23. 5. 2013

Láska kvete v každém věku


Zamilovat se v mém věku je na pováženou. Člověk míní, pán Bůh mění.. a tak se ke mně vkrádá láska. Je těžké si to přiznat, když člověk sám v sobě bojuje o svobodu a nezávislost..Do mého srdce vstupuje takřka mílovými kroky ON, Číča. Mí pravidelní čtenáři tuší, kdo se skrývá za tímto exotickým jménem. Ano, je to nalezený kocour, který ohromil mého mladšího syna v jeden podvečer u jedné benzínky tak, že jej neodkladně přinesl domů a s nenuceností sobě vlastní mi ho láskyplně ve 23,00 představil, těsně po tom, co mi bouřlivě vyburcoval z klidného spánku.



Chápu, že po smrti naší fenky Šerinky synkovi chyběl kontakt s nějakým chlupatým stvořením, a rozumím i tomu, že můj morčecí blbeček Trumbelín mu toto citové strádání nedokázal zasuplovat, neboť se jedná o velmi nedůtklivé morče, které ovládá chroustání, kvíkání, pískání, potulování po bytě a v poslední době zlostné cvakání zuby, ale výraznou náklonností ke člověku věru netrpí. Když je dobře naladěn, dovolí nám velkomyslně občas poškrábat ho na hlavičce a nebo pod bradou. Tím je ale veškerá náklonnost ke člověku vyčerpána. Ta, kterou považoval za svou přerostlou manželku už s námi není a na to aby se přeorientoval na lidskou společnost, je už příliž starý. Uvítal však příchod Číči. Snad v naději, že se vrátí staré dobré časy, kdy se Šerinou jako jeden pevně semknutý tandem byly nerozlučná dvojka. Morče míní pán Bůh mění..Chudák netušil, že vše bude jinak, že to, do čeho vkládal morčecí naděje v další krásné soužití s chlupatým čtyřnohým tvorem nebude až tak klidná idylka.

Číča se u nás pozvolna zabydloval a já ho ráda pozorovala, jak jako okázalý turista chodí lehounce a opatrně po bytě a pozorně se seznamuje s okolím. Jako čerstvě zamilovávaná žena jsem ho úzkostlivě pozorovala s obavou o jeho zdraví. A pozvolna se učím své nové lásce porozumět. City přece potřebují porozumění, ne? Alespoň se to tak píše v literatuře...Ovšem můj necitlivý synek se porozuměním tak do hloubky nezatěžoval a Číču potupně potrestal za takovou maličkost, jako byl bobek v posteli.

Přišla jsem domů a vidím, že Číča je nějaký neradostný, ba přímo schlíplý. Vezmu ho tedy do náručí, abych ho ujistila, že v tomto slzavém údolí není sám a krve by se ve mně nedořezal. Číča přímo sálal horkem. Zařvala jsem: "Ten kocour má horečku, je nemocný." Vždycky budu tvrdit, že oba moji milí chlapci mají v sobě prvek cynismu. Synkovo odpovědí se mi toto moje přesvědčení potvrdilo.
"Nic mu není, jenom je uraženej!"
"Jak uraženej?", nechápala jsem.

Synek se ani nenamáhal mi odpovědět, pouze mávl rukou. To mě naprosto neuspokojilo. V případech své nejistoty se obracím s důvěrou na strejdu Googla. Vždy pro mě má nějaké útěšlivé vysvětlení. Tentokrát se mi dostalo ujištění, že prožije-li kočka hlubší nervový otřes, dostane horečku a jelikož normální kočičí teplota je o hodně vyšší než u člověka, kočičí horečka potom zcela logicky vyvolává na dotek termopaniku. A že hlubší nervový otřes synek dokáže vyvolat, o tom není pochyb. Ovšem, já, na rozdíl od Číči jsem už celkem zvyklá, tak, že já horečku obvykle nedostanu.

Bylo to opravdu tak, druhý den už byl zase Číča smířen s Bohem a lidmi kolem něj, tedy i se synkem. Jenomže ve mně nastal zlom. Začala jsem kocoura víc pozorovat, vědoma si toho, že zřejmě není proočkován a odčerven. Zdálo se, mi, že navzdory té nejlepší stravě pomalu hubne. Když jsem svou obavu přednesla svému cynickému chlapci, odpověděl bezstarostně: "Já nevím, co porád máš, vyčesal jsem ho, tak se trochu zmenšil, no."
Ale já věděla své. Jedno krásné odpoledne jsem milého Číču popadla a vydala direktivu: "Jedeme na veterinu!" Synátor kupodivu neodporoval, neboť zřejmě i on došel k přesvědčení, že Číča se zmenšuje neúměrně rychle. Nejsme majitelem přepravky pro kočky, ale Číča umí jezdit v autě i bez tohoto potupného zařízení. Spokojeně se díval z okna a ani nezlobil. Zrovna tak vzorně se choval i v čekárně. Paní doktorová veterinářová našeho kocourka prohlédla, pravila že je krásný a zdravý, dala prášek na odčervení a řádně proočkovala. S pocitem, jak máme hodného a skvělého kocourka a o 650 Kč lehčí jsme vyrazili k domovu. Je pravda a to uznal i můj neuznalý syn, že kocour je od té doby o hodně živější a čipernější a trošku se zaobalil. Zřejmě ho opravdu trápili nějací paraziti.

Tichému našlapování je naprosto konec, nikdy bych nevěřila, že kočky umí dusat jako stádo slonů. Pravděpodobně by tomu nevěřil ani Trumbelík, kdyby nebyl očitým svědkem, co svědkem, ale přímým zúčastněným. Někdy máme oba pocit, tedy já i morče, že se na nás blíží hurikán, to když Číča vydává nadbytečnou energii lítáním z místnosti do místnosti. Na to, že mě, sedící v křesle využívá jako odrazový můstek pro své další skoky, jsem si celkem už zvykla. V tomto ohledu jsem o mnoho adaptabilnější než nebohé morče, před kterým občas Číča v návalu rozmařilosti přistane. Trumbelínek není bojácný, ani lekavý, ale co je moc, je moc. Vždycky začne rozčileně cvakat zuby, a já poznám, že je nasratý na nejvyšší možnou míru. Ale Číča to neví a nebo nechce vědět a nebo ví a nic si z toho nedělá. Inu pošetilost mládí. Bezstarostně odběhne dělat zase jinou neplechu a Trumbelín mu odpustí, protože kočičí granulky jsou dobré a Číča není věru lakomý kocourek. Když jsem je spolu viděla poprvé u jedné misky, nevěřila jsem vlastním očím. Ne, že by se z nich stali přátelé, ale dnes vím, že o morče se už nemusím bát, sice mu čičoun provede sem tam nějakou malou lotrovinku, ale nic nebezpečeného a tak Číčovi odpustím i časté výpady na okno, kdy nenuceně shodí některou z mých krásných orchidejí.

Inu láska hory přenáší...

41 komentářů:

  1. Že když kočkám rupne v kouli a začnou své dostihy z pokoje do pokoje, přes stoly a křesla je to pěkné tóčo vím. Když to začne dělat jedna, dá se, ale když se začnou honit tři těžkotonážní kocouři je to Sajgon. Lítá všechno, já lítám za nima a řvu a nadávám jim do blbců. Ale v okamžiku kdy začne některý z nich strádat i jen minimálně, jsem v pozoru a číhám co se z toho vyvrbí

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný článek, chechtám se tu pod fousy, abych nebudila děti při spaní . Dlouho váhám, zda adoptuju pro našeho osiřelého kokra nějakou čičinu, asi se po nějaké poohlídnu

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Tak tohle trio si nedovedu vůbec představit. Doporučuju nějakou prima pojistku na byt. Číča je lehkotonážní kocour a rotyka je to je celkem slušná...   [2]: Já to vidím tak, že si kočku prostě přej a ona k vám nějaká brzy zavítá...   [3]: o zvířatech se píše vždycky moc pěkně, já bych o nich mohla psát porád...[4]: Díky   

    OdpovědětVymazat
  4. Takováhle láska je pro blogera požehnání. Ostatně, pro ostatní taky

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký. Ovšem sotva jsem se, culíc se sama pro sebe jako Filip na jelito začetla, již je konec .

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Já mám daleko víc lásek     akorát si nejsem jistá, jestli jsou požehnání, alespoň tedy pro mě [7]: Když ty bys ze mě chtěla udělat sepisovatele tlustých knih. Tak si snad to povídání přečti aspoň 5x ne?     

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Je pro mě velmi osvěžující vidět v blogovém komentáři správně použitý přechodník

    OdpovědětVymazat
  8. U nás je to trochu jiné. Mudla-5 letá kočka 4,5  kg, Muf- 4letý kocour 7,70 kg si vyměnili úlohy. Mudla se ještě brání, ale na rozdíl od dřívějška, kdy Mufa klidně profackovala, teď ji  prohání on. Jednou se olizují na hlavičce, podruhé se perou. Jako sourozenci většinou. Chodí k nám léta na návštěvu občas mainský kocour Meloun. Toho se Mudla bojí a on na ni útočí, kdy může. Muf se mu spíš vyhýbal, ale poznal, že je silnější a jednou, když Meloun chtěl prohánět Mudlu, Mufík na něj zaútočil a prohnal ho, poprali se, musela jsem je rozehnat. Nějakou dobu Meloun prskal, teď se Mufovi raději vyhne. Velení převzal hravý, žravý, drzý, můj bodygard. Když u nás není Meloun, sedává Mudla manželovi na klíně(pokud je v křesle), jinak se drží mne, dokonce mi vleze do náručí. Stejně si bez toho našiho dua nedovedu představit naši domácnost. Vykastrování jim na  čilosti neubralo.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Doufám, že Ivana se vrátí, přečte si tvůj komentář a kápne božskou...nedávno jsme totiž o přechodnících mluvily...   

    OdpovědětVymazat
  10. [12]: Použil bych reklamní titulek: Na kvalitním blogu kvalitní přechodníky!

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Se zvířaty je prostě život lepší, já si nemůžu pomoct. Meloun je nádherný jméno pro kocoura. To si s těmi vašimi i hostujícím užijete spoustu legrace. Číča teď například sedí na opěrce mýho křesla a pozoruje, co dělám...Zvědavej je teda hodně...   

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: No, to je povedený, nicméně já vím dobře, kdo se o tu kvalitu zasloužil..     

    OdpovědětVymazat
  13. [14]:Musela jsem na tiskárnu udělat z krabice poklop a ještě ho pokrýt látkou, protože Mudla na tom nejraději leží, tak aby to nezatěžovala. Mufa zase fascinuje, jakmile poklop oddělám a zapnu tiskárnu, okamžitě se jde koukat. Nejraději by packou posunoval papír, musím ho hlídat a držet dál. Valí kukadla, máchaje packou, podle toho, jak se papír posunuje.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Tky ti drápe opěrky židlí a křesel? Mají štěst, že si říkáme o případně poničeném nábytku, ze už to stejně nikdo dědit nebude a dá se udělat případně nový potah- návlek.

    OdpovědětVymazat
  15. [16]: No jo, zvířatům člověk odpustí opravdu leccos. Číča si chodí protahovat tělo na bok mého křesla, při tom si drápne a potom zavrčí jako pes a vyskočí nejprve na mě a potom na opěrku, zaujme pozorovací polohu a číhá na Trumbelku. Když se nabaží, páč Trumbelín chrní pod křeslem a ven se nehrne, vlaze si mě do klína, stočí se do klubíčka a v tu ránu chrní. vybral si ale jako objekt své lásky synka a když kluk odejde, Číča brečí jako dítě...Já jsem jenom taková náhražka   

    OdpovědětVymazat
  16. [18]:No právě, taky si myslím, že jsem náhražka pro Mudlu, když není muž k dispozici. Muf ale zase  chodí ke mně. Ráno úderem 7 hodiny- jak se říká - mě budí. Nejdříve jemně přicupitá Mudla, zafuní mi do nosu, jestli dýchám a pak mi hupne na deku MUFÍK  a začne šlapat a ,,masírovat" .  Zajímavé, že jen ráno. Večer se Mudla pomazlí- tedy nechá se rozkošnicky hladit - Muf si zalehne na houpací křeslo , ale ráno Mudlu klidně ode mne vyžene, jako by to měli rozdělené a ona ráno není na řadě.

    OdpovědětVymazat
  17. Tky je fakt, že kocouři víc ,,kecají". Něco se ho zeptám a on odpovídá. Mudla si jen tak mňoukne, když ji zavolám, ale naučila si chodit stěžovat za mnou do kuchyně a to umí mňoukat tak rozčileně, že se musím smát.

    OdpovědětVymazat
  18. Nevíš, proč mi trucuje - a -? Dvakrát se mi povedlo napsat na začátku věty tky namísto taky...

    OdpovědětVymazat
  19. Líska je k životu potřeba, ať má podobu jakoukoliv.
    Když se někdo zděsí, kolik nepořádku umí nadělat mí agapornisové, odpovím: ale já je mám ráda

    OdpovědětVymazat
  20. LÁSKA! přece! Nemáš nějakou začarovanou stránku?[21]: taky mi - a - trucuje, asi něco ve vzduchu

    OdpovědětVymazat
  21. Číča má pelíšek u kluka v pokoji, tak, že ke mě se v noci nedostane, ale už se mi stalo, že když v noci šel synek na záchod, kocour proběhl a potichu vlezl ke mě. a potom, až za hodný čas na mě skočil do postele. Málem jsem leknutím dostala infarkt...a co se týče toho a, mě tam nechybělo, páč mi došlo, cos chtěla napsat, možná, žes jenom málo domáčkla..

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Měla jsem kdysi andulku Ferdu, byl to můj miláček a mluvil. Vůbec jsem ho nezavírala do klece, on obvykle sedával nahoře na kleci, ale taky na lustru. Ten taky podle toho vypadal.. Tak jsem to prostě vždycky uklidila.. a  Ferda, jenom co jsem přišla domů, už mi seděl na rameni. Měla jsem ho 8 let a strašně jsem ho obrečela, když umřel...   

    OdpovědětVymazat
  23. [24]:  a a a a a asi jooooooooo

    OdpovědětVymazat
  24. [25]: Andulky jsou klidnějsí, agapornisy musím hlídat, všechno rozkoušou. Prostě živé skartovačky

    OdpovědětVymazat
  25. no láska jako trám, vím co kočky dovedou měli jsme 13let perskou kočku Máju 7kg, když jí to vzalo lítala jako blázen...   

    OdpovědětVymazat
  26. Kočky jsou takoví roztomilí magoři Náš kocour dokázal podhryzat kmínek u krásné dracény a vyrobit mi z ní celkem hnusný pahýl. Korunu kytky pro jistotu rozcupoval na milion kousíčků. Druhý kocour si nikdy nevzal nic jiného než kočičí granulky, to mu ovšem nezabránilo okousat kolem dokola tátův dort k sedmdesátinám. Máti jen tak mimochodem několikrát prokousl patu. Mohla bych taky pokračovat ještě dlouho

    OdpovědětVymazat
  27. Tohle mi tak chybělo normálně se řehtám nahlas. Věta "...vyčesal jsem ho, tak se trochu zmenšil", mi vehnala slzy do očí. Krásné!!!

    OdpovědětVymazat
  28. Tohle mi tak chybělo normálně se řehtám nahlas. Věta "...vyčesal jsem ho, tak se trochu zmenšil", mi vehnala slzy do očí. Krásné!!!

    OdpovědětVymazat
  29. [30]: a nebojím se to zopakovat  

    OdpovědětVymazat
  30. Moc hezké vyprávění, které potěší a pozvedne náladu.
    Naši mají psa a kocourka. Ráda se dívám, jak se "kočkují". Chvíli se perou, chvíli lítají jak pominutí a za chvíli spolu svorně leží a kocourek líže psékovi kožich.
    Někdy se bojím, že pes na kocourka šlápne a něco mu udělá, je přece jen o něco těžší a oproti kočce nemehlo.
    Zatím se nestalo. :)
    Jediné místo, které není na hraní je venku za plotem. Psék své čuchání a očůrávání bere vážně a útoky kocourka z poza trsu trávy ignoruje a tváří se znechuceně, jako že dělá něco důležitějšího, než je hraní.:)

    OdpovědětVymazat
  31. Moc hezky napsané. Běželo mi to před očima jak film

    OdpovědětVymazat
  32. [27]: Asi je svědí zobáky...   [28]: 7kg to patří taky asi k tomu těřkotonážnímu druhu, ne? Číča má s bídou tak 3kila. [29]: No, pravděpodobně pěstuješ samé fajnšmekry     [31]: Taky se mi po tobě stýskalo...[30]:   [32]: Zvířecí přátelství jsou krásná a když jsou to potom přátelství různých zvířecích druhů, člověk jenom udiveně obdivuje... [33]: Je krásné stát si pevně za svým názorem..   [34]: Díky.. já to mám jako denní reality šou...

    OdpovědětVymazat
  33. Číča vás má všechny omotané kolem prstu koukám,a tak to má i být.A že už bere i Trumbelínka,to je krása,jídlo ze společné misky. Hlavně že už zase přibral a je mu dobře. Kocouři jsou taková nezávislá stvoření,mají své pány.Ale když jim teče do bot,umí být nesmírně vděční.

    OdpovědětVymazat
  34. Mě si omotá velice snadno každý zvíře, mě by si snad omotal i hroznýš královský     

    OdpovědětVymazat
  35. Náš čičin už je starý a nevrlý pán, občas má své nálady a to nám nevybíravě nadává, někdy zase přijde v milostném rozpoložení a vyžaduje pozornost. Nedávno jsem si všimla, že má neustále vyplazený jazýček, tak mě napadlo se mu podívat na zoubek, jestli mu náhodou nějaký nevypadl. Přece jen už mu bude patnáct, má na to věk. No, to jsem si dala. Seřval mě tak, že mě přešla chuť cokoliv zkoumat. A syn to pak schytal ještě víc, když ho chtěl utěšit - syčel na něj jak vzteklá kobra. Holt kocour má u nás privilegované postavení a chodíme kolem něj málem po špičkách, abychom ho nepohněvali.
    Tvůj Čičin s Trumbelínkem budou správná dvojka. S nimi si ještě užiješ legrace. Náš kocour má coby parťáka psa, ale teď už se oba jen omezují na vzájemné vyžírání svých misek a žárlení.

    OdpovědětVymazat
  36. To je teda už úctyhodný kmet a zaslouží si opravdu, abyste před ním chodili všichni v předklonu. Je legrace zvířata pozorovat, někdy je to k popukání. Číča si oblíbil kluka a většinu času tráví spolu v pokoji. Mě když přijde navštívit, jsem velmi poctěná a už taky vím, že se mám chovat tak, abych se neznelíbila. Já ho totiž strašně ráda hladím a na to on musí ke mě přijít sám.   

    OdpovědětVymazat
  37. Láska je nepochybně jedna z nejdůležitějších věcí na světě. Krásně napsané

    OdpovědětVymazat
  38. [40]: To určitě máš pravdu, je to tak.. Díky

    OdpovědětVymazat

😀 😃 😄 😁 😆 😅 🙂 🙃 😉 😊 😇 🥰 😍 🤩 😘 😗 😚 😙 😋😛🤭🌝