14. 5. 2013

Marihuana - dobro i zlo.


Byli tak spjati s přírodou, příroda jim dala vše, co potřebovali k životu. Znali tajemství každé květiny, z každé si vybrali jenom to nejlepší. Příroda jim poskytovala lék na všechny nemoci, jen vědět, kam pro jakou květinu natáhnout ruku. Jejich kmen si předával informace o léčivých bylinách po mnoho generací. Jak šel čas, stále se v bylinkářství zdokonalovali.


Dokázali vyrobit léčivé tinktury, léčivé masti, vývary i výluhy a při zvláštních příležitostech kouřili cannabis. Tyto rituální obřady s marihuanou dávaly většině členů kmene možnost nahlédnout na svět trochu jinak. Někteří byli ale z těchto rituálů vyloučeni, jelikož jejich reakce na konopí byla negativní a vyvolávala řadu psychických problémů. Celkově odříznutí od světa v zapadlém koutku Asie, který by se mohl jmenovat "Poslední čistý svět" si žili v symbioze se zákony přírody po mnoho a mnoho let.

To, co se stalo, považovali za zázrak. Nedokázali si nijak uspokojivě vysvětlit, kde se vzala ta podivně vypadající bytost ve zvláštním létajícím obydlí, které bylo tak odlišné od jejich domovů. Najednou se snesla z nebes a oni byli přesvědčeni, že je to nejvyšší z jejich Bohů. Zahrnuli ho vším, co měli ve svých skromných životech k dispozici. Jako dary mu přinášeli vše, co jim poskytovala příroda a pro ně bylo důležité pro jejich přežití. Kůže, ručně tkané látky, hliněné zdobené nádoby, semena léčivých bylin, mimo jiné i marihuanu. On přijímal se samozřejmostí a když měl dost darů zmizel se svým létajícím domem s mlhavým příslibem, že se vrátí.

Svůj slib splnil a vrátil se. Jeho létající dům byl nyní mnohem větší a nesl další Bohy. Přiletěli také s mnoha dary. Krásná barevná sklíčka, ve kterých domorodci viděli své tváře, dříve je znaje pouze z odrazu ve vodě, pestré barevné kameny navlečené na pružných šňůrkách, tak lesklé a hodící se na ozdobu a spoustu jiných vzácných darů. Zvláštní pozornost zasluhovala podivně zabarvená tekutina, kterou jim Bohové nabídli. Když se jí napili, někteří chtěli ještě a víc, protože v nich vyvolávala pocit, který neznali. Pocit síly a moci, pocit, že kdo tuto tekutinu nemá, je méněcenný. Ten pocit pro ně byl opojný a tak chtěli více a více toho kouzelného nápoje, aniž by věděli, že pijí pálenku toho nejhrubšího zrna pocházející z takzvaného civilizovaného světa. Byli ochotni za ní platit vším, co pro ně mělo dříve hodnotu. Stávali se z nich trosky, které se sebou nechali smýkat pro pár hltů. A údajní "Bohové" jim dopřávali.

Pravidelně k nim létali ve svých strojích, aby zásobovali již závislé jedince na "elixíru moci a síly", jak nápoji začali zpití domorodci říkat. Jejich malé společenství se rozpadalo, přírodní řád byl porušen a nastával chaos. Alkohol si vybíral svou daň. Totální rozklad kmene zaplatili všemi svými přírodními bohatstvími získanými nastřádanými zkušenostmi. Rabující lidé, o kterých si domorodci mysleli, že jsou Bozi, získali veškeré po staletí nastřádané receptury na výrobu přírodních léčiv.

Neodkázali je ale využít ke prospěchu všech, jelikož i oni trpěli syndromem nadřazenosti a tak se o své nečestně nabité vědomosti nechtěli dělit, chtěli si je využívat jen pro sebe. Proto umřelo mnoho lidí, kteří by mohli žít, kdyby receptury vešly ve známost do širšího povědomí. To se ale nestalo, údajní Bohové přiznali z "Posledního čistého světa" jen jednu věc pocházející z rituálních obřadů. Bylo to kouření marihuany. Hodili tajně nemocné civilizaci další návod na samozkázu. Byli si dobře vědomi, že stejně, jako mnoho domorodých neodolalo alkoholu, mnoho lidí neodolá trávě. Nepřiznali, jaké tráva má mocné léčivé schopnosti, protože to nebylo žádoucí. Proč by se lidé měli léčit tak levným lékem, když jsou jiné, mnohem dražší.

Vše je zneužitelné, informace, léky, alkohol, marihuana…Záleží na každém z nás, jak s tím naložíme..

Tato povídka je moje malé soukromé zamyšlení nad tím, co je větší zlo, zda alkohol a nebo tráva. A podobnost s farmaceutickým průmyslem je čistě účelová…

21 komentářů:

  1. Krásně napsané a bolestně pravdivé ... Poslední věta o podobnosti s farmaceutickým průmyslem mě rozesmála

    OdpovědětVymazat
  2. Moc zajímavé. Konečně někdo, kdo to pojat originálně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Lék může být drogou a droga může být lékem. Je jen na nás jak s tím naložíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Pravdivé a smutné. A moc pěkně a originálně napsané.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný příběh popisující ošklivé skutečnosti
    Marihuana je půvabná na záhonu, voňavá na fesťáku a hlavně léčivá, mnohdy poslední a jediná naděje proti bolesti, destrukci těla i mysli. Všechno se dá zneužít, ale proto nikdo nemá právo zakázat potřebným, aby jim bylo rychle a levně pomoženo

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky a zajímavě sepsané.
    A pravdivě

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné, zajímavé, dá se to číst
    velmi rychle... dobrá práce

    OdpovědětVymazat
  8. Máš pravdu, všechno se dá zneužít....a co se týče farmaceutického průmyslu věřím že je spoustu přírodních léků které není v zájmu tohoto průmyslu dovolit lidem přiblížit.

    OdpovědětVymazat
  9. Valin,super článek. Farmacie skutečně využívá lidí na závislost na určitých lécích,ale jsou z obliga.Kdyby bylinkáři umřelo tolik lidí,jak na vedlejší účinky syntetických alkaloidů farmaceutických léků,byl by už dávno za mřížemi.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]:Jinak je ale celý farmaceutický průmysl spíše k pláči   [2]: Originalitu mám prostě ráda..[3]: Díky za poklonu.. [4]: Škoda jenom, že v sobě máme zakodovanou jakousi sebedestrukci.. [5]: Někdy se docela divím, co že to vlastně napíšu.. fakt..[6]: Mnozí si osobují práva na leccos, je až s podivem, co všechno je možné.. [7]: Já se snažila o náhled z mnoha stran a hlavně bylo to zamyšlení, co by kdyby... [8]: Díky Jano..[9]: Za vším prostě nacházíme jenom prachy a zase prachy...[10]: Díky Helo, já osobně si myslím, že za vším jsou vždy mocenské zájmy...   

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné, originální, pravdivé, hezky se čte, k zamyšlení...Prostě opět super !

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkně napsané a nepříjemně pravdivé.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Sem se taky snažila   [13]: Díky, pravdy jsou někdy takové...nepříjemné..     

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné pravdivé zamyšlení. Jsem ráda že se některé věci nemění. I když vlastně ano, píšeš čím dál lépe. Jo a design je nový... paráda!

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jsem moc ráda že jsi zpátky...a těším se, jak zhumorníš svůj pobyt v léčebných zařízeních...     

    OdpovědětVymazat
  16. Ano, vše je zneužitelné. Záleží co a v čích rukou se ocitne. Dnes se spousta lidí cpe prášky, které mají tolik vedlejších účinků a nikoho to nepřekvapí. Lékaři na každý problém reagují jen předepsáním dalšího přípravku - ale často se tak neděje proto, aby nemocnému bylo pomoženo, ale z vyššího zájmu farmaceutického průmyslu. Mám v práci možnost setkat se s lidmi, které ničí chemoterapie a věř mi, že bych byla pro, aby těmto lidem bylo pomoženo jednoduchou cestou přírodní konopné léčby. A taky se setkávám se spoustou lidí s chronickými bolestmi, kterým by třeba pomohly masti a výluhy z konopí, ale bohužel mají k dispozici jen analgetika, která jim ničí žaludky, játra ...

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Já vím, že ty vidíš mnoho lidského zoufalství, vyplývá to z tvé práce..já ho vidím také dost a to jenom v rodinném kruhu...Jsou ale věci, které nemůžeme ovlivnit, i kdybychom se postavili na hlavu a musíme je jenom přijmout s tím, že se budeme snažit změnit na ně náhled, abychom se nepomátli..

    OdpovědětVymazat
  18. Poutavé čtení a bohužel pravdivé. Tak nějak mám tucha, že i spousta nemocí ála ptačí chřípka jsou vyvolávány uměle, aby se následně mohly vyvíjet a prodávat drahé léky...

    OdpovědětVymazat
  19. Markéta Berková19. května 2013 v 0:19

    Fantastický a originální příběh.

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: To já si myslím taky, dneska už jsem poučená příslovím : "Za vším hledej prachy..."[19]:   

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝