30. 5. 2013

Chřest trochu jinak


Přiznávám se bez mučení, že ve věci chřest jsem úplně zaostalá a nevzdělaná.
Nicméně toto téma týdne přece jen vzbudilo mou zvědavost a tak jsem zagůůglila, co, že, jako a proč…aby se mi rozšířily chřestí obzory. Ne, že bych bez chřestu nemohla žít, ale mám zřejmě jakousi slabou chvilku a chci být alespoň na moment in, když je ta chřestí sezóna.


A tak jsem zjistila, že chřest je poněkud noblesní výraz pro asparágus. Zřejmě se bude jednat o nějaký spešl, to asi jo, nicméně mě silně asociuje s tím, co pěstuju na chatě na záhoně, aniž bych měla ponětí, že je to chřest…pro mě to byl závojíček do kytic a hotovo.

Moc ráda dělám vazby se suchých květin a často v tomto ohledu experimentuju. Když jsem hledala v zahradě inspirace, co bych mohla ještě použít, padl můj zrak právě na onen závojíček, který jsem vždycky používala pouze do kytic se živých květin a nevím kdo mi napískal, že bych ho mohla zkusit usušit a potom vydatně nastříkat lakem na vlasy, který zajistí jakousi neopadavost.

Myšlenka mě přišla v pravdě jako geniální a jen jsem se sama v sobě divila, proč až tak pozdě. Přece na ten zelený zázrak koukám už mnoho let. Puzená reformátorskou vidinou jsem ostříhala, co jsem mohla a svázala do snůpků a zabudovala na strop mého chatového pokojíčku, aby v mé nepřítomnosti byl proces sušení nenarušován vnějšími vlivy, tedy jako mnou.

Vlivem událostí, které se na mě valily, jsem se bohužel na chatu dostala až za hodně dlouhý čas a tak se stalo, že ten vzácný chřest nejen dokonale uschnul, ale i částečně opadal. V duchu jsem tedy nad ním udělala kříž, ale nijak jsem nezoufala, jelikož i výzkumný pracovník musí počítat s jistým procentem neúspěchu. Katastrofa ale nastala, když jsem se jala trosky přesušeného asparágusu odmontovávat od stropu. Zřejmě v pocitu té jeho osobní chřestí pomsty za to, že jsem nevyužila jeho sezónního času, začal na mě sypat zbytky přesušením vzniklých teď už bodlinek, které se mi nemilosrdně zapichovaly, kam se dalo.

Pěkné výsledky docílil v mých ponožkách, skrz legíny se propracoval na holou kůži a dokonce si našel bez větších problémů i cestu do mé podprsenky. V tomto nerovném boji jsem se mohla bránit jediným a takřka bezúčelným konáním a to tím, že jsem klela jako pohan. Chřest si ale chřestil dál, do poslední chvilky se do mě mstivě zabodával kam se dalo. Když jsem ho konečně servala se stropu, snažila jsem se pomstychtivě ho narvat do roztopených kamen, abych ho za trest spálila. Jeho poslední pomsta byla, že než jsem ho stačila do kamen nacpat celý, zespoda začal hořet a rychlostí blesku vzplál, než jsem stačila zavřít dvířka. Výslednicí toho bylo, že mě ještě jako bonus ohořely vlasy.

Zpocená, ohořelá a popíchaná jsem si šla dát frťana vsedě. I to byla kardinální chyba, jelikož ty svinský jehličky jsem měla i v kalhotkách.

Nikdy, už nikdy nebudu chřest nutit proti jeho přirozenosti. To se raději přinutím k tomu, abych ho zkonzumovala, ovšem nesušený. Sice asi nemám tu správnou kulinářskou odrůdu, ale jedovaté to asi nebude.

22 komentářů:

  1. Vůbec nejsem škodolibá,ale báječně jsem se pobavila na tvůj účet

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je fakt zážitek! Člověk by neřek, jak je takový chřest zákeřný. Navrhuji příště za trest uvařit a sežrat!

    OdpovědětVymazat
  3. Asparágus jsem zdědila po kolegyni a trůní si na parapetu okna v mé kanceláři. Já si od něj držím pořádný odstup, protože pod svetrem i ponožkama jsem ho už měla. Jen do kalhotek se mi nedostal

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem netušila, že dokáže být tak zákeřný. Budu si na něj muset dát pozor.

    OdpovědětVymazat
  5. no úžasný, to jsem se pobavila....   

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé jak cizí neštěstí potěší. Hned jak jsem si přečetla že jsi ho dala sušit jsem tušila co ti provede. Ony některé kytky prostě sušení neberou a dokáží se pěkně pomstít. Mě se takhle pomstila Štětka lesní, byť se normálně suší ale tahle se se svým údělem prostě něchtěa ztotožnit a zaplevelila mi zahradu...teprve soustavným sekáním jsem jí to zarazila....

    OdpovědětVymazat
  7. Hezkýýý, taky nejsem vůbec škodolibá     
    Ale díky tématu týdne jsme všichni opět o něco chytřejší. Pěkně nás vzdělávají

    OdpovědětVymazat
  8. I Cyberštamgast raději chřesti kostkami ledu v míchaném nápoji.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: Já se ti ani nedivím, taky bych se pobavila, už jenom tím, kdybych slyšela někoho tak nadávat, jako jsem nadávala já...[2]: Jo uvařit a sežrat a potom ještě vy...to by byl vskutku úderný trest...[3]: Já nevím, který je zákeřnější, jestli pokojový a nebo venkovní, ale je pravda, že držením odstupu od obou člověk asi niv nezkazí... [4]: Jo, až ho potkáš, raději se mu vyhni... [5]: Ráda věřím.. [6]: Třeba se jenom pokorně snažila, aby ti udělala radost větším množstvím k sušení... [7]: No snad ano, i když já osobně myslím, že jsou obory, ve kterých jsem naprosto nevzdělatelná [8]: Cyberštamgast prostě není žádný ořezávátko, ten zná moc...     

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem se krásně zsmála představou, že vršek šparglu, který jsme mimochodem měli dnes jako vylepšení k bramborám a filé z mořských štik vařený, dovede být tak zrádný- sušený. Měla by to být velice zdravá delikatesa. Přiznám se, že brokolice mi chutná víc. Takže, jednou za čas pro změnu.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: To jako chceš říct, že prostě ufikneš kus asparágusu ze záhonu a vylepšíš s nimi brambory? Já mám takový mezery ve vzdělání   

    OdpovědětVymazat
  12. To jsem ani netušila, kolik podob ten chřest má .
    Hezky jsi to napsala, smála jsem se od začátku do konce

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě že mě nikdy nenapadlo vyrvat ho ze záhonu a usušit. A díky tobě už mě to ani nenapadne

    OdpovědětVymazat
  14. Valin, dovolila jsem si dát odkaz na tvůj článek na Blogosvět.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Děkuju, to je ode tebe moc milé..

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkně napsané! Taky jsem neměl ke chřestu bůhvíjaký vztah, ale zrovna včera jsem si dal na dobřichovickém zámku vynikající chřestovou polévku, tak ho možná vezmu na milost .

    OdpovědětVymazat
  17. Vida, chřest tedy nesušit. Každý den se člověk dozví něco nového. Díky za to!

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Aha, tak to ovšem měmí úhel pohledu, vzhledem k tomu, co jsem četla u Mengano v komentářích     

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: To rozhodně ne, pokud si ovšem nechceš chvilku zahrát na ježka.   

    OdpovědětVymazat
  20. Chřestí pomsta za všechny prachy!

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝