anobrž proměnná veličina. Tedy alespoň podle mě. Tohle je moje soukromé tvrzení, se kterým někteří vzdělanci nemohou souhlasit a ani nesouhlasí, ale já o tom vím svý. Já myslím, že je tak nějak úměrně závislý na věku. Když jsem kdysi byla adept povinného vzdělávání, hodina fyziky mě připadala jako věčnost. Vše bylo podmíněno tím, že fyziky jsem se bála jako čert kříže. Vlastně ani ne tak fyziky, jako jejího učitele. Ono tedy je nakonec jedno, jestli jsem se třásla víc před tím a nebo před tím, důležité je, že už tehdy jsem začala tušit, že onen učitel fyziky určitě nás malé svěřence již od útlého dětství uvádí úmyslně v omyl, že čas je fyzikální veličina která vyjadřuje dobu trvání děje, nebo okamžik. Nějak jsem tomuto tvrzení nemohla věřit, jelikož vyučovací hodina je měřena také časem a prý pro všechny hodiny stejným, ale jak mi tedy někdo vysvětlí, že hodina fyziky trvala věky, kdežto hodina třeba tělocviku přelétla v momentě. Kdyby už v té době nebyla známa Einsteinova teorie relativity, musela bych jí snad přivést na světlo boží já.


Kdysi jsem hrávala po netu šachy se svým věrným šachovým parťákem Carlosem. Mimo popotahování figurek jsme hodně klábosili o vesmíru. Carlos se zajímal o kosmonautiku a leccos mi dokonce dokázal i vysvětlit. Bohužel jsem většinu toho všeho zapomněla, ale docela jasně si vzpomínám, jak mi vysvětloval teorii relativity na mouše, co leze po jakési větší kouli.Vzhledem k tomu, jak je moucha malá, leze dopředu a nevidí na konec cesty, protože koule je zakřivená. Dál si to už nepamatuju, ale tohle mě utkvělo v paměti, jelikož já jsem při hodinách fyziky také téměř lezla sice ne po kouli, ale po zdi a i když jsem viděla na konec, nemohla jsem se ho dočkat..Nakonec tu mouchu, když to lezení přestalo bavit, mohla roztáhnout křídla a frnknout, kdežto já jsem musela vydržet až do spásného konce. Možná i v tom je zákon teorie relativity, kdo ví. Jistý je, že už šachy po netu nehraju, jelikož Carlos těžce onemocněl a odmlčel se.

A tak čím jsem starší, tím mám silnější pocit, nebo spíš jistotu, že čas neustále zrychluje svou činnost. Jak jinak vysvětlit fakt, že to co jsem dřív dělala jednu hodinu, dnes dělám tři. Jak jinak si vysvětlit, že vstanu v pondělí ráno a hned už je zase pátek večer…Můj život bych přirovnala k velkému umyvadlu, napuštěného vodou, mající otevřenou výpusť. Zpočátku ani není poznat, že voda pozvolna odtéká, hladina se zdá stále stejně vysoká. Po čase přece jenom zaznamenáme jakési kruhy na vodě, které signalizují nepatrný úbytek. Kruhy se však zrychlují a voda ubývá čím dál víc. Já mám dojem, že už jsem těsně nad výpustí, v podivné šílené rotaci. Kdoví, co bude, až proletím výpustí…Sice nechápu, jak čas může oblafnout všechny ty hodiny a časomíry, ale mě neoblafne. Já vím prostě svý…

4. 5. 2013

Tři tečky - tři hvězdy


Vlastně se vůbec nelišili. Pouze 3 tečky, které měli na pravém spánku ve tvaru písmene V, je mohli prozradit. V jako vetřelci, vědci, vrazi.Ovšem na to, aby byli prozrazeni, by lidé museli alespoň mlhavě tušit…
Jejich planeta Verdkis byla velice vzálená Zemi. Její obyvatelé navenek tolik podobní pozemšťanům podléhali však naprosto jiným zákonům, spojených z jejich vesmírného postavení. Čas měl jiný rozměr, než na Zemi, kam se poslední dobou implementovali za účelem výzkumu. Dožívali se velmi vysokého věku. 500let byl průměrný věk verdkisanů.
Pro jejich dlouhý věk jim jejich planeta přestávala stačit. Obyvatel bylo mnoho. Hledali jiné světy a jiné domovy.
Ubozí pozemšťané o jejich existenci neměli ani potuchy.. Země byla v ohrožení a oni si více, či méně spokojeně žili své životy, netuše, že vetřelci z Verdkisu provádějí systémová měření a vyhodnocují vhodnost pro život jejich druhu na Zemi.

Vyslaní verdkisané byli speciálně vyškolení průzkumníci, kteří dlouholetým pozorováním lidí
měli jasnou představu o tom, jaké druhy životů se v různých částech planety žijí. Na jejich mimozemských aktivech vyhodnocovali své poznatky ze všech možných oblastí planety Země. Jejich výzkumy se velmi odlišovaly. Informace o pozemských obyvatelích různých částí této rozmanité planety jim nedávaly souvislý význam. Na Verdkisu život probíhal naprosto odlišně. Pevně stanovený řád, platící pro všechny bez výjimky. Jelikož to byl řád tvrdý a zcela jednotný, všichni tamní obyvatelé žili v jakémsi relativně klidném soužití, kde nebylo válek, bídy a utrpení. Nebylo závisti a nenávisti. Každý měl, co ke svému životu potřeboval. Vyskytl-li se zcela vyjímečně jedinec, který by chod tohoto světa chtěl porušovat, byl převychován implantací správných myšlenek. Jediný problém bylo místo. Obyvatelé pro svou dlouhověkost žili stísněně v mnoha generacích pohromadě. Nejvyšší rada vedla obsáhlý vesmírný výzkum pro hledání planet ke kolonizaci.

Zamilovala se do něj na první pohled. Zdál se jí tak jiný, než ostatní muži, které znala. Chlapecký úsměv, hluboké oči nedefinovatelné zvláštní barvy a na pravém spánku tři malá kulatá znaménka ve tvaru V. Často po nich přejížděla prstem a šeptala mu: "Tvoje oči jsou jako dvě slunce a tahle znaménka jsou jako hvězdy nějakého dalekého souhvězdí."
Byl pro ní jediný, kterého dokázala milovat a jediný, na kterého kdy čekala. Býval mimo domov často celé týdny. Byli spolu tak málo. Věděla, že jeho práce je tajná. Řekl jí to. Neřekl ale, co je to za práci, ačkoliv se ho mnohokrát ptala. Odpovídal vyhýbavým způsobem, snaže se rychle přehodit téma hovoru na jinou kolej.Často byl mimo domov celé dlouhé týdny. Zvykla si na to. Bylo zvláštní, jak v jeho přítomnosti byla spokojená a vyrovnaná a v duši cítila mír. Jakoby jí svou přítomností měnil zevnitř. Její pocity, když byla s ním, byly jenom pozitivní. Žádná špatná myšlenka, žádná špatná nálada..

Poslední vyhodnocení zkoumaných jevů na planetě Zemi nepřineslo pozitivní výsledky. Nejvyšší rada stála před rozhodnutím zda-li použít Zemi jako nový domov pro verdkisany. Zbavit se tamějšího původního obyvatelstva by bylo snadné. Ovlivněním myšlenek několika málo vlivných a mocných osobností se zlikvidují sami. Prostředků na to mají k dispozici nepočítaně. Stačí implantovat do mozku těchto mocných správnou myšlenku a ostatní bude už jenom smrtonosná řetězová reakce. Těch pár, co přežije ani nepozná, že zůstali na své planetě s obyvateli cizího světa. Proti však hovořil jeden závažný fakt. Čas… čas, který měl jinou hodnotu, než na Verdkisu, kde byl život jednotlivce mnohokrát delší, než na Zemi. Člověk stárnul mnohokrát rychleji než verdkisan. A bude-li verdkisan žít na Zemi, bude podléhat pozemským zákonům. To mohlo přinést mnoho komplikací. A proto rada vydala nezpochybnitelný rozkaz: "Země není vhodná pro naše účely, nutno hledat jinde."

Nemohla pochopit, že jí opustil. Bez jediného slova vysvětlení, bez rozloučení. Odešel do práce a už se nevrátil. Čekala dlouho, měsíce, roky, téměř celý lidský život. Umírala s myšlenkou na něj, pod znavenými zavřenými víčky viděla tři tajuplné hvězdy na jeho pravém spánku.